Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia chwalę się

Grupy

Szukaj w grupach

 

chwalę się

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-21 09:27:05

Temat: chwalę się
Od: "sMOCZYCA" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

zrobiłam na obiadek wczoraj tartę zapiekaną ze szpinakiem i twarogiem - to
był mój pierwszy taki wyrób i bardzo się cieszę ze mi wyszło jak trzeba - to
fajna sprawa bo jak jest upalnie to mięsa nie chce się jeść
======= pozdrawiam z upalnego Gdańska Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-21 13:46:45

Temat: Re: chwalę się
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 21 Jul 2003 12:27:05 +0300, "sMOCZYCA" <a...@w...pl>
wrote:

>zrobiłam na obiadek wczoraj tartę zapiekaną ze szpinakiem i twarogiem - to
>był mój pierwszy taki wyrób i bardzo się cieszę ze mi wyszło jak trzeba - to
>fajna sprawa bo jak jest upalnie to mięsa nie chce się jeść
>======= pozdrawiam z upalnego Gdańska Ania
>

to teraz poekserymentuj z innymi rzeczami, tylko pamietaj, ze
rozne jarzynowe i grzybowe rzeczy wypuszczaja sok, wiec warto
najpierw podusic-odparowac, posmazyc. jedyna tarta w stylu quiche
lorraine, gdzie ie trzeba to taka, co ja robie i lubie
najbardziej - wedzonka w plasterko-skwarki pokrojona obsmazona
(dlatego, ze u nas jest mocno slona i przesmazanie zabiera z
tluszczem duzo soli), na ciasto, na to zolty ser najczesciej w
kawalkach cienkich, na to mieszanka smietany, mleka i jaj
rozbeltanych (wiecej jaj niz tej reszty), duzo zielska suchego
badz swiezego - ja biore z ogrodu co mi sie chce, wiec nie
planowe. na to jeszcze sera sratego.
mezowi jak jechal do swojej Mamy zrobilam z tym i brokulami, bo
sie okazalo, ze jeszcze kogos tam karmili, tez wyszlo swietne, a
jako ze zalaczylam sporo mojego pesto, to moja tesciowa, dla
draki, dodala na koncu, juz na stole , do tej tary pesto i podono
wyszlo swietne....to jest ta sama tesciowa, ktora podala golabki
z jarzynka...ktora sie okazal bigos....ale i tak ja lubie ;)

Van Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-23 04:50:37

Temat: Re: chwalę się
Od: "sMOCZYCA" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis mniej wiecej taki:
dokladnie to nic nie potrafie powiedziec bo wszystko robilam na "oko"
najpierw zagniotlam ciasto z maki (2 szklanki) i masla ( pól kostki) 2 lyzki
wody i soli ciut
wylozylam to na blaszke, obkleilam dokladnie boki az powstal kant,
naklulam widelcem i wstawilam do lodówki zeby sie schlodzilo (dobre pól
godziny)
pózniej wstawilam do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni i pieklam 20 minut

w miedzyczasie przygotowalam farsz: twaróg jakies 300g, wymieszalam ze
smietana 12% ok 100ml ,
doprawilam sypiac duzo pieprzu,soli i galki muszkatolowej potem wbilam 4
jajka , wymieszalam i do lodówki.
Nastepnie mrozony szpinak na patelnie,na lyzke masla, rozmrozil sie ladnie
to go odparowalam (dlugo to trwalo), dodalam czosnek granulowany ale ile to
nie wiem - kwestia smaku i zestawilam z ognia. Gdy wystygl to polaczylam z
twarogiem wczesniej wstawionym do lodówki.

wyjelam spód z piekarnika, wylalam na to farsz, posypalam serem startym
- mysle ze nie ma znaczenia jaki sie wybierze, posypalam jakas mieszanka
ziól (chyba z serii do grila)
i spowrotem do piekarnika na 20 minut.
czy upieczone sprawdzalam wkladajac zapalke w srodek , gdy wyszla sucha to
wyjelam.
poniewaz jest to bardzo sycace to zjedlismy po malym kawalku a nastepnego
dnia odgrzalam
- mozna to zrobic na spotkania z przyjaciólmi bo wychodzi tego o wiele
wiecej niz na dwie osoby o duzych zoladkach ;))

pozdrawiam Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

podziekowania dla Wkn i Netusi
Do zobaczenia jesienia
Strusina....
Makaron "Agnesi"
Wino, wyciskanie miazgi, pestki, maszynka do mięsa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »