| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-06 14:16:29
Temat: ciasto Rafaello-polecamPrzepis pochodzi z kuchni GW, ale wyprobowalam i ciasto wychodzi
rewelacyjne...
banalne i bardzo szybkie w wykonaniu, z tym, ze ja samo ciasto robie z
polowy porcji, a krem z calej porcji podanej w przepisie...
ale jak kto woli...
pozdrawiam
Dogma
Rafaello
na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanka oleju,
1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 2 opakowania cukru waniliowego
na krem rafaello: 2 tabliczki białej czekolady, 500 ml śmietanki 30 %, 3
paczki fiksu do śmietany typu Śnieżka, 10 dag wiórków kokosowych
Robimy ciasto. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy kakao, olej, jogurt,
cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie
mieszamy mikserem. Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min (po 25
min należy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe). W tym czasie
przygotowujemy krem rafaello: na bardzo małym ogniu rozpuszczamy
czekoladę ze 100 ml śmietanki. Studzimy, wlewamy resztę śmietanki i
ubijamy mikserem, powoli dosypując Śnieżkę. Gdy krem zgęstnieje,
rozsmarowujemy go po wystudzonym cieście. Górę ciasta posypujemy
wiórkami kokosowymi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |