| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-20 09:59:46
Temat: Sledzie w sosie slodko-ostrymWitam,
Boze Narodzenie tuz tuz wiec podaje przepis na sledzie w sosoie slodko-ostrym:
SKLADNIKI
1 kg filetow sledziowych
sloik miodu (250 ml)
4 duze cebule
2 sloiczki przecieru pomidorowego
olej
chili/ostara papryka, pieprz i sol
PRZEPIS
Cebule pokroic, w piorka, podsmazyc lekko na oleju. Dodac miod i przecier i
podduszac na malym ogniu przez ok. 30 min. az mieszanina zgestnieje. W
miedzyczasie dodac przyprawy (na wyczucie, wg wlasnych upodoban). Zatezona masa
polac sledzie i wymieszac.
Smacznego!
Ozdrawiam serdecznie,
Mihajlo
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-20 11:53:02
Temat: Re: Sledzie w sosie slodko-ostrym
Użytkownik "Mihajlo" <u...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7791.00000060.43a7d611@newsgate.onet.pl...
> Witam,
>
> Boze Narodzenie tuz tuz wiec podaje przepis na sledzie w sosoie
slodko-ostrym:
>
> SKLADNIKI
> 1 kg filetow sledziowych
> sloik miodu (250 ml)
> 4 duze cebule
> 2 sloiczki przecieru pomidorowego
> olej
> chili/ostara papryka, pieprz i sol
>
> PRZEPIS
> Cebule pokroic, w piorka, podsmazyc lekko na oleju. Dodac miod i przecier
i
> podduszac na malym ogniu przez ok. 30 min. az mieszanina zgestnieje. W
> miedzyczasie dodac przyprawy (na wyczucie, wg wlasnych upodoban). Zatezona
masa
> polac sledzie i wymieszac.
będę robić, mam nadzieję, że będzie dobre, mam już dosyć sledzia w oleju lub
occie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-20 21:56:57
Temat: Re: Sledzie w sosie slodko-ostrymJa próbowałem czegoś takiego:
(słodko-kwaśny)
50 dag śledzi solonych (filety), 2 filiżanki jasnego octu winnego
(6-procentowego), 3/4 filiżanki cukru pudru, 20 dag cebuli, 5-cm kawałek
chrzanu, 1 cm kawałek kłącza imbiru, łyżeczka ziaren białej gorczycy, 4
małe liście laurowe, sól
Filety śledziowe pokroić na kawałki grubości 3 cm. Cebulę pokroić w
pierścionki, imbir w płatki, a chrzan zetrzeć na tarce o dużych oczkach
w długie wiórki. Ocet zagotować z cebulą, korzeniami i przyprawami. W
dużym słoju lub garnku kamiennym na dnie ułożyć trochę cebuli i
przypraw. Przykryć warstwą śledzi. Układać do wyczerpania składników. Na
wierzchu powinna znaleźć się cebula. Całość zalać marynatą. Naczynie ze
śledziami zamknąć i wstawić na dolną półkę lodówki. Po dwóch dobach
można już podawać.
Nawet z suszonym imbirem było ciekawe... Chyba znów zrobię
--
Pozdrawiam
Krzysztof M. Gajda
www.chrisfox.kolej.szczecin.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |