Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia babka ziemniaczana

Grupy

Szukaj w grupach

 

babka ziemniaczana

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-06 08:51:23

Temat: babka ziemniaczana
Od: "Dorota Machut" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
chce je zuzyc. Podobno to super danie.
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-06 09:16:16

Temat: Re: babka ziemniaczana
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dorota Machut" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:be8o00$fss$1@news.onet.pl...
> Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
> chce je zuzyc. Podobno to super danie.
> Dorota

Wklejam moj rodzinny przepis, juz nie raz wyprobowany na grupie :-)
********************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też
jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można
zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.

Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę
pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się
trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy
ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny Bozenki z Wilna
****************************

Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 09:26:02

Temat: Re: babka ziemniaczana
Od: "Czarek Gmyz" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Z grubsza rzecz biorac tak jak placki ziemniaczane, tyle tylko, ze do masy
daje sie troche wedliny, czosnku, cebuli i piecze sie w foremce tzw.
chlebowej w piekarniku. Zajrzyj do archiwum temet byl przerabiany
Czarek


Użytkownik "Dorota Machut" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:be8o00$fss$1@news.onet.pl...
> Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
> chce je zuzyc. Podobno to super danie.
> Dorota
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-06 12:10:56

Temat: Re: babka ziemniaczana
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 6 Jul 2003 11:26:02 +0200, "Czarek Gmyz"
<g...@p...onet.pl> wrote:

>Z grubsza rzecz biorac tak jak placki ziemniaczane, tyle tylko, ze do masy
>daje sie troche wedliny, czosnku, cebuli i piecze sie w foremce tzw.
>chlebowej w piekarniku. Zajrzyj do archiwum temet byl przerabiany
>Czarek
>
jadlam babke ziemniaczana na Kurpiach albo Warmii (o rany, gdzie
atlas???), oraz dzyndzalki i inne niezweykle smaczne rzeczy -
kapusta ze sliwkami , kapusta z kminkiem....

ta babka byla pokrojona wplastry i odsmazona i TO bylo zupelnie
wspaniale. tam, gdzie nie bylo smazone i chrupiace i brazowe to
bylo takie sobie. ma byc takie sobie ?

van pierek
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 09:42:01

Temat: Re: babka ziemniaczana
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
> chce je zuzyc. Podobno to super danie.
> Dorota
>
Witaj,

ja robię z tego przepisu:

http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=783

i bardzo mi smakuje :)


--
Pozdrawiam

K

[Najgorzej jest upaść na duchu
wybijając sobie zęby]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

paszteciki
Netykieta w kuchni
Netykieta w kuchni
Gołąbki z czerwonej kapusty i co dalej?
trujące ryby?!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »