Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kaczka
Date: Mon, 17 Dec 2001 22:26:17 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 72
Message-ID: <9vlnva$dhm$1@news.tpi.pl>
References: <9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008624427 13878 213.77.149.139 (17 Dec 2001 21:27:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Dec 2001 21:27:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:88095
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mateusz Romanow" <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:9vl2hf$og3$1@news.tpi.pl...
> zna ktos przepis na kaczke??????
> a moze zna ktos link do strony gdzie znajde takowy przepis.
> dzieki
>
>
Hejeczka;-)))
W niedzielę zrobiłam porządki w plikach z przepisami i mogę cytować.
Oczywiście przepisiki z grupy;-)))
***********
Fesenjan - kaczka z orzechami i sosem z granatów
Przepis z kuchni iranskiej:
1 kaczka ca. 1,8 kg podzielona na kawalki
6 lyzek oliwy z oliwek
2 duze cebule
1 lyzeczka kurkumy
400 g obranych i drobno (jak najdrobniej! W.L.) zmielonych orzechow
wloskich lub mieszanki wloskich, laskowych i migdalow
sol
2 jablka granatu
2 cytryny
4 lyzki cukru
Posiekana podsmazamy w dwu lyzkach oliwy do zeszklenia. Dodajemy kurkume,
mieszamy, dodajemy orzechy, troche soli i 1 litr wrzacej wody, mieszamy i
gotujemy na wolnym ogniu 20 min. mieszajac od czasu do czasu. Osuszone
papierem kawalki kaczki smazymy na 4 lyzkach oliwy, az sie zrobia
rownomiernia brunatne. Wkladamy je do mieszanki orzechowej i na bardzo
wolnym ogniu dusimy 40 -- 50 min pod przykryciem mieszajac od czasu do
czasu. Dodajemy sok z owocow i cukier i dusimy jeszcze 20 min. Kawalki
kaczki wyjmujemy na podgrzany polmisek.
Mozemy je dodatkowo posypac grubo siekanymi orzechami. Pozostaly w garnku
sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!
From: W...@P...EDU.PL (Wladyslaw Los)
**************
Kaczka z owocami
Potrzeba:
kaczka francuska czarna ok. 2kg
sól, majeranek
jabłka, pomarańcze, rodzynki
Kaczkę umyć i oskubać. Natrzeć na zewnątrz i wewnątrz solą i majerankiem.
Tak
solidnie. Do środka wrzucić owoce. My dajemy jabłka, pomarańcze i rodzynki.
Napchać do środka kaczki ile się zmieści i zaszyć kuperek.
Piec w brytfance w temp. 200 st (pod przykryciem) tyle godzin ile kilogramów
waży kaczka.
Smacznego! Agnieszka <a...@l...com.pl>
Dobra chwilowo tyle, bo muszę wracać do pracy;-(
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|