Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia barszcz grzybowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

barszcz grzybowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-17 14:07:36

Temat: barszcz grzybowy
Od: "Krzysztof" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam pytanko o barszcz grzybowy.
Czy ktoś zna przepis,kiedyś raz piłem i nie mogę zapomnieć do dziś,ale bez
przepisu nie dam rady.
Nawet nie wiem jakie grzyby w nim były.
Jeśli temat już był proszę o jakiś adres.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-17 22:35:05

Temat: Re: barszcz grzybowy
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krzysztof <f...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9vku4d$ae2$...@n...tpi.pl...
> Mam pytanko o barszcz grzybowy.
> Czy ktoś zna przepis,kiedyś raz piłem i nie mogę zapomnieć do dziś,ale bez
> przepisu nie dam rady.
> Nawet nie wiem jakie grzyby w nim były.
> Jeśli temat już był proszę o jakiś adres.
>
Ma byc bialy czy buraczany? Skoro piles to chyba z burakow, chetnie wklepie
tylko sprecyzuj.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-18 17:15:51

Temat: Re: barszcz grzybowy
Od: "Krzysztof" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No właśnie pilem,ale nie czułem w nim smaku buraków.
Był bardzo pikantny i mocno grzybowy,może było tam coś z burakiem,ale słowo
daję nie czułem.
A tak w ogóle to z jakich grzybków robić barszcz?
Wiem że mają być suszone,ale jakie?
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-18 20:27:46

Temat: Re: barszcz grzybowy
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krzysztof <f...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9vnth8$8ne$...@n...tpi.pl...
> No właśnie pilem,ale nie czułem w nim smaku buraków.
> Był bardzo pikantny i mocno grzybowy,może było tam coś z burakiem,ale
słowo
> daję nie czułem.
> A tak w ogóle to z jakich grzybków robić barszcz?
> Wiem że mają być suszone,ale jakie?
> Pozdrawiam
>
Jak najlepsze, oczywiscie!;o) Prawdziwki ewentualnie podgrzybki brunatne.
Jezeli robisz tylko wywar, to moga byc tez trzonki, wymagajacy kucharze
uznaja tylko kapelusze i jezeli planujesz po odcedzeniu wywaru zrobic cos z
ugotowanych grzybkow, np. jakis farsz to trzonki lepiej odrzucic bo sa
wlokniste. A teraz do meritum, czyli do barszczu: byc moze istnieje taki
rodzaj barszczu, ktory jest tylko grzybowy i juz. Ja znam tylko te dwa typy
wspomniane wczesniej. Gdybym miala robic na wyczucie, to do bulionu
warzywnego dodalabym wywar grzybowy (grzyby - mniej wiecej garsc - zalac pol
litra zimnej wody, odstawic na noc, gdy napecznieja dolac troche wody
gotowac na wolnym ogniu godzine ). Podzielilabym na te dwa etapy, bo chyba
nie da sie sprecyzowac jakiej ilosci grzybow nalezy uzyc, one sa rozne i
roznej intensywnosci wywar wychodzi. Dodajac do bulionu warzywnego nalezy
uwazac, zeby nie przedobrzyc, bo zbyt grzybowy smak jest gorzki. Chyba
bulion warzywny musi zawierac cebule, to do grzybow sie komponuje. Jedyne
przyprawy, ktore przychodza mi na mysl to pieprz i sol. Mozna isc dalej i
zrobic z tego barszcz buraczany: Do tego co juz masz dodac barszcz kiszony
(ilosc na wyczucie) i wywar buraczany, ktory robimy tak: 1 kg burakow o
intensywnej, ciemnej barwie (znajome panie straganiarki sa gotowe rozkroic,
albo kupuj w juz sprawdzonym miejscu, bo z burakow o jasno pregowanym
kolorze nie wyjdzie to co ma wyjsc.) obieramy i kroimy w cienkie talarki.
Zalewamy zimna woda, dodajemy koniecznie pol plaskiej lyzeczki kwasku
cytrynowego, i gotujemy na wolnym ogniu dosc dlugo, conajmniej godzine.
Garnek odstawiamy na dobe do "naciagniecia". Odcedzamy i gotowe. Buraki won,
do niczego sie juz nie nadadza. Dolewamy to do barszczowego gara, mozna
przyprawic czosnkiem. Jezeli barszcz ma byc bialy, wracamy do momentu gdy
mamy wywar grzybowy i warzywny. Wlewamy do tego bialy barszcz, moze byc
kupny ale lepszy jest tylko na bazie maki zytniej, bez pszennej. Taki
barszcz je sie z ziemniakami wiec malo prawdopodobne, ze taki piles jak
rozumiem, z kubka. Dla rzetelnosci pisze o wszystkim.

Pozdrowienia, Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-18 20:54:46

Temat: Re: barszcz grzybowy
Od: "Krzysztof" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki!!!!
Będę robił ten barszczyk na wigilię do pierogów(popitka)
Kiedyś taki barszcz robiła moja Mama(przepis ponoć ukraiński)
ale nie robiła go ze 25 lat temu i nie pamięta jak to było.
Jak zrobię to napiszę jaki wyszedł.
Jeszcze raz dziękuję i życzę zdrowych,wesołych świąt.
Pozdrawiam
Krzysztof


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-18 22:55:41

Temat: Re: barszcz grzybowy
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> Jeszcze raz dziękuję i życzę zdrowych,wesołych świąt.
> Pozdrawiam
> Krzysztof
>
> Ja dziekuje i wzajemnie zycze

******
m-gosia
******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Barszcz to nie jest bulka z maslem....
Żurawina W-wa: gdzie?
Ciasteczka na stronie.
Re: ksiazki - swiateczna promocja
Rekin

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »