Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto Rafaello-polecam

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto Rafaello-polecam

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-01-06 14:16:29

Temat: ciasto Rafaello-polecam
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis pochodzi z kuchni GW, ale wyprobowalam i ciasto wychodzi
rewelacyjne...
banalne i bardzo szybkie w wykonaniu, z tym, ze ja samo ciasto robie z
polowy porcji, a krem z calej porcji podanej w przepisie...
ale jak kto woli...
pozdrawiam
Dogma

Rafaello

na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanka oleju,
1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 2 opakowania cukru waniliowego

na krem rafaello: 2 tabliczki białej czekolady, 500 ml śmietanki 30 %, 3
paczki fiksu do śmietany typu Śnieżka, 10 dag wiórków kokosowych

Robimy ciasto. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy kakao, olej, jogurt,
cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie
mieszamy mikserem. Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min (po 25
min należy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe). W tym czasie
przygotowujemy krem rafaello: na bardzo małym ogniu rozpuszczamy
czekoladę ze 100 ml śmietanki. Studzimy, wlewamy resztę śmietanki i
ubijamy mikserem, powoli dosypując Śnieżkę. Gdy krem zgęstnieje,
rozsmarowujemy go po wystudzonym cieście. Górę ciasta posypujemy
wiórkami kokosowymi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

waga kuchenna
impreza rodzinna
sól do młynka
wodka waniliowa +sprite+ krojony imbir+ kostki lodu polecam drink wysmienity
Ile żółtego sera w żółtym serze?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »