Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zupa cebulowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zupa cebulowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-10-03 09:30:08

Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: "jedrus" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:8rc5p0$4jl$1@flis.man.torun.pl...

[...]
> Jako dodatek do zup jest rewelacyjne, zastępuje wszystkie sztuczne, ma
> niesamowity aromat i wogóle wszytsko naj ;)

Dzieki i chociaz juz daaaaawno skreslilem vegete z "arsenalu"
moich przypraw, ten patent sprawdze bo nie ma w nim
konserwantow - to cieszy a solic to nawet lubie.

pzdr
jedrus


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-10-03 14:27:48

Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: "Jacek Darnikowski" <j...@s...uml.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora



>Wszystkie składniki ucieramy na tarce na małych dziurkach ( najlepiej
>wykożystać maszynę z przystawką ), mieszamy w dużym naczyniu i odciskamy


Jak się kożysta z maszynki z przystawką?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-04 06:26:06

Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak się korzysta z maszynki z przystawką?

Idziesz do marketu ze sprzętem AGD - póki co w Geancie było najtaniej -
kupujesz maszynkę do mięsa Zelmera z przystawką do warzyw - montaż
objaśniony w instrukcji

ostry



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-08 12:55:32

Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena W. <z...@a...net> wrote:

> Ja mialam kiedys przepis na tzw. staropolska zupe cebulowa. Zniknal mi
> gdzies, wiec podaje z pamieci - proporcje "na czuja". 3 - 4 kromki razowca
> (najlepiej na modzie) kroimy drobno i podsmazamy na masle. Zalewamy woda z
> kostka rosolowa (albo dwiema) albo rosolem - jak nam np. zostal. Cebule
> kroimy jak chcemy, byle w miare drobno i wrzucamy do garnka z chlebem i
> rosolkiem. Tej cebuli ma byc DUZO! To sie gotuje przez czas jakis, az
> wszystko robi sie mieciutkie. Przepuszczamy przez mikser i mamy krem.
> Teraz myslimy: sol na pewno, pieprz na pewno. Galka muszkatolowa? (ja
> troche wsypuje) jarzynka albo vegeta - troche tak. Mozna jeszcze - po
> wlaniu do zaroodpornych miseczek - posypac utartym serem i zapiec przez
> moment. Ale bez sera tez jest OK. Mozna posypac zielona pietruszka jak
> kto lubi. To jest zupa ciemna, o wyraznym smaku - bardzo jesienno-zimowa w
> charakterze, i pyszna. Smacznego.

Ta "staropolska" zupa cebulowa zostala rozpropagowana przez Tadeusza
Przypkowskiego z Jedrzejowa (1905-1970) historyka sztuki i nauki,
gnomonika, czyli znawce i projektanta zegarow slonecznych, bibliofila,
fotografika, niegdys doradce d.s. artystycznych prezydenta Stefana
Starzynskiego (jaka szkoda, ze obecny prezydent Warszawy nie ma takiego
doradcy!), zalozyciela i wieloletniego dyrektora Panstwowego Muzeum im.
Przypkowskich w Jedrzejowie, tworcy ekslibrisow, znawcy dobrej kuchni i
autora licznych publikacji, w tym poswieconych kuchni.
Przypkowski utrzymywal wprawdzie, ze jest to stary przepis, od pokolen
znany w rodzinie Przypkowskich, jednak nie wystepuje on w zadnych
dawnych ksiazkach kucharskich. Podejrzewam mistyfikacje, ze sam go
wymyslil i utrzymywal, ze to przepis staropolski.

Oryginalny przepis Przypkowskiego wyglada tak:

6 kromek chleba razowego [lecz skad w tych czasach wziac dobrego
razowca? W.L.], 6 duzych slodkich cebul (jezeli cebule sa zbyt ostre
zupe nalezy lekko doslodzic), poltora litra chudego rosolu wolowego,
30-40 g. masla. Przyprawy: galka muszkatolowa, imbir, gozdziki,
pieprz, sol, ewentualnie curry [to juz jak rozumiem wspolczesny rys w
"staropolskim" przepisie W.L.].
Cebule pokrojone w polplastry posmaamy na zloto, osobno usmazyc chleb w
cienkich kromkach na chrupko, pokruszyc i ugotowac razem z cebula w
rosole, przetrzec przez geste sito, doprawic, podawac goraco w glebokich
miseczkach.
Nigdy tej zupy nie robilem, ale zastanawia mnie tez to, czemu ona ma byc
"cebulowa", skoro Przpkowski zaleca, zeby dominowal w niej zapach chleba
i przypraw, a nie cebuli.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-09 09:30:48

Temat: Re: Zupa cebulowa
Od: ":::wojmat:::" <w...@g...CUTITOUTMAN.pl> szukaj wiadomości tego autora


Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomości
news:1ei6lf5.l31oxi75geaiN%wlos@tele.com.pl napisał(a):

> 6 kromek chleba razowego [lecz skad w tych czasach wziac dobrego
> razowca? W.L.],

upiec...

wojmat

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szpinak
bylo Re: Głosujcie na Mariana Krzaklewskiego ! jest przepis na kurczaczka
Re: angielski-pomóżcie w tłumaczeniu!
angielski-pomóżcie w tłumaczeniu!
Re: Głosujcie na Mariana Krzaklewskiego !

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »