Data: 2005-11-08 08:58:39
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: Gamon' <robaczyfka_M@LPA_gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc!
Agnes wrote:
> Docelowo wlasnie o ten ser mi chodzi.
> Ale od cytryny maon troche dziwny smak
??? Robie tak od lat i nigdy nie mial dziwnego smaku, a ser robie tak:
1. dodaje kapke cytryny (moze 1/2 lyzeczki na 1 l mleka - zalezy od
mleka i cytryny) - mleko tylko 3,2%, nic chudszego
2. gotuje tyle samo mleka niezakwaszonego
3. w drugim garze gotuje bardzo powoli mleko zakwaszone
4. mleko zakwaszone zalewam zagotowanym niezakwaszonym
5. wszystko powoli podgrzewam *
6. zostawiam do lekkiego przestygniecia
7. wylewam na lniana sciere
8. sciere zaciskam - jesli ma byc ser do krojenia
* w razie "slabego" wydzielania sie sera, zalewam jeszcze wszystko
wrzaca woda lub dodaje kapke cytryny, nie nalezy za dlugo podgrzewac
szuwaksu, bo ser wychodzi bardzo zbity
Mleko niezakwaszone mozna pominac i od razu zalac mleko zakwaszone
wrzaca woda.
Smacznego.
Pozdrawiam,
robal.
|