| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-24 10:49:53
Temat: alkohol anyzowyProsze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z owocow
tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o - prawdopodobnie -
spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was spotkal sie z czyms
takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie zrobic jakas
anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym zrobic wspomniany
patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze zaczac
juz teraz, jak mniemam.
Czekam niecierpliwie na sugestie
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-24 13:20:49
Temat: Re: alkohol anyzowyUżytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:9h4go9$ojp$...@n...tpi.pl...
> Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z owocow
> tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o -
prawdopodobnie -
> spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was spotkal sie z
czyms
> takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie zrobic jakas
> anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym zrobic
wspomniany
> patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze
zaczac
> juz teraz, jak mniemam.
Gotowe "Anis" to fr. Pernod i Ricard.
Robione z anyżu gwiaździstego (badianu) [fructus] anisi stellati
pochodzenia chińskiego+ kolerndra i koper.
Podobnym wyrobem jest pastis w którym oprócz anyżku jest lukrecja.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-25 10:40:29
Temat: RE: alkohol anyzowyFrom: Malgosia Sularczyk
>
> Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek -
> likier z owocow
> tarniny na bazie alkoholu anyzowego. Konkretnie chodzi o -
> prawdopodobnie -
> spirytus lub wodke anyzkowa, wytrawna. Czy ktos z Was
> spotkal sie z czyms
> takim? Czy jest jakas specjalna procedura? A moze umiecie
> zrobic jakas
> anyzkowa nalewke? Dysponuje anyzem i koniecznie chcialabym
> zrobic wspomniany
> patxaran. A zeby nalewka doszla przed sezonem zbioru
> tarniny, musze zaczac
> juz teraz, jak mniemam.
>
Podejrzewam, że mam gdzieś przepis na wódkę anyżkową, tudzież nalewkę
anyżkową. Podrzucę jutro.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-25 16:51:15
Temat: Re: alkohol anyzowy
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9h4p8f$67a$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> w
wiadomości
> do grup dyskusyjnych napisał:9h4go9$ojp$...@n...tpi.pl...
> > Prosze Panstwa. Zamierzam poczynic baskijski trunek - likier z
owocow
> > tarniny na bazie alkoholu anyzowego> > patxaran. A zeby nalewka
doszla przed sezonem zbioru tarniny, musze
> zaczac
> > juz teraz, jak mniemam.
> Gotowe "Anis" to fr. Pernod i Ricard.
> Robione z anyżu gwiaździstego (badianu) [fructus] anisi stellati
> pochodzenia chińskiego+ kolerndra i koper.
> Podobnym wyrobem jest pastis w którym oprócz anyżku jest lukrecja.
> pozdr. Jerzy
>
>
A jakie dodatki oprócz anyżu zawierają "Mastika" i "Ouzo"
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-25 19:51:34
Temat: Re: alkohol anyzowyUżytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9h7q0p$hat$...@n...internetia.pl...
> A jakie dodatki oprócz anyżu zawierają "Mastika" i "Ouzo"
Może to ci wyjaśni:
"This is a category of liqueurs that are flavored with either anise, star
anise, or licorice. Examples include anisette and pastis from France,
ouzo and mistra from Greece, anesone and sambuca from Italy, anis and ojen
from Spain, and kasra from Libya. Substitutes: aniseed (finely ground)
OR herbal liqueur"
Od siebie dodam, że każdy producent utajnia swoje receptury. Można się
tylko domyślać. Tych o które pytasz nie piłem [znam jedynie Metaxę], i
wybacz, chyba, że dostarczysz próbki [0,7l min.] to ci powiem co tam
jeszcze jest. Mam dobrego "nosa" niemalże jak kiper. W rodzinie od czasu
do czasu poddaja mnie próbie na to, jaki to rodzaj trunku?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-26 11:12:17
Temat: Re: alkohol anyzowy
>
> Podejrzewam, że mam gdzieś przepis na wódkę anyżkową, tudzież nalewkę
> anyżkową. Podrzucę jutro.
jak mi zapodał znajomy arab, robi się normalny zacier, jak z żyta. Potem
dojrzewanie, destylacja etc. Z tego względu (i prawnego też), najłatwiej
chyba kupić Ouzo lub Raki (to ostatnie bez kropki nad i, t oz kropką to
bułgarski fuzel ;-)) i na tej bazie dalej próbować.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |