Data: 2011-05-16 19:25:02
Temat: Re: Dlaczego woda kipi?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
--
Darek
|