« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-20 09:29:28
Temat: aceto balsamico z Modenyo occie balsamicznym opowiada Agnieszka Kreglicka
..."Poczawszy od beczki debowej balsamico lezakuje w orzechowej (zyskujac
kolor i cierpkosc), akacjowej, czeresniowej (słodycz), jesionowej, morwowej
i jałowcowej. Beczki nigdy nie sa calkowicie oprozniane. Ocet z nowego
winobrania zawsze lączy sie z wieloma starszymi i ten smak jest nie do
podrobienia. ..."
..."Buteleczki z kremowym kapturkiem zawieraja ocet 12-letni, a te ze zlotym
25-letni. Nietrudno sie domyslic, ze cena takiej 100 ml buteleczki jest
niebotyczna. W tej sytuacji trudno go uzywac do codziennego gotowania,
najlepiej smakowac eliksir bez dodatkow lub z prostymi, znanymi smakami.
Wlosi skrapiaja balsamico truskawki lub gruszki, delikatny serek ricotta i
dojrzały parmezan lub waniliowe lody... "
..."Prosty i szybki sos robie z 2 pokrojonych w cienkie plasterki czerwonych
cebul i posiekanego zabka czosnku, ktore przesmazam na 3 łyzkach oliwy i
dusze chwile z 3 łyzkami czerwonego wina i 3 łyzkami octu balsamico. Czasem,
kiedy w daniu czegos brakuje, wystraczy dodac krople balsamico i dopełnia
ona smak potrawy. ...
i kilka ciekawych przepisow z dodatkiem tegoz
znajdziesz pod
http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24309,5744.html
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |