Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasta bez pieczenia

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasta bez pieczenia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-17 19:33:00

Temat: ciasta bez pieczenia
Od: Basiek <b...@n...serwery.pl> szukaj wiadomości tego autora



Kropelka zapytala czy znam moze jakies przepisy na dobre rzeczy bez
pieczenia. Oto one:

Torcik orzechowy (pyszny, naprawdę!)

Składniki:
Koska masła, jajko, żółtko, szklanka cukru pudru, 4 łyżki kakao, 30 dkg
orzechów włoskich, rodzynki, 5 paczek herbatników.

Wykonanie:
Ucieramy masło z jajkiem, żółtkiem i cukrem. Dzielimy na dwie częœci. Do
jednej dodajemy kakao a do drugiej orzechy z rodzynkami.
Na nasšczonych lekko mlekiem herbatnikach układamy najpierw masę kakaowš,
znów herbatniki a potem orzechowš. Przykrywamy herbatnikami.
Mozna udekorować owocami i zalać lekko stężałš galaretkš.
----------------------------------------------------
----------------------------------


Chatka Puchatka

Składniki:
0,5 kg tłustego twarogu, szklanka cukru pudru, 0,5 kostki masła, kakao,
herbatniki.

Wykonanie:
Twaróg mielimy maszynkš dwa razy. Ucieramy masło z cukrem i dodajemy do
tej masy twaróg. Można dodać jedno żółtko, ale to nie jest konieczne.
Dzielimy masę na pół. Do jednej dodajemy kakao, a druga pozostaje jasna.
Na œciereczce układamy w trzech rzędach herbatniki, można je lekko
nasšczyć mlekiem, ale niewiele. Wykładamy na nie masę ciemnš i przykrywamy
warstwa herbatników. Na œrodkowy rzšd wykładamy jasnš masę. Delikatnie
składamy dwa skrajne rzędy tworzšc trójkšt. Polewamy jakšœ polewš i
dekorujemy migdałami, orzechami.
----------------------------------------------------
----------------------------------


Napoleonka

Składniki:
Krakersy słone, masa karpatkowa.

Przygotowujemy masę karpatkowš w sposób podany przez producenta na
opakowaniu po czym schłodzonš (częœć masy) wykładamy na ułożone na blasze
krakersy. Przykrywamy kolejnš warstwš krakersów, drugš częœć wylewamy i
zakrywamy krakersami. Całoœć musi troszke postać w lodówce, krakersy
trochę zmięknš, całoœć się nasmakuje.
Łatwe, szybkie i smaczne.
----------------------------------------------------
----------------------------------

Smakołyk - rolada kokosowo - czekoladowa

Składniki masy kokosowej:
0,5 kostki masła, 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru pudru, 5-10 dkg
wiórków kokosowych, sok z cytryny.

Wykonanie:
Utrzeć masło z margarynš wsypujšc po trochu cukier puder. Do puszystej
masy dodać sok z cytryny i wiórki. Wymieszać i odstawić do lodówki.

Składniki masy czekoladowej:
0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki wody, 3 łyżki kakao, 3 paczki
herbatników, cukier waniliowy.

Wykonanie:
Zemleć ciastka, dodać cukier wymieszany z kakao oraz cukier waniliowy.
Wlać trochę wody (tak aby ciasto pozostało gęste), wymieszać.
Następnie na folii uformowac z ciasta prostokšt i rozsmarować na nim masę
kokosowš. Zwinšć w rulon i odstawić do lodówki.
Jeœć po stwardnieniu.
----------------------------------------------------
---------------------------------


Rolada waflowa - tzw. salceson

Składniki:
1 szklanka cukru, margaryna, 2 łyżki kakao, 2 łyżki wody lub mleka, wafle,
2 paczki herbatników, 3 galaretki (róznokolorowe), bakalie do woli.

Wykonanie:
Z margaryny, cukru, kakao i mleka utrzeć masę do której dodajemy jednš
rozrobionš galaretkę a ponadto:
pokruszony wafel, herbatniki, rodzynki, bakalie.
Wafle układamy na sciereczce tak by końce za siebie zachodziły
(dachówkowo), kropimy je wodš lub ponczem i wykladamy na nie masę i
stężałe, pokrojone w paski różnokolorowe galaretki (kładziemy je w
poprzek). Następnie zwijamy, owijamy œciereczkš i przyciskamy deseczka
obcišżona czymœ. Gdy zastygnie kroimy na ukos.
----------------------------------------------------
---------------------------------


Rolada kokosowa

Składniki:
1/3 kostki masła, 1/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mleka, 3 łyżki kakao.

Zagotować, ostudzić, utrzeć z 3 paczkami pokruszonych herbatników.

Masa biała:
1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 2/3 kostki masła.

Zagotować mleko z cukrem dodać opkowanie wiórków kokosowych, ostudzić,
dodać masło. Można dodać troszeczkę alkoholu.

Folię posmarować tłuszczem i wyłożyć na niš ciemnš masę na wierzch białš,
zwinšć i do lodówki na ok. 3 godziny.
----------------------------------------------------
--------------------------------


Smacznego :)

POzdrawiam

Basia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ciasto jogurtowe Krysi opakowanej
Kokosowy pas - udany :)))
come back
ryż z warzywami - Gargantua
strogonow -przepis kto ma i podzieli się ??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »