Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews-out.readnews.com!transit3.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosti
ng.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neo
strada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 16 May 2011 21:25:02 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.19) Gecko/20110420
SeaMonkey/2.0.14
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego woda kipi?
References: <4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <4dd1466a$0$2458$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 35
Message-ID: <4dd17a0e$0$2499$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.15.157
X-Trace: 1305573902 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2499 79.191.15.157:2145
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:336102
Ukryj nagłówki
Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
> Witam
> Sporadycznie zdarza mi sie, ze po wrzuceniu lyzeczki soli do wrzatku
> zaczyna on bardzo mocno kipiec i wylewac sie z garnka, zdarzyla sie to
> rowniez gdy wrzuce na wrzatek np. makaron. Probowalem sie od paru osob
> dowiedziec dlaczego tak sie dzieje i nikt nie wie. Moze Wy macie jakas
> wiedze na ten temat?
Czysta woda, gadki garnek? Jak woda nie zawiera wtrąceń stałych a
naczynie ma dostatecznie gładkie ścianki to możliwe jest doprowadzenie
do jej przegrzania - temperatura wzrasta powyżej temperatury wrzenia
wynikającej z ciśnienia zewnętrznego i prężności par a wrzenie nie
następuje. Wrzucenie w tym stanie czegokolwiek do wody a czasem nawet
wstrząs mechaniczny powodują zainicjowanie wrzenia. Wody z kranu na ogół
nie udaje się w ogóle przegrzać, w rzadkich przypadkach tylko
nieznacznie - i wówczas są takie efekty jak opisujesz. Woda destylowana
w szkle laboratoryjnym potrafi dojść, o ile szkło nowe i czyste, nawet
do 120 stopni - i niech Bozia ma w opiece tego co tak wodę przegrzeje,
po zainicjowaniu wrzenia para na ogół rozrywa naczynie i rozchlapuje
wrzątek dookoła. I w celu niedopuszczenia do przegrzania na dno naczyń
laboratoryjnych wrzuca się kilka okruchów odpornej chemicznie ceramiki,
im bardziej porowate i kostropate tym lepiej.
--
Darek
|