Data: 2005-11-07 17:56:23
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: t...@g...pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
JerzyN wrote:
> Kot napisał(a):
>
>> JerzyN wrote:
>>
>>> Magdalena Bassett napisał(a):
>>>
>>>> Czy jezeli kupi sie mleko prosto od krowy, to nie trzeba nic
>>>> dodawac, zeby sie zsiadlo, czy tez troche kefiru trzeba dodac? [...]
>>>
>>> Coś mi chodzi po głowie, że te wasze amerykańskie bakterie są leniwe
>>> i trzeba mleko zaszczepić.
>>
>> No ale przeciez nie grzybami (w kefirze sa drozdze), [...]
>
>
> W amerykańskim?
> :-)))
> U nas są bo tak a nie inaczej się dba o czystość, byłem i widziałem
> zakłady Da...
> Niech w takim razie bedzie jogurt całe opakowanie.
> pozdr. Jerzy
>
>
Z Wikipedii, wolnej encyklopedii.
*Kefir* - jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych
<http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa>, który z uwagi na
swoje właściwości jest produktem mleczarskim o najwyższych
właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Proces
fermentacji mleka prowadzony jest przez zespół specyficznych
mikroorganizmów <http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroorganizm>
koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych (grzybki
kefirowe) o wymiarach od 0.3 do 2 cm i nieregularnym kształcie, często
porównywanych do rozgotowanego ryżu lub cząsteczek kalafiora. Grzybki
kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii
pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także
bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest
polisacharyd <http://pl.wikipedia.org/wiki/Polisacharyd>
(glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Ziarna są symbiotycznym
zespołem mikroorganizmów unikatowych w swoim składzie zachowującym się
jak jeden organizm.
No bez drozdzy sie nie da ;)
Kot
--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|