Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia about absynt

Grupy

Szukaj w grupach

 

about absynt

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-07 07:58:24

Temat: Re: about absynt-calvados
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dwarazyka wrote:


>>REMARK promowa^(3) CALVADOS
>>
> K-2
czyli jabłecznik, który u nas jakoś niespecjalnie się przyjął

mimo, że warunki do tego mamy całkiem niezłe:-)))
ciekawe dlaczego?




--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-07 14:57:54

Temat: Re: about absynt
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>>
>>I myslisz, ze biednych dekadenckich artystow byloby stac na taki alkohol ?
>>Mial byc mocny i tani!
>>Leszek
>>
>>
> Byl i mocny, i tani.
> Teraz jest zabroniony, ale ponoc absynt ma zostac "ulegalniony" :-)

już jest. Może zawierać mniej olejku thujonowego od tych dekadenckich, ale
legalny już jest. Czytałem ostatnio w gazecie samolotowej na ten temat ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-07 22:45:04

Temat: Re: about absynt-calvados
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 07 Jul 2002 09:58:24 +0200, dawnakuchnia
<d...@p...onet.pl> wrote:

>Dwarazyka wrote:
>
>
>>>REMARK promowa^(3) CALVADOS
>>>
>> K-2
>czyli jabłecznik, który u nas jakoś niespecjalnie się przyjął

Pojecia mylisz - ani jablecznik, ani sie "nie przylal"... Jablecznik
jest to dwukrotnie fermentowany (druga, cicha fermentacja juz po
zabutelkowaniu) moszcz jablkowy. Nie przyjela sie jedynie nazwa - bo
dla snobow cydr brzmi madrzej...
A Calvados to destylat z przefermentowanego moszczu jablkowego
dojrzewany jak wszystkie porzadne destylaty surowe (poza Tequilla
oczywiscie, ta najlepsza jest prosto spod chlodnicy)...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-08 13:01:09

Temat: Re: about absynt-calvados
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> A Calvados to destylat z przefermentowanego moszczu jablkowego
> dojrzewany jak wszystkie porzadne destylaty surowe (poza Tequilla
> oczywiscie, ta najlepsza jest prosto spod chlodnicy)...

Taka?
http://www.mezcal.com/worms.html
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Than break some."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-08 22:20:53

Temat: Re: about absynt-calvados
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 8 Jul 2002 15:01:09 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl> wrote:

>> A Calvados to destylat z przefermentowanego moszczu jablkowego
>> dojrzewany jak wszystkie porzadne destylaty surowe (poza Tequilla
>> oczywiscie, ta najlepsza jest prosto spod chlodnicy)...
>
>Taka?
>http://www.mezcal.com/worms.html

Ale to nie tequilla jak sama nazwa wskazuje...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Absinth
Pomocy - małosolne pod pleśnią:)
uwaga- znowu robie mielone
wafle z masą
karmel dla ...... żony

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »