« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-01 14:11:06
Temat: Zupa z serków topionych?Mam sporo serka topionego? Może macie pomysł na jakąś smakowitą zupę-krem?
pozdrawiam łasuchów:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-01 14:13:39
Temat: Re: Zupa z serków topionych?
umywalka_pentagonalna wrote:
> Mam sporo serka topionego? Może macie pomysł na jakąś smakowitą zupę-krem?
>
> pozdrawiam łasuchów:)
Moja ulubiona zupa serowo-porowa. Dużo pora pokroić w talarki, wrzucić
na gotującą wodę, wsypać vegetę albo inny "ulepszacz". Na patelni
podsmażyć mięso mielone, wrzuć do gara z porami. Odlać trochę wywaru do
mniejszego garnka, wrzucić serki topione i rozprowadzić tak aby nie było
grudek. Całość dodać do zupy, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Zajadać ze świeżutką bagietką.
Agnicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-01 14:16:26
Temat: Re: Zupa z serków topionych?
"aga" <a...@t...pl> wrote in message
news:newscache$tqf60i$3ph1$1@seju01.alcatel.pl...
> Moja ulubiona zupa serowo-porowa. Dużo pora pokroić w talarki, wrzucić
> na gotującą wodę, wsypać vegetę albo inny "ulepszacz". Na patelni
> podsmażyć mięso mielone, wrzuć do gara z porami.
mielone mięso w zupie? jakoś tego nie widzę...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-01 14:30:57
Temat: Re: Zupa z serków topionych?Znalazłam fajny pomysł na wykorzystanie serka topionego. Może Wam też się
przyda:
Sos serowy do makaronu:
To jest sos na bazie beszamelu.
Rozpuścić w rondelku 1 łyżkę masła.Jak się rozpuści dodać 1 łyżkę mąki i
zasmażyć chwilkę nie dopuszczając do ściemnienia lub przypalenia.Teraz wlać
ok.2 szklanki mleka 2% od razu wszystko naraz.Dokładnie mieszając
doprowadzić
do wrzenia i mieszać aż sos zgęstnieje.Doprawić solą pieprzem i świeżo
startą
gałką muszkatołową.Dodać teraz 3 lub 4 trójkąciki sera topionego i trzymając
na
małym gazie mieszać aż serki się rozpuszczą.Można dodać też starkowany ser
gouda lub parmezan,jak kto woli.Przyprawy też w/g smaku.Sos gotowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 08:39:24
Temat: Re: Zupa z serków topionych?
umywalka_pentagonalna wrote:
> "aga" <a...@t...pl> wrote in message
> news:newscache$tqf60i$3ph1$1@seju01.alcatel.pl...
>
>
>>Moja ulubiona zupa serowo-porowa. Dużo pora pokroić w talarki, wrzucić
>>na gotującą wodę, wsypać vegetę albo inny "ulepszacz". Na patelni
>>podsmażyć mięso mielone, wrzuć do gara z porami.
>
>
> mielone mięso w zupie? jakoś tego nie widzę...
>
spróbuj zatem :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-05 08:12:04
Temat: Re: Zupa z serków topionych?Witam,
kolezanka mi polecala zupe z serka topionego, nie mialam jeszcze czasu
sprobowac, ale podobno jest wysmienita.
Bierzemy tyle wody ile chcemy miec zupy, gotujemy ja i do gotujacej wciskamy
serek topiony (najlepiej ten w "kielbaskach"). Dodajemy go tak dlugo az
osiagniemy konsystemcej zupy krem. Obieramy ogorki (najlepiej zwykle
gruntowe sa bardziej aromatyczne), na litr wody to wypadalo osiem zwyklych
ogorkow. Scieramy je na tarce o duzych oczkach i wrzucamy do zupy, chwile
gotujemy, doprawiamy sola i pieprzem i gotowe. Do zupy mozna dodac groszek
ptysiowy.
--
Pozdrawiam
Deni
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=197
5646
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |