« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-09 22:42:28
Temat: chleb (P)Witam, dziś zobaczyłam fajny przepis na chle na reality TV (chef school), a
że ciagle ktoś pyta o nowe przepisy, to moze ktoś skorzysta.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chleb (white bread)
Składniki:
15 g/1/2 oz świeżych drożdży, 290 ml/1/2 pint letniej wody, 1 łyżeczka cukru
pudru, 450 g/1 lb maki wysokoglutenowej, 2 łyżeczki soli, 30 g/1 oz masła, 1
jajo lekko skłócone (nie widziałam w programie żeby go dodawano), 1 jajo na
glazurę
Mąkę przesiać z solą. Jeśli dodamy za mało soli – chleb będzie mdły, jeśli
zaś za dużo soli, ciasto nie upiecze się ładnie, a wręcz nie wyrośnie nawet w
procesie fermentacji. Najlepiej spróbować surowego.
W miseczce rozprowadzić łyżeczką drożdże z odrobina cukru i ciepła wodą, na
jednolitą pastę. Rozprowadzone drożdże wlewamy do zrobionego uprzednio
wgłębienia w mące (chyba tu dodajemy to lekko skłócone jajo, ale ja jestem
nadal przeciw). Dolewamy po trochu wodę i zagniatamy ciasto łyżką (lub nawet
możemy użyć miksera). Im więcej wody, tym bardziej puszysty chleb nam wyjdzie.
Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, wykładamy go na posypany mąką
blat i wyrabiamy rękoma – ugniatamy spodem dłoni, odsuwając je od siebie,
następnie przekładamy palcami i wbijamy (raz jedną, raz drugą ręką). Jeśli
ciasto nadal się klei-dodać trochę mąki. Podczas wyrabiania, włókna glutenu
łączą się w jednolitą regularną sieć, dzięki czemu ciasto staje się bardziej
zwięzłe, gładkie i elastyczne. Wyrabianie trwa ok. 10 min. Na końcu, w rękach
zaginamy kilkakrotnie symetryczne końca ciasta do dołu, tak jakbyśmy chcieli
coś wycisnąć (trochę przypomina to wyciskanie mozzarelli-najpierw
równocześnie zaginamy palcami, poczym brzegi ciasta przesuwamy otwartymi
dłońmi ku dołowi. Naciskamy lekko palcem górną część ciasta, jeśli wgłębienie
zniknie, oznacza to, ze ciasto jest już dobrze wyrobione.
Teraz naszą kulkę wkładamy do miski posmarowanej olejem/masłem i obtaczamy po
brzegach naczynia, aby ciasto pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Naczynie
przykryć folią spożywczą i zostawić na 11/2 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno
2x zwiększyć swoją objętość.
Ponownie wyrabiamy ciasto po wyrośnięciu, aby równomiernie rozprowadzić w
cieście powstałe pęcherzyki gazu (inaczej będzie za miękkie). Tak samo jak
wcześniej-najpierw rolowanie z odpychaniem na 2 ręce, a potem wyciskanie.
Należy uważać, aby nie rozerwać ciasta. Od spodu może być ze śladami
wyciskania i ugniatania, ale wierzch powinien pozostać gładki. Można nawet
przerzucić na końcu ciasto wierzchem do blatu i wbijając palce w środek
porządnie go wytarmosić, tworząc stosunkowo symetryczny wałek. Włożyć ciasto
do wysmarowanej keksówki, lekko spłaszczyć, przykryć folią i znów odczekać,
aż zwiększy swoją objętość 2x (ok. 20-30 min.).
Gotowe do pieczenia ciasto jest pięknie wyrośnięte, miękkie i poduchowate.
Gdy naciśniemy lekko palcem wierzch ciasta, wgłębienie pozostanie, a
jednocześnie ciasto będzie sprężyste. Wierzch chlebka posmarować rozkłóconym
jajem i włożyć do piekarnika. Najpierw piec chleb przez 10 min w temp.
220st.C, potem przez dalsze 20 min. w temp. 190st.°C.
Nie dopieczony chleb rozpoznamy po tym, iż po przekrojeniu i naciśnięciu
miąższu, wgniecenie pozostanie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Pozdrawiam Akulka
A może jeszcze podam przepis z gotuj z Kuroniem - podawała swój przepis jakaś
pani. Jeszcze nie próbowałam, ale nie omieszkam. Przez tą wiosnę, polepszył
mi sie apetyt.......
Składniki chleba (ułatwiający trawienie):
1/2 kg mąki pszennej, 1 szkl. otrąb pszennych, 5 dag drożdży, 1/2 szkl.
mleka, 1 garść siemienia lnianego, 1 garść pestek słoneczniki, 1 łyżka soli,
1 1/2 szkl. wody
Chleb: Suche składniki połączyć ze sobą dokładnie, zrobić dołek. Drożdże
wymieszać z letnim mlekiem, gdy wystartują, wlać do dołeczka i całość
dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do naoliwionej formy,
jeszcze wymieszać, aby pokryło się olejem. Przykryć ściereczką i postawić do
wyrośnięcia na północnym oknie (ponoć najlepiej tam wszystko wyrasta) na ok.
1 h–1 1/2, aż podwoi objętość.
Następnie czystą piąstką przebijamy kilkakrotnie „męskim ciosem” ciasto,
przekładamy na posypana mąką stolnicę, lekko oblepiamy mąką ze wszystkich
stron. Robimy 2 ruloniki (najpierw rozpłaszczamy ciasto na podłużny placek, a
potem go zwijamy-rolujemy), przekładamy do foremek keksowych posmarowanych
oliwą (nie wypełniają ich idealnie z żadnej strony). Znów przykrywamy ciasto
w foremkach ściereczką i czekamy, kiedy podwoi swą objętość (wypełni
keksówki). Piec w temp. 250st.°C przez 15 min.
- nie nekać mnie o te 15 min., tak usłyszałam, to i zapisałam (ona naprawdę
mówiła 15 min.).
Pozdrawiam Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-09 22:52:36
Temat: Re: chleb (P)Akulka <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):
Chleb (white bread)
>..................
> A może jeszcze podam przepis z gotuj z Kuroniem - podawała swój przepis
jakaś pani. Jeszcze nie próbowałam, ale nie omieszkam. Przez tą wiosnę,
polepszył mi sie apetyt......
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oczywiście te –, to myślniki.
Pozdrawiam Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |