| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-17 15:19:01
Temat: kaczkazna ktos przepis na kaczke??????
a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
dzieki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-17 15:31:26
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "Mateusz Romanow" <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
> moze sie przyda? Wychodzi superowo! Kazcka jak wiadomo to ptaszysko na 2
osoby bo kosciste, ale marynata taka:
Nasmarowac kaczke mikstura:
miod, lyzeczka sosu sojowego, czosnek, galka muszkatolowa, gozdzik pieprz,
ziola (samemu wybrac), sol, ocet winny, papryka - te miksture (na oko sie
dobiera) wymieszac i nasmarowac nia kaczuszke.....
Kaska
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 15:44:21
Temat: Re: kaczkakaczka... hmmm... jeszcze troce posiedze w pracy wiec az strach pisac bo
slinka pocieknie...
moja ulubiona postac kaczki to piersi na sposob francuski (magret de
canard), czyli grillowane i krwiste... Mieso kaczki idealnie nadaje sie do
jedzenia w formie "polsurowej". Nie wymaga przy tym marynowania. Trzeba
dobrze natrzec (przede wszystkim skorke) sola i czarnym pieprzem. Piec po
kilka minut z obu stron (dluzej skorke, az sie troche wytopi i zrobi
chrupiaca) Jezeli po prostu lubisz mieso to nic wiecej nie trzeba... Warto
jednak pokusic sie o gesty sos z zielonego pieprzu na smietanie... elementem
dekoracyjnym, ale rowniez pasujacym smakowo sa plasterki pomaranczy...
Jezeli uczta ma byc jeszcze wspanialsza to polecam zapiekanke z ziemniakow w
talarkach, cebuli i smietany z elementami rozmarynu ale w ilosciach bardzo
subtelnych. A na deser... ach to calkiem inna historia
pozdrawiam i smacznego
Artur
"Mateusz Romanow" <m...@y...com> wrote in message
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 16:13:43
Temat: Re: kaczkaMateusz Romanow wrote:
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
Wczoraj wpadlam na cos interesujacego, link jest po angielsku i nie dotyczy
kaczki, a gesi, ale moze daloby sie i kaczke tak potraktowac, jak na
zdjeciu? :))
http://www.marthastewart.com/page.jhtml?type=content
&id=recipe1680&page=1
pozdrawiam wszystkich po krotkiej przerwie
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-17 21:26:17
Temat: Re: kaczka
Użytkownik "Mateusz Romanow" <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
>
>
Hejeczka;-)))
W niedzielę zrobiłam porządki w plikach z przepisami i mogę cytować.
Oczywiście przepisiki z grupy;-)))
***********
Fesenjan - kaczka z orzechami i sosem z granatów
Przepis z kuchni iranskiej:
1 kaczka ca. 1,8 kg podzielona na kawalki
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze cebule
1 lyzeczka kurkumy
400 g obranych i drobno (jak najdrobniej! W.L.) zmielonych orzechow
wloskich lub mieszanki wloskich, laskowych i migdalow
sol
2 jablka granatu
2 cytryny
4 lyzki cukru
Posiekana podsmazamy w dwu lyzkach oliwy do zeszklenia. Dodajemy kurkume,
mieszamy, dodajemy orzechy, troche soli i 1 litr wrzacej wody, mieszamy i
gotujemy na wolnym ogniu 20 min. mieszajac od czasu do czasu. Osuszone
papierem kawalki kaczki smazymy na 4 lyzkach oliwy, az sie zrobia
rownomiernia brunatne. Wkladamy je do mieszanki orzechowej i na bardzo
wolnym ogniu dusimy 40 -- 50 min pod przykryciem mieszajac od czasu do
czasu. Dodajemy sok z owocow i cukier i dusimy jeszcze 20 min. Kawalki
kaczki wyjmujemy na podgrzany polmisek.
Mozemy je dodatkowo posypac grubo siekanymi orzechami. Pozostaly w garnku
sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!
From: W...@P...EDU.PL (Wladyslaw Los)
**************
Kaczka z owocami
Potrzeba:
kaczka francuska czarna ok. 2kg
sól, majeranek
jabłka, pomarańcze, rodzynki
Kaczkę umyć i oskubać. Natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i majerankiem.
Tak
solidnie. Do środka wrzucić owoce. My dajemy jabłka, pomarańcze i rodzynki.
Napchać do środka kaczki ile się zmieści i zaszyć kuperek.
Piec w brytfance w temp. 200 st (pod przykryciem) tyle godzin ile kilogramów
waży kaczka.
Smacznego! Agnieszka <a...@l...com.pl>
Dobra chwilowo tyle, bo muszę wracać do pracy;-(
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-18 09:17:54
Temat: Re: kaczkaMateusz Romanow <m...@y...com> napisał(a):
>zna ktos przepis na kaczke??????
>a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
Kilka dni temu podawałam przepis na kaczkę z owocami - poszukaj w archiwum
--
Pa pa!
Agnieszka <a...@l...com.pl>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 10:04:52
Temat: Re: kaczka> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
Witam,
przyłączam się z prośbą, ale o nadziewaną farszem mięsnym, takim z
pietruszeczką. Kuchnia zapamiętana z domu Mamusi się kłania, a przepisu
mądrego brak. Przecież nie robisię tego na 1 bułkach i 1 wątróbce drobiowej
[Kuchnia Polska], jakigo mięska używacie, jakieś proporcje ?
Pozdrawiam
Krysia
--
Tego nie znajdziesz w żadnym sklepie!
[ http://oferty.onet.pl ]
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 14:20:55
Temat: Re: kaczkaKrysia napisala:
> przyłączam się z prośbą, ale o nadziewaną farszem mięsnym, takim z
> pietruszeczką. Kuchnia zapamiętana z domu Mamusi się kłania, a przepisu
> mądrego brak. Przecież nie robisię tego na 1 bułkach i 1 wątróbce drobiowej
> [Kuchnia Polska], jakigo mięska używacie, jakieś proporcje ?
Pół kilo zwykłych, kurzęcych wątróbek i pęczek natki przepuścić
przez maszynkę (pracowici mogą tę natkę posiekać),dosypać
tartej bułki, sól, pieprz, wymieszać. Wypchać tym kaczkę albo gęś
nie bardzo ciasno, bo rośnie w piecu. Jak farszu wyjdzie za dużo,
można zrobić kotleciki.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-19 16:47:29
Temat: Re: kaczka> Pół kilo zwykłych, kurzęcych wątróbek i pęczek natki przepuścić
> przez maszynkę (pracowici mogą tę natkę posiekać),dosypać
> tartej bułki, sól, pieprz, wymieszać. Wypchać tym kaczkę albo gęś
> nie bardzo ciasno, bo rośnie w piecu. Jak farszu wyjdzie za dużo,
> można zrobić kotleciki.
> Krycha
Dziękuję pięknie.
Pozdrawiam
Krysia
--
Tego nie znajdziesz w żadnym sklepie!
[ http://oferty.onet.pl ]
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |