Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news-2.dfn.de!news.dfn.de!feed
er.erje.net!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!.POSTED!not-for-
mail
From: Andy Niwiński <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego woda kipi?
Date: Tue, 17 May 2011 07:58:52 +0200
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 32
Message-ID: <iqt2qv$7o6$1@dont-email.me>
References: <4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl>
<4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: Andy Niwiński <a...@i...pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 17 May 2011 05:58:55 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx03.eternal-september.org; posting-host="x78opiD8NOE/K0+k135XYA";
logging-data="7942";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18PHj+G3ZvILWz/HVjw7MuB"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.1.7600.16543
In-Reply-To: <4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6002.18005
Cancel-Lock: sha1:+DpjLsukH+ZORy54Vzt7czg2WDY=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336118
Ukryj nagłówki
""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
Ale w tym przypadku nie chodzi o przegrzaną wodę. Dwa dni temu też mi się
cos takiego wydarzyło. Gotowałem wodę na jajka. Na miekko. Znaczy jajka
miały byc na miękko, nie woda. Sól dodałem jeszcze do zimnej wody. Dwie
łyżeczki na jakies 1,5 litra wody. I w momencie zagotowania wody prawie
połowa wylądowała na płycie.
|