Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia blok

Grupy

Szukaj w grupach

 

blok

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-21 16:43:56

Temat: blok
Od: Ramona Lenartowicz <r...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

naszła mnie ostatnio wielka ochota na blok, a że w sklepach zawsze
trafiałam na paskudny więc siegnęłam pamięcią wstecz i zrobiłam go sama.
Niestety nie wyszedł mi w 100% (część wierzchnia ładnie się schłodziła
natomiast cały dół był tylko lekko schłodzony). Wiem, że to żadna w
sumie filozofia taki blok, ale zastanawiam się czemu mi nie wyszedł. Oto
przepis którym go robiłam:

rozpuścić kostkę margaryny,
1 szklanka cukru,
2 łyżki kakao,
1/2 szklanki mleka w płynie,
gotować przez 5 minut.
do przestudzonej masy dodać 1/2 szklanki mleka w proszku i ok. 100g ryżu
preparowanego - włożyć do formy i zastudzić.

Czy możecie zaproponowac inny przepis lub może jeszcze coś pominęłam w
składnikach ?
Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Pozdrawiam
ramona^

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-21 20:24:49

Temat: Re: blok
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakoś kilka dni przed Walentynkami ktoś podał na grupie przepis na blok
czekoladowy. Zrobiłam z ciekawości.
U mnie nikt tego nie ruszył. Byłam zła, bo wydałam na to ok.12zł. Za te
pieniądze kupiłabym kilka dobrych czekolad, które rodzina by zjadła ze smakiem.
Blok został podzielony na kawałki i porozdawany rodzinie i koleżankom. Na ok.10
osób zjadły ten blok tylko 2 osoby. Reszta rzuciła pieskom.
Nie twierdze, że przepis był zły. Po prostu każdy ma inne podniebienie.

Ja osobiście nie polecam. Moja mama powiedziała, że takie bloki robiono za
komuny jak czekolady w sklepach nie było. A teraz mozna kupić czy zrobić o wiele
lepsze czekoladowe rzeczy do zjedzenia.

pozdrawiam

nie znoszący bloków czekoladowych
pusiak




--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-22 09:33:10

Temat: Re: blok
Od: "Sławomir Lewandowski" <1...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Moja teściowa też robi coś w podobnym guście z tą tylko różnicą że wszyscy
się tym zażerają :-))) Postaram się wydębić od niej przepis to podam na
sekcie. Wiem tylko że dodaje tam wielkie ilości orzechów włoskich i
laskowych a także rodzynki moczone w rumie (zero ryżu). MNIAM!!!! Nic co
jest do dostania u nas w sklepach nie przystaje do tego.
pozdrowionka
Sławek

Użytkownik "Ramona Lenartowicz" <r...@d...art.pl> napisał w
wiadomości news:cvd34t$154b$1@mamut1.aster.pl...
> Witam
>
> naszła mnie ostatnio wielka ochota na blok, a że w sklepach zawsze
> trafiałam na paskudny więc siegnęłam pamięcią wstecz i zrobiłam go sama.
> Niestety nie wyszedł mi w 100% (część wierzchnia ładnie się schłodziła
> natomiast cały dół był tylko lekko schłodzony). Wiem, że to żadna w
> sumie filozofia taki blok, ale zastanawiam się czemu mi nie wyszedł. Oto
> przepis którym go robiłam:
>
> rozpuścić kostkę margaryny,
> 1 szklanka cukru,
> 2 łyżki kakao,
> 1/2 szklanki mleka w płynie,
> gotować przez 5 minut.
> do przestudzonej masy dodać 1/2 szklanki mleka w proszku i ok. 100g ryżu
> preparowanego - włożyć do formy i zastudzić.
>
> Czy możecie zaproponowac inny przepis lub może jeszcze coś pominęłam w
> składnikach ?
> Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam
> ramona^


