| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-07 08:19:40
Temat: ciasto cebulowe z boczkiem ciasto kruche na spod:
25 dkg maki
1/2 lyzeczki soli
1 zoltko
8 dkg masla
75 ml wody zimnej ( lub z kostkami lodu)
farsz:
1 kg cebuli
2-3 zabki czosnku
20 dkg boczku wedzonego
1 czubata lyzka maki
300 g kwasnej, gestej smietany
2 lyzeczki ostrej musztardy
3 jaja
1 zoltko
sol, pieprz, galka muszkatolowa, 1 lyzeczka majeranku
Do maki dodac zoltko, posolic, oblozyc kawalkami zimnego masla, posiekac
calosc nozem, szybko zagniesc ciasto dodajac zimna wode.. Uformowac kule,
zawinac w folie i na 45 min. do lodowki.
Obrac cebule i czosnek. Cebule w plasterki ( ja robilam w polplasterki -
wygodniej sie kroi) , czosnek posiekac. Pokrojony w kostke boczek przesmazyc
na patelni , lekko rumieniac. Dolac olej, , rozgrzac go i dodac cebule i
przesmazyc na szklisto ( patelnia ma byc wieksza, aby ten kilogram moc
mieszac swobodnie) . Na koniec dac posiekany czosnek , posypac maka i chwile
smazyc , mieszajac i uwazajac, by maka sie nie zrumienila. Odstawic z ognia
i wystudzic.
Smietane wymieszac z jajami , zoltkiem surowym, musztarda i przyprawami,
zalac jeszcze ciepla cebule. Przyprawic do smaku. .
Ciasto rozwalkowac na okragly placek o srednicy ok. 30 cm. i wylozyc spod i
boki tortownicy ( srednicy 28 cm). Moja ma 26 i zrobilam rant wys. 3-4 cm.
Spod ponakluwac widelcem. Nalozyc mase cebulowa i wstawic do piekarnika.
Piec 45 min w 200 st. Podawac na cieplo.
Ja pieklam ok. godziny, bo po 45 min ani ciasto, ani wierzch farszu nie byl
lekko zloty. Jak sie zazloci to farsz trzyma sie kupy i mozna to kroic jak
kawalki tortu.
Jest to danie bardzo sycace. We trojke zjedlismy po 1/4 na glowe na obiad i
kolacja odjechala w niebyt. Na drugi dzien pozostaly kawalek ciasta
cebulowego wcielam na zimno - i tez mi smakowalo. Piwo do tego pasuje :)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |