Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos gotowanie na raty JAK ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

bigos gotowanie na raty JAK ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 26


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-12-20 11:21:11

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:do8o8u$rov$1@nemesis.news.tpi.pl...
> batory napisał(a):
>
> >
> > Mięso najpierw upieczone nawet długo w bigosie macerowane zachowuje nieco
swego
> > orginalnego i jemu tylko właściwego smaku. Organoleptycznie wygląda to tak,
że
> > nie masz w ustach jednostajej brei tylko rózznorodność smakową.
> > Pozdr. - A.
> >
> Ja mięso przesmażam, a potem dodaję do gotującej się kapusty. Nigdy to
> nie poskutkowało jednostajną breją...
>
Może źle się wyraziłąm, w każdym razie mięso gotowane w kapuście nabiera
kapuścianego smaku, a kapusta od tego mięsa smaku mięsnego - nie. Mięcho w
kapuście - to taki bigos rodem z PRL-owskiego baru szybkiej obsługi. Ja lubię
kapustę pod każdą postacią, więc i cós takiego bym zjadła, ale z prawdziwym
bigosem to wiele wspólnego nie ma.
Pozdr. - A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-12-20 12:07:17

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "M.Z." <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
> Ja mięso przesmażam, a potem dodaję do gotującej się kapusty. Nigdy to nie
> poskutkowało jednostajną breją...
>
> --
> Ania
>
Robię dokładnie tak samo i również nie miałam nigdy bigosu rozciapanego.
Pozdrawiam
Mira


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-12-20 12:29:32

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

batory napisał(a):

> Może źle się wyraziłąm, w każdym razie mięso gotowane w kapuście nabiera
> kapuścianego smaku, a kapusta od tego mięsa smaku mięsnego - nie. Mięcho w
> kapuście - to taki bigos rodem z PRL-owskiego baru szybkiej obsługi. Ja lubię
> kapustę pod każdą postacią, więc i cós takiego bym zjadła, ale z prawdziwym
> bigosem to wiele wspólnego nie ma.
> Pozdr. - A.
>
Chętnie bym spróbowała "prawdziwego bigosu". Ale może po tym przestałoby
mi smakować moje mięso w kapuście? ;)

--
Ania

"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"

http://www.aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-12-20 12:32:32

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:do8pfj$2rh$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:do8o8u$rov$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > batory napisał(a):
> >
> > >
> > > Mięso najpierw upieczone nawet długo w bigosie macerowane zachowuje
nieco
> swego
> > > orginalnego i jemu tylko właściwego smaku. Organoleptycznie wygląda to
tak,
> że
> > > nie masz w ustach jednostajej brei tylko rózznorodność smakową.
> > > Pozdr. - A.
> > >
> > Ja mięso przesmażam, a potem dodaję do gotującej się kapusty. Nigdy to
> > nie poskutkowało jednostajną breją...
> >
> Może źle się wyraziłąm, w każdym razie mięso gotowane w kapuście nabiera
> kapuścianego smaku, (...)

No więc ja się pytam jak robisz że Twoje mięso się gotuje w kapuście ale się
nie gotuje.
Tak, źle się wyrażasz, i robisz to od początku: Tobie chodzi o mięso
_u_gotowane w kapuście.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-12-20 13:02:47

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Chętnie bym spróbowała "prawdziwego bigosu". Ale może po tym przestałoby
> mi smakować moje mięso w kapuście? ;)
>
To zrób. Kiedyś podawałam przepis. A mięso w kapuście też jest dobre, aczkolwiek
do bigosu się nie umywa.
Pozdr. - A.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-12-20 13:05:18

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

batory napisał(a):
> >
>
>>Chętnie bym spróbowała "prawdziwego bigosu". Ale może po tym przestałoby
>>mi smakować moje mięso w kapuście? ;)
>>
>
> To zrób. Kiedyś podawałam przepis. A mięso w kapuście też jest dobre, aczkolwiek
> do bigosu się nie umywa.
> Pozdr. - A.
>

Kiedyś zrobię. Dam znać jak wyszło.

--
Ania

"Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead"

http://www.aniared.blog.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-12-20 17:13:28

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "batory" <b...@b...poczta.onet.pl> napisał
> P.S. Mięcho gotowane w kapuście to mięcho gotowane w kapuście a nie
> żaden tam bigos.

Ja sobie wypraszam takie stwierdzenia...

;)

M.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-12-20 17:23:21

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ad" <a...@a...com.pl> napisał
> a jak wsadze tam mieso i bedzie przezywalo takie zmiany temperatur
> przez dni kilka to sie nie otruje?

Mięso się nie otruje, w końcu zdechnięte jest przecież, czy nie? ;)

Tylko może nie gotuj aż tak długo.
Ja zdejmuję z balkonu, podgrzewam dotąd aż zabulgocze solidnie, wystudzam
trochę i znowu na balkon.
A jak będziesz tak molestował kapustę po kilka godzin, to IMO nie ma siły -
musi się rozciapać na płyn. Zresztą... Popróbujesz kilka razy, to się sam
zorientujesz, jaka metoda jest najlepsza _dla_Ciebie_
I nie słuchaj tych co tam te mięsa oddzielnie itp. ;)

M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2005-12-20 18:37:57

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> I nie słuchaj tych co tam te mięsa oddzielnie itp. ;)
>
Są dwie szkoły, jak wiadomo: falenicka i otwocka, pozdr. - A.
Ale nadal się bedę upierać, że to są dwa zupełnie inne dania (smakowo) :
kapucha z mięchem i bigos.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2005-12-20 19:38:57

Temat: Re: bigos gotowanie na raty JAK ?
Od: Kosek <kosek@_nospam_tarchomin.pl> szukaj wiadomości tego autora

"batory" <b...@p...onet.pl> wrote in
news:do9j26$534$1@atlantis.news.tpi.pl:

>>
>> I nie słuchaj tych co tam te mięsa oddzielnie itp. ;)
>>
> Są dwie szkoły, jak wiadomo: falenicka i otwocka, pozdr. - A.
> Ale nadal się bedę upierać, że to są dwa zupełnie inne dania (smakowo) :
> kapucha z mięchem i bigos.

Hehe no właśnie.
Bigos to pewna całość, która jest wynikiem mieszania smaków kapusty i
wszysttkiego co się w niej znalazło (duszenie wszystkich składników razem).
Kapucha z mięsem - wszystkie składniki gotowane oddzielnie, a połączone tuż
przed podaniem - tak jak np barszcz z uszkami;-)
No i kto tu gotuje bigos, a kto kapuchę z mięsem ;-)))



--
Pozdrawiam
Kosek
kosek(_małpa_)tarchomin(_kropka_)pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

buraczki
skóra z indyka
Pszenica na kutie - Lublin
Co z ligawy?
wywar z golonki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »