Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dogma <d...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ciasto Rafaello-polecam
Date: Fri, 06 Jan 2006 15:16:29 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <dplu65$rn2$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cpx64.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1136557061 28386 83.31.229.64 (6 Jan 2006 14:17:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Jan 2006 14:17:41 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257575
Ukryj nagłówki
Przepis pochodzi z kuchni GW, ale wyprobowalam i ciasto wychodzi
rewelacyjne...
banalne i bardzo szybkie w wykonaniu, z tym, ze ja samo ciasto robie z
polowy porcji, a krem z calej porcji podanej w przepisie...
ale jak kto woli...
pozdrawiam
Dogma
Rafaello
na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanka oleju,
1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 2 opakowania cukru waniliowego
na krem rafaello: 2 tabliczki białej czekolady, 500 ml śmietanki 30 %, 3
paczki fiksu do śmietany typu Śnieżka, 10 dag wiórków kokosowych
Robimy ciasto. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy kakao, olej, jogurt,
cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie
mieszamy mikserem. Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min (po 25
min należy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe). W tym czasie
przygotowujemy krem rafaello: na bardzo małym ogniu rozpuszczamy
czekoladę ze 100 ml śmietanki. Studzimy, wlewamy resztę śmietanki i
ubijamy mikserem, powoli dosypując Śnieżkę. Gdy krem zgęstnieje,
rozsmarowujemy go po wystudzonym cieście. Górę ciasta posypujemy
wiórkami kokosowymi.
|