| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-11 09:07:45
Temat: ŻurekWitam :)
Ja dzis na obiad bede robic zurek, mam namoczone grzyby, mam biala
kielbase, ziemniaki i prawdziwy zakwas. I teraz mam pytanie. Bo chce
zrobic tak ze woda spod grzybow w ktorej sie moczyly, plus zwykla woda,
plus ziemniaki w kostke, plus biala kielbasa i oczywiscie grzyby do
jednego gara i gotowac do miekkosci. I teraz watpliwosc - kiedy dac
zakwas? Czy jjuz pod koniec gotowania czy na poczatku? I prosze o
odpowiedz :)
Walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-11 09:34:23
Temat: Re: Żurek"walkie" wrote:
> Witam :)
>
> Ja dzis na obiad bede robic zurek, mam namoczone grzyby, mam biala
> kielbase, ziemniaki i prawdziwy zakwas. I teraz mam pytanie. Bo chce
> zrobic tak ze woda spod grzybow w ktorej sie moczyly, plus zwykla
> woda, plus ziemniaki w kostke, plus biala kielbasa i oczywiscie
> grzyby do jednego gara i gotowac do miekkosci. I teraz watpliwosc -
> kiedy dac zakwas? Czy jjuz pod koniec gotowania czy na poczatku? I
> prosze o odpowiedz :)
pod koniec.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 10:13:07
Temat: Re: Żurek
walkie wrote:
> Witam :)
>
> Ja dzis na obiad bede robic zurek, mam namoczone grzyby, mam biala
> kielbase, ziemniaki i prawdziwy zakwas. I teraz mam pytanie. Bo chce
> zrobic tak ze woda spod grzybow w ktorej sie moczyly, plus zwykla woda,
> plus ziemniaki w kostke, plus biala kielbasa i oczywiscie grzyby do
> jednego gara i gotowac do miekkosci. I teraz watpliwosc - kiedy dac
> zakwas? Czy jjuz pod koniec gotowania czy na poczatku? I prosze o
> odpowiedz :)
>
> Walkie!
pod koniec bo ziemniaki beda twarde:)
i dodaj jeszcze marchewke w talarki...dobrze smakuje i ładnie wygląda:)
Mich'ata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 14:11:34
Temat: Re: Żurekwalkie wrote:
> Witam :)
>
> Ja dzis na obiad bede robic zurek, mam namoczone grzyby, mam biala
> kielbase, ziemniaki i prawdziwy zakwas. I teraz mam pytanie. Bo chce
> zrobic tak ze woda spod grzybow w ktorej sie moczyly, plus zwykla woda,
> plus ziemniaki w kostke, plus biala kielbasa i oczywiscie grzyby do
> jednego gara i gotowac do miekkosci. I teraz watpliwosc - kiedy dac
> zakwas? Czy jjuz pod koniec gotowania czy na poczatku? I prosze o
> odpowiedz :)
>
> Walkie!
>
Wyszedl pyszny :-)
BTW. tesciowa sie na mnie patrzyla jak na kosmitke jak dodalam troszke
chrzanu do talerza - u Was sie daje chrzan do zurku czy nie?
Walkie kosmitka!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 14:18:34
Temat: Re: Żurekwalkie wrote:
> (...)
> BTW. tesciowa sie na mnie patrzyla jak na kosmitke jak dodalam troszke
> chrzanu do talerza - u Was sie daje chrzan do zurku czy nie?
Nie daje sie. Dopiero do talerza wrzucilas? Ile? Lyzeczke?
Lubie kosmiczne nowosci :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 14:28:31
Temat: Re: ŻurekKrystyna Chiger wrote:
> Nie daje sie. Dopiero do talerza wrzucilas? Ile? Lyzeczke?
> Lubie kosmiczne nowosci :-)
>
> Krycha
>
No jak juz nalejesz do talerza to sie lyzeczke lub pol, zalezy jak mocno
chcesz czuc, wrzuca do talerza i miesza. Ja uwielbiam ten kosmos!
Walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 17:07:30
Temat: Re: Żurekwalkie <w...@w...net.pl> wrote:
> kiedy dac zakwas? Czy jjuz pod koniec gotowania czy na poczatku? I
> prosze o odpowiedz :)
>
Pod koniec. Inaczej Ci sie kartofle beda gotowac jakby chcialy i nie
mogly.
Dodaj zakwas, zagotuj, smietane a na koniec dopraw.
--
Pozdrawiam,
JurekA
e-mail: j...@o...pl | j...@o...nl
http://gone
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 18:10:15
Temat: Re: Żurek"walkie" wrote:
> Krystyna Chiger wrote:
>> Nie daje sie. Dopiero do talerza wrzucilas? Ile? Lyzeczke?
>> Lubie kosmiczne nowosci :-)
>>
>> Krycha
>>
> No jak juz nalejesz do talerza to sie lyzeczke lub pol, zalezy jak
> mocno chcesz czuc, wrzuca do talerza i miesza. Ja uwielbiam ten
> kosmos!
>
A ja kostatnio w górach byłam, to do zurku w miseczce podali smietane gesta
wymieszana z chrzanem (dosc mocno było go czuc) i z czosnkiem (delikatny
aromat). Smakowało to jak jakis krem chrzanowy. I to sie nabierało na czubel
łyzki, potem zupke - i razem prostu do ust.
Baaaaaardzo dobre to było.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 19:13:18
Temat: Re: ŻurekLia wrote:
> A ja kostatnio w górach byłam, to do zurku w miseczce podali smietane gesta
> wymieszana z chrzanem (dosc mocno było go czuc) i z czosnkiem (delikatny
> aromat). Smakowało to jak jakis krem chrzanowy. I to sie nabierało na czubel
> łyzki, potem zupke - i razem prostu do ust.
> Baaaaaardzo dobre to było.
>
Smietana i gora czosnku laduje w garze z zurem pod koniec gotowania :-).
Natomiast chrzan juz do talerza :-)
Walkie ktora zjadla przed chwilka 3 talerz zupy ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-11 20:34:07
Temat: Re: ŻurekUżytkownik "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:at7v2d$ple$1@news.onet.pl...
> A ja kostatnio w górach byłam, to do zurku w miseczce podali smietane
gesta
> wymieszana z chrzanem (dosc mocno było go czuc) i z czosnkiem (delikatny
> aromat). Smakowało to jak jakis krem chrzanowy. I to sie nabierało na
czubel
> łyzki, potem zupke - i razem prostu do ust.
> Baaaaaardzo dobre to było.
Proszę, sos czosnkowo-chrzanowy:
Składniki:
- czosnek,
- chrzan,
- majonez (w zamian można dodać gęsta śmietanę-kremówkę lub
- kropla tabasco (jak ktoś lubi pikantne)
Pozdrawiam
Zenek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |