« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-17 11:40:56
Temat: Znowu coś na słodko. Wawelskie(P)Witam to znowu ja.
Ostatnio zrobiłam ciasto Wawelskie . Ciasto super , poszło w mig.
Ja znam je też pod inną nazwą mianowicie Pychotka.
Wawelskie.
Ciasto*** 30 dag mąki, 30 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, 3
łyżki śmietany, łyżka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, pół słoika
dżemu lub powideł, 25 dag bakalii ( orzechy, migdały , rodzynki)
Krem***4 łyżki cukru pudru, 4 żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki
pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół litra mleka, kostka masła, sok z
pół cytryny.
Mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia posiekać z tłuszczem, dodać cukier ,
zółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć je
na dwóch takich samych blaszkach , posmarować warstwą dżemu , a na wierzchu
ułożyć pianę ubitą z białek z dwoma łyżkami cukru. Posypać oba ciasta
posiekanymi bakaliami. Piec 15 minut . Najlepiej piec na papierze do
pieczenia .Upieczone placki pozostawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodać mąkę pszenną i
ziemniaczaną , wymieszać z szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować ,
wlać żółtka wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia .Wyjdzie tak jak
budyć.Ostudzić go.
Masło utrzeć na pianę i porcjami dodawać ostudzony budyń. Do utartego kremu
dodać sok z cytryny. Przełożyć placki kremem.
Naprawdę polecam.
Pozdrawiam Ania z fasolką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |