| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-15 21:13:21
Temat: bigosjak zrobic bigos!!
dzieki za pomoc z gory gansiniec
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-15 21:53:54
Temat: Re: bigosNajlepiej kupić kapustę itd..., a resztę to poczytaj sobie w książkach, he,
he :)
Użytkownik aga <a...@c...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:96hfkb$nl8$...@n...onet.pl...
> jak zrobic bigos!!
> dzieki za pomoc z gory gansiniec
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-16 13:50:09
Temat: Re: bigoskup 3 kg kwaszonej kapusty, opłucz leciutko
obgotuj
wsadź do duzego rondla, daj kostkę margaryny, popieprz pieprzem ziołowym,
wrzuć 3 listki laurowe, zlela angielskiego z 5 sztuk
kilo kiełbasy (typ.biwakowa) pokrój w kostke, podsmaż na patelni, tak samo
30 dkg boczku, jak masz dorzuc karkówkę, wołowinę(szaloną nie) albo
obojetnie jakie podsmazone kawałki mięska, dobrze żeby było jak najwięcej
rodzajów
dodaj do kapusty, wymieszaj i wstaw do piekarnika, piecz ok 3 godzin,
mieszając co jakiś czas
i teraz najważniejsze: dorzuć garść suszopnychg sliwek bez pestek
bigos powinien znowu sie piec na drugi dzień
jak nabierze pięknego brązowego koloru dolej 3/4 szklanki czerwonego
wytrawnego wina i popiecz jeszcze z godzinkę
gwarantuję,że to pycha. może nie najzdrowsza, może nie dietetyczna ale
paluszki lizać.
pozdrawiam
Katarynka
P.S. jesli w trakcie pieczenia bedzie za suchy dolej widę i dolóz tłuszczu,
ja wiem,że ten tłuszcz odstrasza ale prawdziwy bigos musi byc tłusty
i niech nikt mi nie mówi,że bigos robi sie ze słodkiej kapusty! to wtedy nie
jest bigios a po prostu kapusta z miesem
aga napisał(a) w wiadomości: <96hfkb$nl8$1@news.onet.pl>...
>jak zrobic bigos!!
>dzieki za pomoc z gory gansiniec
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-18 08:42:29
Temat: Re: bigos
> P.S. jesli w trakcie pieczenia bedzie za suchy dolej widę i dolóz
tłuszczu,
> ja wiem,że ten tłuszcz odstrasza ale prawdziwy bigos musi byc tłusty
Stare polskie przysłowie mówi że: "Kapusta, wtedy dobra kiedy tłusta".
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ# 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 20:59:15
Temat: Re: bigos> i niech nikt mi nie mówi,że bigos robi sie ze słodkiej kapusty! to wtedy
nie
> jest bigios a po prostu kapusta z miesem.
Wg Encyklopedii Staropolskiej Glogera bigos przyżądzano z kapusty
kwaszonej, mieszanej lub świeżej na kwasie buraczanym.
W archiwum grupy jest na bigos cała kupa przepisów.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
ICQ# 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-20 06:47:57
Temat: Re: bigosKamas <m...@k...net.pl> wrote:
> > i niech nikt mi nie mówi,że bigos robi sie ze s"odkiej kapusty! to wtedy
> nie
> > jest bigios a po prostu kapusta z miesem.
>
> Wg Encyklopedii Staropolskiej Glogera bigos przyżądzano z kapusty
> kwaszonej, mieszanej lub świeżej na kwasie buraczanym.
> W archiwum grupy jest na bigos ca"a kupa przepisów.
A jeszcze w pierwszej polowie XIX wieku nazywano bigosem potrawy
przrzadzone zupelnie bez kapusty (podawalem tu juz kiedys przepis).
Jezeli sie nie myle, bigos z kapusty to byl bigos "litewski". Mam
wrazenie, ze utozsamianie bigosu z potrawa z kapusty zaczelo sie po
wydaniu "Pana Tadeusza"
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |