| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-06 08:51:23
Temat: babka ziemniaczanaJak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
chce je zuzyc. Podobno to super danie.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-06 09:16:16
Temat: Re: babka ziemniaczanaUżytkownik "Dorota Machut" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:be8o00$fss$1@news.onet.pl...
> Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
> chce je zuzyc. Podobno to super danie.
> Dorota
Wklejam moj rodzinny przepis, juz nie raz wyprobowany na grupie :-)
********************
Kugelis - Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana (lit. kugelis) jest bardzo znana i lubiana na Litwie,
dokładnie tak samo jak np. cepeliny lub kiszka ziemniaczana. Przepisów też
jest mnostwo. Moja ulubiona to z boczkiem lub wędzoną słoninką, ale można
zrobić z wieprzowiną, kurczakiem, twarogiem, a nawet drozdzową.
1 kg ziemniakow
1 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 jajka
2 cebule
200 - 300 gr wędzonego boczku lub słoninki
sól, majeranek.
Surowe ziemniaki zetrzeć. Odcisnąć. Zalać gotującym się mlekiem, wsypać
mąkę, wbić jajka i wrzycić przyprawy. Dobrze wymieszać. Boczek lub słoninkę
pokroię dosyć drobno i ładnie zrumienić razem z cebulka, musi wytopić się
trochę tłuszczyku. Boczek z cebulką i tluszczykiem wylać do masy
ziemniaczanej i dobrze wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem (masło, margaryna itd.) i wyłozyc nasze
ziemniaki. Zapiekać ok. 1 - 1,5 godz.
Podawać najlepiej ze śmietaną lub sosem.
Sos:
Boczek (słoninke) usmazyć z cebulką na ładne skwareczki. Można dodać
śmietanę lub twaróg.
Źródło: Przepis rodzinny Bozenki z Wilna
****************************
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 09:26:02
Temat: Re: babka ziemniaczanaZ grubsza rzecz biorac tak jak placki ziemniaczane, tyle tylko, ze do masy
daje sie troche wedliny, czosnku, cebuli i piecze sie w foremce tzw.
chlebowej w piekarniku. Zajrzyj do archiwum temet byl przerabiany
Czarek
Użytkownik "Dorota Machut" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:be8o00$fss$1@news.onet.pl...
> Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
> chce je zuzyc. Podobno to super danie.
> Dorota
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-06 12:10:56
Temat: Re: babka ziemniaczanaOn Sun, 6 Jul 2003 11:26:02 +0200, "Czarek Gmyz"
<g...@p...onet.pl> wrote:
>Z grubsza rzecz biorac tak jak placki ziemniaczane, tyle tylko, ze do masy
>daje sie troche wedliny, czosnku, cebuli i piecze sie w foremce tzw.
>chlebowej w piekarniku. Zajrzyj do archiwum temet byl przerabiany
>Czarek
>
jadlam babke ziemniaczana na Kurpiach albo Warmii (o rany, gdzie
atlas???), oraz dzyndzalki i inne niezweykle smaczne rzeczy -
kapusta ze sliwkami , kapusta z kminkiem....
ta babka byla pokrojona wplastry i odsmazona i TO bylo zupelnie
wspaniale. tam, gdzie nie bylo smazone i chrupiace i brazowe to
bylo takie sobie. ma byc takie sobie ?
van pierek
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 09:42:01
Temat: Re: babka ziemniaczana
> Jak zrobic babke ziemniaczana? Zostalo mi trache "starych' ziemniakow,
> chce je zuzyc. Podobno to super danie.
> Dorota
>
Witaj,
ja robię z tego przepisu:
http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=783
i bardzo mi smakuje :)
--
Pozdrawiam
K
[Najgorzej jest upaść na duchu
wybijając sobie zęby]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |