Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kaczka

Grupy

Szukaj w grupach

 

kaczka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-17 15:19:01

Temat: kaczka
Od: "Mateusz Romanow" <m...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

zna ktos przepis na kaczke??????
a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
dzieki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-17 15:31:26

Temat: Re: kaczka
Od: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mateusz Romanow" <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
> moze sie przyda? Wychodzi superowo! Kazcka jak wiadomo to ptaszysko na 2
osoby bo kosciste, ale marynata taka:
Nasmarowac kaczke mikstura:
miod, lyzeczka sosu sojowego, czosnek, galka muszkatolowa, gozdzik pieprz,
ziola (samemu wybrac), sol, ocet winny, papryka - te miksture (na oko sie
dobiera) wymieszac i nasmarowac nia kaczuszke.....
Kaska


>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 15:44:21

Temat: Re: kaczka
Od: "Artur Adamowicz" <a...@e...pl> szukaj wiadomości tego autora

kaczka... hmmm... jeszcze troce posiedze w pracy wiec az strach pisac bo
slinka pocieknie...

moja ulubiona postac kaczki to piersi na sposob francuski (magret de
canard), czyli grillowane i krwiste... Mieso kaczki idealnie nadaje sie do
jedzenia w formie "polsurowej". Nie wymaga przy tym marynowania. Trzeba
dobrze natrzec (przede wszystkim skorke) sola i czarnym pieprzem. Piec po
kilka minut z obu stron (dluzej skorke, az sie troche wytopi i zrobi
chrupiaca) Jezeli po prostu lubisz mieso to nic wiecej nie trzeba... Warto
jednak pokusic sie o gesty sos z zielonego pieprzu na smietanie... elementem
dekoracyjnym, ale rowniez pasujacym smakowo sa plasterki pomaranczy...
Jezeli uczta ma byc jeszcze wspanialsza to polecam zapiekanke z ziemniakow w
talarkach, cebuli i smietany z elementami rozmarynu ale w ilosciach bardzo
subtelnych. A na deser... ach to calkiem inna historia

pozdrawiam i smacznego

Artur


"Mateusz Romanow" <m...@y...com> wrote in message
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 16:13:43

Temat: Re: kaczka
Od: "FeLicja (Kasia)" <I...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Mateusz Romanow wrote:

> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki


Wczoraj wpadlam na cos interesujacego, link jest po angielsku i nie dotyczy
kaczki, a gesi, ale moze daloby sie i kaczke tak potraktowac, jak na
zdjeciu? :))
http://www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content
&id=recipe1680&page=1
pozdrawiam wszystkich po krotkiej przerwie
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-17 21:26:17

Temat: Re: kaczka
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mateusz Romanow" <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
>
>

Hejeczka;-)))

W niedzielę zrobiłam porządki w plikach z przepisami i mogę cytować.
Oczywiście przepisiki z grupy;-)))


***********
Fesenjan - kaczka z orzechami i sosem z granatów

Przepis z kuchni iranskiej:

1 kaczka ca. 1,8 kg podzielona na kawalki
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze cebule
1 lyzeczka kurkumy
400 g obranych i drobno (jak najdrobniej! W.L.) zmielonych orzechow
wloskich lub mieszanki wloskich, laskowych i migdalow
sol
2 jablka granatu
2 cytryny
4 lyzki cukru

Posiekana podsmazamy w dwu lyzkach oliwy do zeszklenia. Dodajemy kurkume,
mieszamy, dodajemy orzechy, troche soli i 1 litr wrzacej wody, mieszamy i
gotujemy na wolnym ogniu 20 min. mieszajac od czasu do czasu. Osuszone
papierem kawalki kaczki smazymy na 4 lyzkach oliwy, az sie zrobia
rownomiernia brunatne. Wkladamy je do mieszanki orzechowej i na bardzo
wolnym ogniu dusimy 40 -- 50 min pod przykryciem mieszajac od czasu do
czasu. Dodajemy sok z owocow i cukier i dusimy jeszcze 20 min. Kawalki
kaczki wyjmujemy na podgrzany polmisek.
Mozemy je dodatkowo posypac grubo siekanymi orzechami. Pozostaly w garnku
sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!
From: W...@P...EDU.PL (Wladyslaw Los)

**************
Kaczka z owocami
Potrzeba:
kaczka francuska czarna ok. 2kg
sól, majeranek
jabłka, pomarańcze, rodzynki

Kaczkę umyć i oskubać. Natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i majerankiem.
Tak
solidnie. Do środka wrzucić owoce. My dajemy jabłka, pomarańcze i rodzynki.
Napchać do środka kaczki ile się zmieści i zaszyć kuperek.

Piec w brytfance w temp. 200 st (pod przykryciem) tyle godzin ile kilogramów
waży kaczka.

Smacznego! Agnieszka <a...@l...com.pl>



Dobra chwilowo tyle, bo muszę wracać do pracy;-(

Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-18 09:17:54

Temat: Re: kaczka
Od: k...@l...com.pl (Gusiak) szukaj wiadomości tego autora

Mateusz Romanow <m...@y...com> napisał(a):
>zna ktos przepis na kaczke??????
>a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.

Kilka dni temu podawałam przepis na kaczkę z owocami - poszukaj w archiwum


--
Pa pa!
Agnieszka <a...@l...com.pl>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 10:04:52

Temat: Re: kaczka
Od: k...@p...onet.pl (Krysia) szukaj wiadomości tego autora

> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki


Witam,
przyłączam się z prośbą, ale o nadziewaną farszem mięsnym, takim z
pietruszeczką. Kuchnia zapamiętana z domu Mamusi się kłania, a przepisu
mądrego brak. Przecież nie robisię tego na 1 bułkach i 1 wątróbce drobiowej
[Kuchnia Polska], jakigo mięska używacie, jakieś proporcje ?

Pozdrawiam
Krysia



--

Tego nie znajdziesz w żadnym sklepie!
[ http://oferty.onet.pl ]

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 14:20:55

Temat: Re: kaczka
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia napisala:

> przyłączam się z prośbą, ale o nadziewaną farszem mięsnym, takim z
> pietruszeczką. Kuchnia zapamiętana z domu Mamusi się kłania, a przepisu
> mądrego brak. Przecież nie robisię tego na 1 bułkach i 1 wątróbce drobiowej
> [Kuchnia Polska], jakigo mięska używacie, jakieś proporcje ?

Pół kilo zwykłych, kurzęcych wątróbek i pęczek natki przepuścić
przez maszynkę (pracowici mogą tę natkę posiekać),dosypać
tartej bułki, sól, pieprz, wymieszać. Wypchać tym kaczkę albo gęś
nie bardzo ciasno, bo rośnie w piecu. Jak farszu wyjdzie za dużo,
można zrobić kotleciki.

Krycha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-19 16:47:29

Temat: Re: kaczka
Od: k...@p...onet.pl (Krysia) szukaj wiadomości tego autora

> Pół kilo zwykłych, kurzęcych wątróbek i pęczek natki przepuścić
> przez maszynkę (pracowici mogą tę natkę posiekać),dosypać
> tartej bułki, sól, pieprz, wymieszać. Wypchać tym kaczkę albo gęś
> nie bardzo ciasno, bo rośnie w piecu. Jak farszu wyjdzie za dużo,
> można zrobić kotleciki.
> Krycha

Dziękuję pięknie.
Pozdrawiam
Krysia



--

Tego nie znajdziesz w żadnym sklepie!
[ http://oferty.onet.pl ]

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

barszcz grzybowy
Barszcz to nie jest bulka z maslem....
Żurawina W-wa: gdzie?
Ciasteczka na stronie.
Re: ksiazki - swiateczna promocja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »