| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-12-10 21:05:44
Temat: Re: Zupa rybnaIn article <elhs9c$sf7$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> Chodzi mi o karpia i konkretnie węgierską halasle. Ale nie jestem pewien czy
> to nie za wysokie progi, skoro nigdy nie filetowałem ryby.
Halaszle, jak nazwa wskazuje ;-) to zupa rybacka, prosta, daje się do
niej dzwonka, nie filety i przy jedzeniu pluje ośćmi.
Ja nie dałbym jej na Wigilię ponieważ jest to w zasadzie posiłek
jednodaniowy, ponadto winna być ostra i raczej nie pasuje do naszych
potraw i tradycji wigilijnej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-12-11 06:32:54
Temat: Re: Zupa rybnaUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos->
> >
> > Chodzi mi o karpia i konkretnie węgierską halasle. Ale nie jestem pewien
czy
> > to nie za wysokie progi, skoro nigdy nie filetowałem ryby.
>
> Halaszle, jak nazwa wskazuje ;-) to zupa rybacka, prosta, daje się do
> niej dzwonka, nie filety i przy jedzeniu pluje ośćmi.
> Ja nie dałbym jej na Wigilię ponieważ jest to w zasadzie posiłek
> jednodaniowy, ponadto winna być ostra i raczej nie pasuje do naszych
> potraw i tradycji wigilijnej.
Ja też nie daję, tylko robię przy okazji Wigilii, bo będą łby i kawałki
karpia, a ponadto 26 mam chrzciny, więc chętnym się to poda zamiast
otrzaskanego rosołu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-12-11 09:31:14
Temat: Re: Zupa rybnaOvo <j...@o...pl> napisał(a):
>
> "Henry" <1...@n...pl> wrote in message
> news:elhpiv$hsm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> Dziękuję za odpowiedź, ale oczywiście chodzi nie o wywar, tylko o te
> >> kawałki
> >> ryb które się dokłada pod koniec.
> >
> > A kawałki węgorza pasują?
>
> W zasadzie węgorz był i jest rybą luksusową, tak jak łosoś.
Załóż więc hodowlę węgorzy.
> Zupy rybne gotuje się z niskiej półki...[...]
Z półki powiadasz?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-12-11 09:33:57
Temat: Re: Zupa rybnaWladyslaw Los napisał(a):
> Jeżeli to zupa wigilijna to raczej (ale tylko raczej) bez krewetek. Na
> tradycyjną polską wigilię podaje sie przedw wszystkim ryby słodkowodne
> (w tym śledzie '-), ale podobno śledź to nie ryba).
I nie mięso.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |