Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sledzie w sosie slodko-ostrym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sledzie w sosie slodko-ostrym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-20 09:59:46

Temat: Sledzie w sosie slodko-ostrym
Od: "Mihajlo" <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Boze Narodzenie tuz tuz wiec podaje przepis na sledzie w sosoie slodko-ostrym:

SKLADNIKI
1 kg filetow sledziowych
sloik miodu (250 ml)
4 duze cebule
2 sloiczki przecieru pomidorowego
olej
chili/ostara papryka, pieprz i sol

PRZEPIS
Cebule pokroic, w piorka, podsmazyc lekko na oleju. Dodac miod i przecier i
podduszac na malym ogniu przez ok. 30 min. az mieszanina zgestnieje. W
miedzyczasie dodac przyprawy (na wyczucie, wg wlasnych upodoban). Zatezona masa
polac sledzie i wymieszac.

Smacznego!



Ozdrawiam serdecznie,

Mihajlo


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-20 11:53:02

Temat: Re: Sledzie w sosie slodko-ostrym
Od: "Syla" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Mihajlo" <u...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7791.00000060.43a7d611@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Boze Narodzenie tuz tuz wiec podaje przepis na sledzie w sosoie
slodko-ostrym:
>
> SKLADNIKI
> 1 kg filetow sledziowych
> sloik miodu (250 ml)
> 4 duze cebule
> 2 sloiczki przecieru pomidorowego
> olej
> chili/ostara papryka, pieprz i sol
>
> PRZEPIS
> Cebule pokroic, w piorka, podsmazyc lekko na oleju. Dodac miod i przecier
i
> podduszac na malym ogniu przez ok. 30 min. az mieszanina zgestnieje. W
> miedzyczasie dodac przyprawy (na wyczucie, wg wlasnych upodoban). Zatezona
masa
> polac sledzie i wymieszac.

będę robić, mam nadzieję, że będzie dobre, mam już dosyć sledzia w oleju lub
occie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-20 21:56:57

Temat: Re: Sledzie w sosie slodko-ostrym
Od: chrisfox <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja próbowałem czegoś takiego:
(słodko-kwaśny)

50 dag śledzi solonych (filety), 2 filiżanki jasnego octu winnego
(6-procentowego), 3/4 filiżanki cukru pudru, 20 dag cebuli, 5-cm kawałek
chrzanu, 1 cm kawałek kłącza imbiru, łyżeczka ziaren białej gorczycy, 4
małe liście laurowe, sól

Filety śledziowe pokroić na kawałki grubości 3 cm. Cebulę pokroić w
pierścionki, imbir w płatki, a chrzan zetrzeć na tarce o dużych oczkach
w długie wiórki. Ocet zagotować z cebulą, korzeniami i przyprawami. W
dużym słoju lub garnku kamiennym na dnie ułożyć trochę cebuli i
przypraw. Przykryć warstwą śledzi. Układać do wyczerpania składników. Na
wierzchu powinna znaleźć się cebula. Całość zalać marynatą. Naczynie ze
śledziami zamknąć i wstawić na dolną półkę lodówki. Po dwóch dobach
można już podawać.

Nawet z suszonym imbirem było ciekawe... Chyba znów zrobię

--
Pozdrawiam
Krzysztof M. Gajda
www.chrisfox.kolej.szczecin.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bigos gotowanie na raty JAK ?
buraczki
skóra z indyka
Pszenica na kutie - Lublin
Co z ligawy?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »