Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia alkohol anyzowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

alkohol anyzowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-24 10:49:53

Temat: alkohol anyzowy
Od: "Malgosia Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z owocow
tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o - prawdopodobnie -
spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was spotkal sie z czyms
takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie zrobic jakas
anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym zrobic wspomniany
patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze zaczac
juz teraz, jak mniemam.

Czekam niecierpliwie na sugestie

Margola

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-24 13:20:49

Temat: Re: alkohol anyzowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:9h4go9$ojp$...@n...tpi.pl...
> Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z owocow
> tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o -
prawdopodobnie -
> spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was spotkal sie z
czyms
> takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie zrobic jakas
> anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym zrobic
wspomniany
> patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze
zaczac
> juz teraz, jak mniemam.
Gotowe "Anis" to fr. Pernod i Ricard.
Robione z anyżu gwiaździstego (badianu) [fructus] anisi stellati
pochodzenia chińskiego+ kolerndra i koper.
Podobnym wyrobem jest pastis w którym oprócz anyżku jest lukrecja.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-25 10:40:29

Temat: RE: alkohol anyzowy
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info) szukaj wiadomości tego autora

From: Malgosia Sularczyk

>
> Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek -
> likier z owocow
> tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o -
> prawdopodobnie -
> spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was
> spotkal sie z czyms
> takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie
> zrobic jakas
> anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym
> zrobic wspomniany
> patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru
> tarniny, musze zaczac
> juz teraz, jak mniemam.
>

Podejrzewam, że mam gdzieś przepis na wódkę anyżkową, tudzież nalewkę
anyżkową. Podrzucę jutro.

--
Maya
"When God made man, she was only testing"

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-25 16:51:15

Temat: Re: alkohol anyzowy
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9h4p8f$67a$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w
wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisał:9h4go9$ojp$...@n...tpi.pl...
> > Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z
owocow
> > tarniny na bazie alkoholu anyzowego> > patxaran. A zeby nalewka
doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze
> zaczac
> > juz teraz, jak mniemam.
> Gotowe "Anis" to fr. Pernod i Ricard.
> Robione z anyżu gwiaździstego (badianu) [fructus] anisi stellati
> pochodzenia chińskiego+ kolerndra i koper.
> Podobnym wyrobem jest pastis w którym oprócz anyżku jest lukrecja.
> pozdr. Jerzy
>
>
A jakie dodatki oprócz anyżu zawierają "Mastika" i "Ouzo"
pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-25 19:51:34

Temat: Re: alkohol anyzowy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9h7q0p$hat$...@n...internetia.pl...
> A jakie dodatki oprócz anyżu zawierają "Mastika" i "Ouzo"
Może to ci wyjaśni:
"This is a category of liqueurs that are flavored with either anise, star
anise, or licorice. Examples include anisette and pastis from France,
ouzo and mistra from Greece, anesone and sambuca from Italy, anis and ojen
from Spain, and kasra from Libya. Substitutes: aniseed (finely ground)
OR herbal liqueur"
Od siebie dodam, że każdy producent utajnia swoje receptury. Można się
tylko domyślać. Tych o które pytasz nie piłem [znam jedynie Metaxę], i
wybacz, chyba, że dostarczysz próbki [0,7l min.] to ci powiem co tam
jeszcze jest. Mam dobrego "nosa" niemalże jak kiper. W rodzinie od czasu
do czasu poddaja mnie próbie na to, jaki to rodzaj trunku?
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-26 11:12:17

Temat: Re: alkohol anyzowy
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


>
> Podejrzewam, że mam gdzieś przepis na wódkę anyżkową, tudzież nalewkę
> anyżkową. Podrzucę jutro.

jak mi zapodał znajomy arab, robi się normalny zacier, jak z żyta. Potem
dojrzewanie, destylacja etc. Z tego względu (i prawnego też), najłatwiej
chyba kupić Ouzo lub Raki (to ostatnie bez kropki nad i, t oz kropką to
bułgarski fuzel ;-)) i na tej bazie dalej próbować.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak mrozic bob?
Herbatka
Kiedy robic ogorki konserwowe?
Re:Jeszcz nie
Rabarbar - z czym do gościa? :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »