Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia alez ja kaczke upieklam!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

alez ja kaczke upieklam!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-18 07:23:04

Temat: alez ja kaczke upieklam!!
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

az sie pochwale! co prawda nie sezon, ale przepis bardzo smakowity:

1 kaczka, najlepiej dzika (ja na dwoje luda wzielam dwa filety z
piersi, upolowane w delikatesach)
1 lyzeczka jagod jalowca
2 lyzki miekkiego masla
3 lyzki ginu
1/2 szklanki rosolu z kaczki lub z kurczaka
1/2 szklanki creme fraiche lub gestej smietany
sol i pieprz do smaku

rozgrzac piekarnik do 230 stopni. kilka jagod jalowca odlozyc do
przybrania, reszte rozbic w mozdzierzu niezbyt drobno.
kaczke obetrzec recznikiem papierowym, usunac zbedny tluszcz i kawalki
skory.zwiazac ptactwu nozki, posmarowac piers maslem, posolic,
popieprzyc natrzec skore rozgniecionym jalowcem.
wlozyc ptice do brytfanki i piec okolo 25-30 minut, od czasu do czasu
polewajac tluszczem. po upieczeniu wylac sok z ptaa do brytfanki,
przelozyc kaczuche na deske i przykryc luzno folia aluminiowa,
odstawic na jakies 15 minut.
z soku w brytfance zdjac tlusczu, ile sie da, zostawiajac jak
najwiecej jalowca. postawic brytfane na gazie, dodac gin, zamieszac
oskrobac denko. zagotowac i gotowac, az polowa plynu odparuje. wlac
rosol i znowu gotowac, az polowa odparuje. dodac smietane, gotowac
pzez jeszcze 2-3 minuty, az sos troszke zgestnieje. przecedzic do
sosjerki.
kaczke poporcjowac, polac sosem posypac jalowcemi podawac - najlepiej
z ziemniaczkami i kapusta duszona na winie (ja podalam z slatka z
pomidorow i tez bylo pycha!)

przepis za 'wysmienita kuchnia francuska', arkady 2000.

a jutro bede robic knedle z truskawkami! macie jakies tajemne patenty
dotyczacych tychze?

pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Aloes w puszcze - do czego?
lasagne
Paluszki serowe w malakserze
garnki z powłoką silflonową
poczernobylowe skazenia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »