« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-15 19:12:17
Temat: bezyWitam!
jak w domu zrobić bezy aby nie były gumiaste tylko kruche, jak długo trzymac
w piekarniku i w jakiej temperaturze? Robiłam wiele razy nigdy nie były
takie jak trzeba
pozdrawiam
ingusia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-15 19:23:38
Temat: Re: bezyUżytkownik "ingusia" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:csbq65$80s$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> jak w domu zrobić bezy aby nie były gumiaste tylko kruche, jak długo
> trzymac
> w piekarniku i w jakiej temperaturze? Robiłam wiele razy nigdy nie
> były
> takie jak trzeba
>
Dłuuuuuuuuuugo, bardzo długo.... Ja robiłam ostatnio i trzymałam je
najpierw 1,5 godziny, po czym wyjęłam, stwierdziłam że są gumiaste i
piekłam kolejne 1,5 godziny w temp. ok 130 stopni. fakt jest faktem ze
te moje bezy nie miały standartowych rozmiarów - duuuuże były. No, ale
po 3 godzinach suszenia wyszły o.k. - szkoda tylko, że jak przeleżały
przez noc na talerzu w kuchni to rano były znowu gumiaste ;-)
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-15 19:44:48
Temat: Re: bezyingusia wrote:
> Witam!
> jak w domu zrobić bezy aby nie były gumiaste tylko kruche, jak długo trzymac
> w piekarniku i w jakiej temperaturze? Robiłam wiele razy nigdy nie były
> takie jak trzeba
>
> pozdrawiam
> ingusia
Bezy, ktore zawsze sie udaja, jesli sie nic nie zmieni w przepisie:
BEZY
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)
Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po
poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
piekarniku do wystygniecia. Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale
zawsze dziala) wymieszanie tej 1/3 cukru na koncu, bez
ubijania,powoduje, ze bezy nie siadaja.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-15 22:46:07
Temat: Re: bezyUżytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:10uislkoha7f383@corp.supernews.com...
> ingusia wrote:
>
>> Witam!
>> jak w domu zrobić bezy aby nie były gumiaste tylko kruche, jak długo
>> trzymac
>> w piekarniku i w jakiej temperaturze? Robiłam wiele razy nigdy nie
>> były
>> takie jak trzeba pozdrawiam
>> ingusia
>
> Bezy, ktore zawsze sie udaja, jesli sie nic nie zmieni w przepisie:
>
> BEZY
> 6 bialek
> 1 szklanka cukru (250 gr)
> Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
> przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz
> bez ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i
> wyciskac ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w
> 135C/275F az bezy zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie
> ciagnace, wiec po poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy
> w zamknietym
> piekarniku do wystygniecia. Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego,
> ale zawsze dziala) wymieszanie tej 1/3 cukru na koncu, bez
> ubijania,powoduje, ze bezy nie siadaja.
Nic nie zmieniałam w przepisie a właśnie z niego piekłam ostatnio moje
bezy - tyle tylko ze nie miałam szprycy i nie chciało mi się bawić w
robienie malutkich i chyba dlatego tak długo się musiały suszyć.
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |