Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: t...@g...pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zsiadle mleko ...
Date: 7 Nov 2005 18:56:23 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 55
Message-ID: <4...@g...pl>
References: <1...@c...supernews.com> <dknvpb$i7s$2@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@g...pl> <dko28g$1fn$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1131386183 18487 213.180.130.18 (7 Nov 2005 17:56:23
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Nov 2005 17:56:23 GMT
X-Received: from [84.100.218.120] (unverified [84.100.218.120]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 18979 for
<p...@n...pl>; Mon, 07 Nov 2005 18:53:47 +0100
X-Received: from [84.100.218.120] (unverified [84.100.218.120]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 18979 for
<p...@n...pl>; Mon, 07 Nov 2005 18:53:47 +0100
X-Received: from [84.100.218.120] (unverified [84.100.218.120]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 18979 for
<p...@n...pl>; Mon, 07 Nov 2005 18:53:47 +0100
X-Received: from [84.100.218.120] (unverified [84.100.218.120]) by mailic01.gazeta.pl
(mailic01.gazeta.pl) with ESMTP id 18979 for
<p...@n...pl>; Mon, 07 Nov 2005 18:53:47 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252235
Ukryj nagłówki
JerzyN wrote:
> Kot napisał(a):
>
>> JerzyN wrote:
>>
>>> Magdalena Bassett napisał(a):
>>>
>>>> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic
>>>> dodawac, zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? [...]
>>>
>>> Coś mi chodzi po głowie, że te wasze amerykańskie bakterie są leniwe
>>> i trzeba mleko zaszczepić.
>>
>> No ale przeciez nie grzybami (w kefirze sa drozdze), [...]
>
>
> W amerykańskim?
> :-)))
> U nas są bo tak a nie inaczej się dba o czystość, byłem i widziałem
> zakłady Da...
> Niech w takim razie bedzie jogurt całe opakowanie.
> pozdr. Jerzy
>
>
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
*Kefir* - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa>, który z uwagi na
swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych
właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Proces
fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych
mikroorganizmów <http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroorganizm>
koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki
kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często
porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki
kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii
pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także
bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest
polisacharyd <http://pl.wikipedia.org/wiki/Polisacharyd>
(glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym
zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się
jak jeden organizm.
No bez drozdzy sie nie da ;)
Kot
--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|