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-22 10:36:50

Temat: RE: blok
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

>
> Witam
>
> naszła mnie ostatnio wielka ochota na blok, a że w sklepach zawsze
> trafiałam na paskudny więc siegnęłam pamięcią wstecz i
> zrobiłam go sama.
>
> Czy możecie zaproponowac inny przepis lub może jeszcze coś
> pominęłam w
> składnikach ?
> Dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
>
> Pozdrawiam
> ramona^

Witam !
Podam ci mój przepis który swojego czasu miał niezłe wzięcie na liście i w
sumie jest zbliżony do twojego jednakże różni się znacznie ilością mleka w
proszku bo tego dałąś za mało i dlatego nie zsiadł się tobie ten blok jak
powinien.

BLOK Asi

50 dkg mleka w proszku ale nie instant
250 g margaryny
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 łyżki kakao
6 łyżek kawy inki ( w zastępstwie dobra jest naturalna kawa rozpuszczalna
ale trochę mniej 4)
3 paczki herbatników takich twardych (Jutrzenka 100 gram)
można zamiennie dodać ryż preparowany
bakalie ale to nie za dużo i jeśli ktoś tak lubi

W misce mieszamy dokładnie mleko w proszku z kakao i inką, do tego łamiemy
herbatniki (tak na cztery). W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem i
mlekiem aż do zagotowania i zalewamy gorącą masą suchą masę. Dokładnie
wymieszać i przełożyć do uprzednio przygotowanej formy (jak do keksu) i
zostawić do ostygnięcia później wstawić do lodówki.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-22 10:47:50

Temat: Re: blok
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@w...pl> napisała:
> Podam ci mój przepis który swojego czasu miał niezłe wzięcie na liście

To prawda, ja juz teraz zawsze robie blok wg tego przepisu :)
Mleka w proszku daje nawet nieco mniej, bo jedna torebke, czyli 400g,
ale blok jest OK.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-22 12:16:37

Temat: Re: blok
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Moja teściowa też robi coś w podobnym guście z tą tylko różnicą że wszyscy
> się tym zażerają :-))) Postaram się wydębić od niej przepis to podam na
> sekcie. Wiem tylko że dodaje tam wielkie ilości orzechów włoskich i
> laskowych a także rodzynki moczone w rumie (zero ryżu). MNIAM!!!! Nic co
> jest do dostania u nas w sklepach nie przystaje do tego.
> pozdrowionka

To ja robiłam przepis podany poniżej przez grupowiczke i nikt tego nie chciał
jeść łącznie ze mną. Może ten z orzechami i rodzynkami moczonymi w rumie będzie
lepszy.

pozdrawiam

pusiak



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-24 19:23:13

Temat: Re: blok
Od: "Dariodario" <2...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Witam !
> Podam ci mój przepis który swojego czasu miał niezłe wzięcie na liście


Witam.

Potwierdzam, potwierdzam, zawsze blok robie wg przepisu Asi Michalskiej i
jest suuper,
nic dodać nic ując, jest rewelacyjny !!!

Pozdrawiam
Ola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-24 21:13:02

Temat: Re: blok
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Michalska napisał(a):
> BLOK Asi

100X dzieki :)
przyda mi sie na PRL party ktore zamierzam wkrotce zorganizowac...
a wlasnie moze ktos jeszcze ma jakies przepisy z czasow kryzysu epoki
socjalizmu...
bardzo prosze
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-25 12:34:00

Temat: Re: blok
Od: g...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

> Moja teściowa też robi coś w podobnym guście z tą tylko różnicą że wszyscy
> się tym zażerają :-)))
czekam na przepis tesciowej zatem...
ja z kolei myslalam ze blok to dawna nazwa chalwy...wlasnie jak to jest?


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

biszkopt (chyba OT, bo tylko marudze)
Ciasto bez pieczenia
Smacznie i tanio
Czarna rzepa
szybki, prosty i smaczny obiadek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »