Strona główna Grupy pl.misc.dieta Żółtkowica - nie rozumiem...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Żółtkowica - nie rozumiem...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 25


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-17 07:55:48

Temat: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: "manio" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wiele osob wypowiada sie ze jesli "dzien nie zaczyna od zjedzenia jajecznicy
z samych zoltek to dzien stracony". Kilka dni temu sprobowalem sobie usmazyc
cos takiego na masle i szczerze mowiac troche sie rozczarowalem bo wcale nie
bylo to cos szczegolnego (nawet mi nie smakowalo). Zastanawia mnie teraz
dlaczego to jecie. Trzeba uzyc do tego wiecej jajek( a co z bialkami?
wyrzucacie?) Czy nie lepiej usmazyc sobie jajecznice np z 3 jajek i dodac do
tego majonez aby proporcje byly jednakowe. w moim mniemaniu jest to o wiele
smaczniejsze. Czy moze jest cos szczegolnego w tych zoltkach ze sie na to
decydujecie


dzieki za wszelkie info.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2003-10-17 11:06:20

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: "Axelrod Gunnarson" <a...@a...edu> szukaj wiadomości tego autora


"manio" <m...@g...pl> wrote in message
news:bmo79l$5nb$1@inews.gazeta.pl...
> Wiele osob wypowiada sie ze jesli "dzien nie zaczyna od zjedzenia
jajecznicy
> z samych zoltek to dzien stracony". Kilka dni temu sprobowalem sobie
usmazyc
> cos takiego na masle i szczerze mowiac troche sie rozczarowalem bo wcale
nie
> bylo to cos szczegolnego (nawet mi nie smakowalo). Zastanawia mnie teraz
> dlaczego to jecie. Trzeba uzyc do tego wiecej jajek( a co z bialkami?
> wyrzucacie?) Czy nie lepiej usmazyc sobie jajecznice np z 3 jajek i dodac
do
> tego majonez aby proporcje byly jednakowe. w moim mniemaniu jest to o
wiele
> smaczniejsze. Czy moze jest cos szczegolnego w tych zoltkach ze sie na to
> decydujecie

Szczegolne jest przede wszystkim to, ze nie ma w nim bialka.
Faza docelowa Diety Optymalnej narzuca spore ograniczenia
co do ilosci spozywanego bialka.
Poza tym optymalni mowia ze w zoltku jest wszystko co
potrzebne do zbudowania kurczaka, wiec jest to pozywienie
najwartosciowsze.

Pozdrawiam
AG (na MM)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2003-10-17 12:26:45

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: "Jadarek" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Szczegolne jest przede wszystkim to, ze nie ma w nim bialka.

Jest białko - ok. 3g w 20 gramowym żółtku.
I ok. 2 mln innych substancji coby się kurczaczek "zrobił" :-)

Pozdrawiam

"Jadarek" - Dariusz Kral (już 4-ry lata na DO)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2003-10-17 13:06:04

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> szukaj wiadomości tego autora

Axelrod Gunnarson w wiadomości news:bmoij1$lpu$1@news.telbank.pl pisze:

> Poza tym optymalni mowia ze w zoltku jest wszystko co
> potrzebne do zbudowania kurczaka, wiec jest to pozywienie
> najwartosciowsze.

Dla kurczakow :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2003-10-17 14:25:33

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: KOMINEK <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Axelrod Gunnarson" <a...@a...edu> wrote in
news:bmoij1$lpu$1@news.telbank.pl:

> Poza tym optymalni mowia ze w zoltku jest wszystko co
> potrzebne do zbudowania kurczaka, wiec jest to pozywienie
> najwartosciowsze.

A w zgnilym miesie jest wszystko, co potrzebne do zalegniecia sie robakow.
Wiec jest to pozywienie najwartosciowsze ;-)))
--
KOMINEK [uowca uosi]
Skargi, wnioski, propozycje: k...@o...pl
G-Gadu-1209534 [czynne cala dobe]

Nieprzyjemne prawdy sa zawsze lepsze od przyjemnych zludzen

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2003-10-17 17:55:46

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: "jurek" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

G-Gadu-1209534 [czynne cala dobe]
>
> Nieprzyjemne prawdy sa zawsze lepsze od przyjemnych zludzen
>

a Ty ciagle "jedziesz" na zludzeniach


Jurek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2003-10-17 17:59:49

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: "jurek" <g...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"manio" <m...@g...pl> a écrit dans le message news:
bmo79l$5nb$...@i...gazeta.pl...
> Wiele osob wypowiada sie ze jesli "dzien nie zaczyna od zjedzenia
jajecznicy
> z samych zoltek to dzien stracony". Kilka dni temu sprobowalem sobie
usmazyc
> cos takiego na masle i szczerze mowiac troche sie rozczarowalem bo wcale
nie
> bylo to cos szczegolnego (nawet mi nie smakowalo). Zastanawia mnie teraz
> dlaczego to jecie. Trzeba uzyc do tego wiecej jajek( a co z bialkami?
> wyrzucacie?) Czy nie lepiej usmazyc sobie jajecznice np z 3 jajek i dodac
do
> tego majonez aby proporcje byly jednakowe. w moim mniemaniu jest to o
wiele
> smaczniejsze. Czy moze jest cos szczegolnego w tych zoltkach ze sie na to
> decydujecie

Nie nalezy zaczynac DO od samych zoltek. "Smak" na DO ulega zmianie i po
jakims czasie (roznie u roznych) zacznie Ci to smakowac, tak samo jak
potrawy zupelnie nie solone.

Jurek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2003-10-17 19:34:15

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "manio" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bmo79l$5nb$1@inews.gazeta.pl...
> Wiele osob wypowiada sie ze jesli "dzien nie zaczyna od zjedzenia
jajecznicy
> z samych zoltek to dzien stracony".

Zgadza się :)

Kilka dni temu sprobowalem sobie usmazyc
> cos takiego na masle i szczerze mowiac troche sie rozczarowalem bo wcale
nie
> bylo to cos szczegolnego (nawet mi nie smakowalo).

Mogłeś zrobić trzy błędy:
1. Jajka fermowe
2. Za wysoka temperatura patelni
3. Za dużo masła

Ja używam tylko jajek "od chłopa" :)
Żółtkownicę robi się w ten sposób, że na lekko podgrzanej patelni nadtapiasz
masło i wyłączasz gaz. Wbijasz żółtka do miseczki i wylewasz na patelnię.
Solisz, pieprzysz i włączasz gaz na mały płomień. Mieszasz dokładnie
drewnianą łopatką na jednolitą masę. Kiedy zgęstnieje przekładasz na
talerzyk. Jeżeli się rozwarstwi, to do kosza. Ja wyrzuciłem kilkanaście
żółtkownic, zanim nauczyłem się je smażyć. Drewniana łopatka do mieszania
powinna mieć rogi tak zaokrąglone, żeby pasowały do zaokrągleń dna-boków
patelni.

Zastanawia mnie teraz
> dlaczego to jecie.

Bo jest to potrawa smaczna i szybka w przygotowaniu, a ponadto ma jedną
jeszcze poważną zaletę. Otóż, po samej żółtkownicy na śniadanie, mogę nie
jeść do wieczora. Kiedy zrobię (niedzielną) jajecznicę na cebulce i boczku,
to już w południe ciągnie mnie do lodówki.
Żółtkownica ma mało białka i jest lekko strawna. To wg mnie jest powodem, że
można dłużej być sytym.

Trzeba uzyc do tego wiecej jajek( a co z bialkami?
> wyrzucacie?)

Do zlewu :(

Czy nie lepiej usmazyc sobie jajecznice np z 3 jajek i dodac do
> tego majonez aby proporcje byly jednakowe. w moim mniemaniu jest to o
wiele
> smaczniejsze.

Wypróbuj to i to. Zobaczysz co Ci lepiej służy. Mnie żółtkownica.

Czy moze jest cos szczegolnego w tych zoltkach ze sie na to
> decydujecie

http://zywienie.host.sk/artykuly/

Jest tam artykuł "Jajeczko? Na zdrowie."

Pozdrawiam
Leszek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2003-10-17 21:51:36

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: KOMINEK <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"jurek" <g...@o...pl> wrote in news:bmpa72$16a$1@inews.gazeta.pl:

> a Ty ciagle "jedziesz" na zludzeniach

Bo takim jak ja lepiej sie zyje na zludzeniach.
--
KOMINEK [uowca uosi]
Skargi, wnioski, propozycje: k...@o...pl
G-Gadu-1209534 [czynne cala dobe]

Strona przyjaciela - http://www.trolle.republika.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2003-10-17 21:54:37

Temat: Re: Żółtkowica - nie rozumiem...
Od: KOMINEK <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> wrote in
news:bmpg7n$ho1$1@absinth.dialog.net.pl:

> Jeżeli się rozwarstwi, to do kosza.

A to mnie zaciekawilo.
Dlaczego do kosza?
--
KOMINEK [uowca uosi]
Skargi, wnioski, propozycje: k...@o...pl
G-Gadu-1209534 [czynne cala dobe]

W nastepnym wcieleniu bede soba

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

witam
do Hafsy
Porady
Atkins-w podróży
DO

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »