Data: 2005-11-08 07:00:13
Temat: Re: Zsiadle mleko ...
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:dko5g0$f1c$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> >
> > Docelowo wlasnie o ten ser mi chodzi.
> > Ale od cytryny maon troche dziwny smak
> >
> > Agnes
> >
> >
> Jak docelowo o ser chodzi to może podam jak ja robię jak mi się zachciewa
> domowego. Dwa litry mleka (nie UHA-te), łycha śmietany. Mleko powinno być
> letnie, dodajemy do niego śmietanę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy
> (około 24 godzin może być i 48 różnie to bywa). Jak mleko się zsiądzie,
> podgrzewamy do około 40 stopni, powoli ochładzamy, odcedzamy i porządnie
> odciskamy. Mamy ser.
>
> Anet i tarta z porami i sklepową podrubą sera z zieloną pleśnią
>
>
Ni ser ino twaróg...coby ser zrobic to trzeba enzymów i bakterii
Marek
|