« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-03 15:27:51
Temat: brzoskwinie z puszkimam puszke broskwin i ogromna ochote na ciasto z nimi, moze ktos z
grupowiczow ma jakis przepis
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-03 15:53:57
Temat: Re: brzoskwinie z puszkiAndrzej Malek wrote:
>
> mam puszke broskwin i ogromna ochote na ciasto z nimi, moze ktos z
> grupowiczow ma jakis przepis
>
> Kaczucha
na uczcie wegetaraianskiej (http://uczta.vege.pl/ - to sa przepisy, ktore
ukazuja sie w magazynie wyborczej) jest rewelacyjny sernik z tofu i
brzoskwin - zawsze mi wychodzi :)
uwielbiaja go nawet wszystkozercy i bardzo lubia jak to robie, wiec sie nie
obawiaj ze to jakis weganski dziwolag ;)
odc. 25 - Wegańskie przysmaki
SERNIK Z TOFU
0,5 kg tofu (2 kostki)
3/4 torebki budyniu waniliowego
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
1 torebka cukru waniliowego
2 cytryny
1 puszka brzoskwiń w syropie
na kruszonkę:
1,5 szkl białej mąki
1/2 szkl. pszennej razowej mąki
5 czubatych łyżek cukru
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
1 torebka cukru waniliowego
Cytryny sparz wrzątkiem, na tarce obetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok.
Rodzynki umyj dokładnie, połowę brzoskwiń pokrój w drobną kostkę. Tofu
zmiel w maszynce do mielenia 2 razy, dodaj budyń, cukier, cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny, rodzynki i pokrojone
brzoskwinie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotuj kruszonkę. Mąkę białą i razową przesiej przez sito do miski,
wymieszaj dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Dolej oleju i wetrzyj go
w mąkę, najlepiej ręką, tak żeby mąka nabrała konsystencji wilgotnego
piasku. Wtedy dodaj 4 łyżki syropu z brzoskwiń i jeszcze raz wszystko
dokładnie rozetrzyj ręką.
Otrzymaną w ten sposób kruszonkę podziel na dwie równe części. Jedną połową
wysyp równomiernie dno blachy do pieczenia (25x40cm). Wyłóż na nią masę z
tofu i posyp resztą kruszonki.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
Wstaw sernik na 50 - 60 minut. Na upieczonym serniku kruszonka powinna być
złotego koloru.
Gdy sernik przestygnie, pokrój go na kwadraty i ozdób pozostałymi cząstkami
brzoskwiń.
Nieweganie zamiast oleju mogą do kruszonki dodać 1/2 kostki masła.
Osobiscie nie dodaje skorki z cytryny. a jesli juz sie zdecydujesz, to
bardzo starannie ja wyparz.
a co do kruszonki to na spod daje 2/3 a na wierzch wysypuje 1/3 - jakos mi
tak bardziej pasuje :)
smacznego
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:10:52
Temat: Re: brzoskwinie z puszki
Użytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał...
> Andrzej Malek wrote:
> >
> > mam puszke broskwin i ogromna ochote na ciasto z nimi, moze ktos z
> > grupowiczow ma jakis przepis
> na uczcie wegetaraianskiej (http://uczta.vege.pl/ - to sa przepisy, ktore
> ukazuja sie w magazynie wyborczej) jest rewelacyjny sernik z tofu i
> brzoskwin - zawsze mi wychodzi :)
> uwielbiaja go nawet wszystkozercy i bardzo lubia jak to robie, wiec sie
nie
> obawiaj ze to jakis weganski dziwolag ;)
Dla bezpieczeństwa doradzam jednak zrobienie normalnego sernika i wrzucenie
do niego (poukładanie) dobrze osączonych brzoskwiń... Taki sernik z
brzoskwiniami jest mniam... Jeszcze mam w ustach ten smak - wczoraj jadłam u
teściowej... ;-)))
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:30:39
Temat: Re: brzoskwinie z puszkiDziekuje serdecznie za rady, sernik na razie nie wchodzi w rachube bo nie
wiem gdzie w wiedniu moge znalezc ser ktory nadawalby sie na sernik (raz
probowalam ze znalezionym w tutejszym markecie ale wyszedl za rzadki i
pozniej mi opadl (co prawda malzonek twierdzil ze byl pyszny,ale... to nie
to co w polsce z twarogu) z tofu na razie wole nie eksperymentowac...:)
mam dzisiaj troche czasu wiec chyba polaze po stronach www
Pozdrawiam slodko i brzoskwiniowo
Kaczucha
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:98039p$eve$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał...
> > Andrzej Malek wrote:
> > >
> > > mam puszke broskwin i ogromna ochote na ciasto z nimi, moze ktos z
> > > grupowiczow ma jakis przepis
> > na uczcie wegetaraianskiej (http://uczta.vege.pl/ - to sa przepisy,
ktore
> > ukazuja sie w magazynie wyborczej) jest rewelacyjny sernik z tofu i
> > brzoskwin - zawsze mi wychodzi :)
> > uwielbiaja go nawet wszystkozercy i bardzo lubia jak to robie, wiec sie
> nie
> > obawiaj ze to jakis weganski dziwolag ;)
>
> Dla bezpieczeństwa doradzam jednak zrobienie normalnego sernika i
wrzucenie
> do niego (poukładanie) dobrze osączonych brzoskwiń... Taki sernik z
> brzoskwiniami jest mniam... Jeszcze mam w ustach ten smak - wczoraj jadłam
u
> teściowej... ;-)))
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:40:25
Temat: Re: Re: brzoskwinie z puszki
Znam przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami, podac??
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:42:25
Temat: Re: brzoskwinie z puszki
"Andrzej Malek" <s...@t...at> wrote in message
news:3yMo6.229053$GC5.8230315@news.chello.at...
> Dziekuje serdecznie za rady, sernik na razie nie wchodzi w rachube bo nie
> wiem gdzie w wiedniu moge znalezc ser ktory nadawalby sie na sernik ...
> Kaczucha
zaraz, zaraz - a slynny sernik wiedenski to niby skad? czyzby z importu z
Polski?:))))
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:50:25
Temat: Re: brzoskwinie z puszkiMoj znajomy poszedl swego czasu do kawiarnio-cukierni w Wiedniu wlasnie i
poprosil o sernik wiedenski, kelnerka nie miala zielonego pojecia o czym on
mowi:))))
Kaczucha
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9804vh$ifh$1@news.tpi.pl...
>
> "Andrzej Malek" <s...@t...at> wrote in message
> news:3yMo6.229053$GC5.8230315@news.chello.at...
> > Dziekuje serdecznie za rady, sernik na razie nie wchodzi w rachube bo
nie
> > wiem gdzie w wiedniu moge znalezc ser ktory nadawalby sie na sernik ...
> > Kaczucha
>
> zaraz, zaraz - a slynny sernik wiedenski to niby skad? czyzby z importu z
> Polski?:))))
>
>
> Jola
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 13:50:44
Temat: Re: brzoskwinie z puszkiAndrzej Malek wrote:
> Dziekuje serdecznie za rady, sernik na razie nie wchodzi w rachube bo nie
> wiem gdzie w wiedniu moge znalezc ser ktory nadawalby sie na sernik (raz
> probowalam ze znalezionym w tutejszym markecie ale wyszedl za rzadki i
> pozniej mi opadl (co prawda malzonek twierdzil ze byl pyszny,ale... to nie
> to co w polsce z twarogu) z tofu na razie wole nie eksperymentowac...:)
Jesli chodzi o sernik to poszukaj w archiwum grupy przepisu na
przepyszny (sprawdzilam :-)) sernik z mleka - jest naprawde wart
zrobienia - delikatny, puszysty, a jednoczesnie naprawde 'sernikowaty'.
Jesli nie znajdziesz daj znac na priva to Ci podesle .
Pozdrawiam
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 14:17:02
Temat: Re: Re: brzoskwinie z puszki
"gosia" <g...@p...fm> wrote in message
news:uo57at860lug62jllhgobva0u80fpffpk5@4ax.com...
>
> Znam przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami, podac??
>
> Gosia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-05 14:21:53
Temat: Re: Re: brzoskwinie z puszki
"gosia" <g...@p...fm> wrote in message
news:uo57at860lug62jllhgobva0u80fpffpk5@4ax.com...
>
> Znam przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami, podac??
> Gosia
Malgos, nie pytaj tylko dawaj!!!
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |