Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: alez ja kaczke upieklam!!
Date: Sat, 18 May 2002 03:23:04 -0400
Organization: paranoid international
Lines: 41
Sender: p...@p...onet.pl@p69-175.acedsl.com
Message-ID: <9...@4...com>
Reply-To: k...@s...killer_acedsl.com
NNTP-Posting-Host: p69-175.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.onet.pl 1021706588 1530 66.114.69.175 (18 May 2002 07:23:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 May 2002 07:23:08 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108781
Ukryj nagłówki
az sie pochwale! co prawda nie sezon, ale przepis bardzo smakowity:
1 kaczka, najlepiej dzika (ja na dwoje luda wzielam dwa filety z
piersi, upolowane w delikatesach)
1 lyzeczka jagod jalowca
2 lyzki miekkiego masla
3 lyzki ginu
1/2 szklanki rosolu z kaczki lub z kurczaka
1/2 szklanki creme fraiche lub gestej smietany
sol i pieprz do smaku
rozgrzac piekarnik do 230 stopni. kilka jagod jalowca odlozyc do
przybrania, reszte rozbic w mozdzierzu niezbyt drobno.
kaczke obetrzec recznikiem papierowym, usunac zbedny tluszcz i kawalki
skory.zwiazac ptactwu nozki, posmarowac piers maslem, posolic,
popieprzyc natrzec skore rozgniecionym jalowcem.
wlozyc ptice do brytfanki i piec okolo 25-30 minut, od czasu do czasu
polewajac tluszczem. po upieczeniu wylac sok z ptaa do brytfanki,
przelozyc kaczuche na deske i przykryc luzno folia aluminiowa,
odstawic na jakies 15 minut.
z soku w brytfance zdjac tlusczu, ile sie da, zostawiajac jak
najwiecej jalowca. postawic brytfane na gazie, dodac gin, zamieszac
oskrobac denko. zagotowac i gotowac, az polowa plynu odparuje. wlac
rosol i znowu gotowac, az polowa odparuje. dodac smietane, gotowac
pzez jeszcze 2-3 minuty, az sos troszke zgestnieje. przecedzic do
sosjerki.
kaczke poporcjowac, polac sosem posypac jalowcemi podawac - najlepiej
z ziemniaczkami i kapusta duszona na winie (ja podalam z slatka z
pomidorow i tez bylo pycha!)
przepis za 'wysmienita kuchnia francuska', arkady 2000.
a jutro bede robic knedle z truskawkami! macie jakies tajemne patenty
dotyczacych tychze?
pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
|