« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-24 15:48:26
Temat: babka makowo-kokosowaKochani,
niedawno prosilam o pomoc w spozytkowaniu paczki zmielonego maku (dziekuje
mario 44 za propozycje) i wertujac swoje zeszyty i czasopisma znalazlam w
"Ciasta i torty" z Kolekcji dobrej kuchni - wlasnie przepis na babke
makowo -kokosowa. Babka wyszla przepyszna wlasnie ja sobie podjadam i
popijam kawusia
Oto przepis (spisuje z ww czasopisma):
Skladniki
25 dag maku (ja mialam tylko 20 ale sie udalo)
20 dag miekkiego masla lub margaryny
32 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok i skorka otarta z 1 cytryny
6 jajek
10 dag maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 bialka
12 dag wiorkow kokosowych
Przyrzadzanie:
1. Mak zemlec na sucho (chyba ze ma sie jak ja zmielony). Maslo utrzec na
piane, dodac 20 dag cukru, cukier waniliowy, skorke cytrynowa i jajka, ubic
gesty krem.
2. Make z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszac z kremem. Forme
keksowa o dlugosci 25 cm natluscic i oproszyc maka (ja wysypalam bulka
tarta, bulka sie nie spiekla bo ciasto jest bardzo wilgotne). Nastepnie
ciasto przelozyc do formy i wygladzic jego powierzchnie. Wstawic do
nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni celsjusza.
3. Bialka ubic na sztywna piane, dosypujac powoli pozostaly cukier. Dodac
wiorki kokosowe i sok cytrynowy.
4. Ciasto makowe wyjac z piekarnika. Powierzchnie ciasta naciac wzdluz na
glebokosc 3 cm, przykryc piana kokosowa i wstawic do piekarnika jeszcze na
40 min.
Np i tyle... zycze smacznego wszystkim tym ktorzy skusza sie na ciacho
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-24 15:52:19
Temat: Re: babka makowo-kokosowaw w przyszlym tygodniu biore sie za tort jogurtowy Joli L-L
Kaczucha
Użytkownik "Malek Iwona" <i...@c...at> napisał w wiadomości
news:eZnZ6.107991$367.3078261@news.chello.at...
> Kochani,
> niedawno prosilam o pomoc w spozytkowaniu paczki zmielonego maku (dziekuje
> mario 44 za propozycje) i wertujac swoje zeszyty i czasopisma znalazlam w
> "Ciasta i torty" z Kolekcji dobrej kuchni - wlasnie przepis na babke
> makowo -kokosowa. Babka wyszla przepyszna wlasnie ja sobie podjadam i
> popijam kawusia
>
> Oto przepis (spisuje z ww czasopisma):
> Skladniki
> 25 dag maku (ja mialam tylko 20 ale sie udalo)
> 20 dag miekkiego masla lub margaryny
> 32 dag cukru
> 1 opakowanie cukru waniliowego
> sok i skorka otarta z 1 cytryny
> 6 jajek
> 10 dag maki
> 2 lyzeczki proszku do pieczenia
> 2 bialka
> 12 dag wiorkow kokosowych
>
> Przyrzadzanie:
> 1. Mak zemlec na sucho (chyba ze ma sie jak ja zmielony). Maslo utrzec na
> piane, dodac 20 dag cukru, cukier waniliowy, skorke cytrynowa i jajka,
ubic
> gesty krem.
> 2. Make z proszkiem do pieczenia i makiem wymieszac z kremem. Forme
> keksowa o dlugosci 25 cm natluscic i oproszyc maka (ja wysypalam bulka
> tarta, bulka sie nie spiekla bo ciasto jest bardzo wilgotne). Nastepnie
> ciasto przelozyc do formy i wygladzic jego powierzchnie. Wstawic do
> nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min w temp. 175 stopni celsjusza.
> 3. Bialka ubic na sztywna piane, dosypujac powoli pozostaly cukier. Dodac
> wiorki kokosowe i sok cytrynowy.
> 4. Ciasto makowe wyjac z piekarnika. Powierzchnie ciasta naciac wzdluz na
> glebokosc 3 cm, przykryc piana kokosowa i wstawic do piekarnika jeszcze na
> 40 min.
>
> Np i tyle... zycze smacznego wszystkim tym ktorzy skusza sie na ciacho
>
> Kaczucha
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-24 16:23:06
Temat: Re: babka makowo-kokosowaUżytkownik Malek Iwona <i...@c...at>
> 1. Mak zemlec na sucho (chyba ze ma sie jak ja zmielony).
Pociekła mi ślinka ;) i mam takie pytanie: czy mak można zmiksować czy też
koniecznie musi być być zmielony? Nigdy nic nie mieliłam, nie mam maszynki
do mielenia i się na tym nie znam.
Pozdrawima
Greta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-24 20:58:14
Temat: Re: babka makowo-kokosowaChyba sie uciera recznie
Bo inaczej bezpieczniki wysiada!
Teraz mam automatyczne?!(safe)
--
>>> JacekK <<<
====================================================
=
Motto
Użytkownik "Greta" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3b3613d1$1@news.vogel.pl...
> Użytkownik Malek Iwona <i...@c...at>
>
> > 1. Mak zemlec na sucho (chyba ze ma sie jak ja zmielony).
>
> Pociekła mi ślinka ;) i mam takie pytanie: czy mak można zmiksować czy też
> koniecznie musi być być zmielony? Nigdy nic nie mieliłam, nie mam maszynki
> do mielenia i się na tym nie znam.
>
> Pozdrawima
> Greta
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |