| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-11-07 17:07:14
Temat: Re: Zsiadle mleko ...JerzyN wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic
>> dodawac, zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? ile na
>> 6 litrow? Docelowo chodzi mi o twarog, a z prawdziwym mlekiem nie
>> mialam juz tak dawno do czynienia, ze nie pamietam, a wlasnie mam
>> okazje kupna takiego mleka.
>
>
> Coś mi chodzi po głowie, że te wasze amerykańskie bakterie są leniwe i
> trzeba mleko zaszczepić.
> pozdr. Jerzy
>
>
No ale przeciez nie grzybami (w kefirze sa drozdze), a bakteriasmi kwasu
mlekowego, sugeruje wiec smietane, taka, co w spisie tresci ma tylko
mleko i bakterie, bez innych dodatkow.
Kot
--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-11-07 17:07:19
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...net> napisał w wiadomości
news:11muvrdhkit7t99@corp.supernews.com...
> dexth wrote:
> >>jest to wykonalne pod warunkiem dodania do rzeczonego płynu
> >>produktu posiadającego "żywe kultury bakterii"
> >>
> >>czyli jakiś kefir albo cos takiego..:)))))
> >
> >
> > i utrzymywac w temeraturze 40 stopni. Mozna garnek oblozyc recznikem i
> > jeszcze obwinac koldra.
> >
> > --
> > Pozdrawiam
> > dexth
> > d...@i...pl
> >
> >
>
> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic dodawac,
> zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? ile na 6 litrow?
> Docelowo chodzi mi o twarog, a z prawdziwym mlekiem nie mialam juz tak
> dawno do czynienia, ze nie pamietam, a wlasnie mam okazje kupna takiego
> mleka.
>
> MB
Krowa krowie nie równa.....
ważne czym karmiona..bo jak sztucznie i antybiotykami to mleko nie skisnie..
najlepsza jest taka co sianem karmiona dobrym i trawą ;))))))
a broń Boże kiszonkami..bo mleko smierdzi..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-11-07 17:19:15
Temat: Re: Zsiadle mleko ...Kot napisał(a):
> JerzyN wrote:
>> Magdalena Bassett napisał(a):
>>> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic
>>> dodawac, zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? [...]
>> Coś mi chodzi po głowie, że te wasze amerykańskie bakterie są leniwe i
>> trzeba mleko zaszczepić.
> No ale przeciez nie grzybami (w kefirze sa drozdze), [...]
W amerykańskim?
:-)))
U nas są bo tak a nie inaczej się dba o czystość, byłem i widziałem
zakłady Da...
Niech w takim razie bedzie jogurt całe opakowanie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-11-07 17:56:23
Temat: Re: Zsiadle mleko ...JerzyN wrote:
> Kot napisał(a):
>
>> JerzyN wrote:
>>
>>> Magdalena Bassett napisał(a):
>>>
>>>> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic
>>>> dodawac, zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? [...]
>>>
>>> Coś mi chodzi po głowie, że te wasze amerykańskie bakterie są leniwe
>>> i trzeba mleko zaszczepić.
>>
>> No ale przeciez nie grzybami (w kefirze sa drozdze), [...]
>
>
> W amerykańskim?
> :-)))
> U nas są bo tak a nie inaczej się dba o czystość, byłem i widziałem
> zakłady Da...
> Niech w takim razie bedzie jogurt całe opakowanie.
> pozdr. Jerzy
>
>
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
*Kefir* - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa>, który z uwagi na
swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych
właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Proces
fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych
mikroorganizmów <http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroorganizm>
koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki
kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często
porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki
kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii
pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także
bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest
polisacharyd <http://pl.wikipedia.org/wiki/Polisacharyd>
(glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym
zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się
jak jeden organizm.
No bez drozdzy sie nie da ;)
Kot
--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-11-07 17:58:05
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic dodawac,
> zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? ile na 6 litrow?
> Docelowo chodzi mi o twarog, a z prawdziwym mlekiem nie mialam juz tak
> dawno do czynienia, ze nie pamietam, a wlasnie mam okazje kupna takiego
> mleka.
Prawdziwe mleko od krowy (to nie wyrób mlekopodobny) nie potrzebuje żadnych
dodatków. Ja kupuję od sąsiadów mleko z wieczornego udoju, przynoszę do
domu, stawiam w chłodnym miejscu (w spiżarni lub w piwnicy - bo to mam
:-)))), rano zbieram śmietanę i stawiam w ciepłym miejscu w kuchni
najczęściej na szafce obok grzejnika. Po dwóch-trzech dniach przenoszę
ponownie do piwnicy na jeden dzień (a nie do lodówki!!!), bo z piwnicy mleko
jest o wiele smaczniejsze. Mleko to mogę dosłownie kroić nożem i jest tak
pyszne, że żadne wynalazki nie są w stanie dorównać mu smakiem. Tak robiła
moja babcia, moja mama i tak robię ja. Pozdrawiam. Bartek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-11-07 18:12:20
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
>
> Docelowo wlasnie o ten ser mi chodzi.
> Ale od cytryny maon troche dziwny smak
>
> Agnes
>
>
Jak docelowo o ser chodzi to może podam jak ja robię jak mi się zachciewa
domowego. Dwa litry mleka (nie UHA-te), łycha śmietany. Mleko powinno być
letnie, dodajemy do niego śmietanę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
(około 24 godzin może być i 48 różnie to bywa). Jak mleko się zsiądzie,
podgrzewamy do około 40 stopni, powoli ochładzamy, odcedzamy i porządnie
odciskamy. Mamy ser.
Anet i tarta z porami i sklepową podrubą sera z zieloną pleśnią
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-11-07 18:28:18
Temat: Re: Zsiadle mleko ...Barto wrote:
>>Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic dodawac,
>>zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? ile na 6 litrow?
>>Docelowo chodzi mi o twarog, a z prawdziwym mlekiem nie mialam juz tak
>>dawno do czynienia, ze nie pamietam, a wlasnie mam okazje kupna takiego
>>mleka.
>
>
> Prawdziwe mleko od krowy (to nie wyrób mlekopodobny) nie potrzebuje żadnych
> dodatków. Ja kupuję od sąsiadów mleko z wieczornego udoju, przynoszę do
> domu, stawiam w chłodnym miejscu (w spiżarni lub w piwnicy - bo to mam
> :-)))), rano zbieram śmietanę i stawiam w ciepłym miejscu w kuchni
> najczęściej na szafce obok grzejnika. Po dwóch-trzech dniach przenoszę
> ponownie do piwnicy na jeden dzień (a nie do lodówki!!!), bo z piwnicy mleko
> jest o wiele smaczniejsze. Mleko to mogę dosłownie kroić nożem i jest tak
> pyszne, że żadne wynalazki nie są w stanie dorównać mu smakiem. Tak robiła
> moja babcia, moja mama i tak robię ja. Pozdrawiam. Bartek.
>
>
Dzieki, o to mi chodzilo. To mleko, o ktorym pisze, to mleko od krow,
ktore pasa sie na lace, nie spryskiwanej niczym, nie sa karmione ani
hormonami ani antybiotykami, bo to hodowla ekologiczna, zatwierdzona
bumaga od wladz Stanu Washington, itd. Najwyzej moze byc za czysto :))
Zrobie pol na pol - do jednej polowy dodam smietany bez dodatkow, a do
drugiej nic nie dodam i zdam potem sprawozdanie.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-11-07 18:59:49
Temat: Re: Zsiadle mleko ...Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dko5g0$f1c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Anet i tarta z porami i sklepową podrubą sera z zieloną pleśnią
A ta podrUba to taki nowy gatunek sera?
Ania (ciekawa)
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Seks jest jedną z dziewięciu rzeczy potrzebnych do reinkarnacji,
pozostałe osiem nie ma znaczenia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-11-07 19:07:47
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
> A ta podrUba to taki nowy gatunek sera?
> Ania (ciekawa)
>
No taka sÓpermarketowa
Anet i brak słownika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-11-07 19:12:50
Temat: Re: Zsiadle mleko ...Kot napisał(a):
[...]
> No bez drozdzy sie nie da ;)
Poddaję się, szkoda tylko, że nie napisali jaki dobry z tego wychodzi
bimber.
;-)
pozdr. odurzony Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |