| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-02 17:26:30
Temat: ciasto drozdzoweczy ktos potrafi piec pyszna drozdzowke ale nie za pracochlona ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-03 08:48:23
Temat: Re: ciasto drozdzowe
On Thu, 2 Nov 2000, Lech Detmer wrote:
> czy ktos potrafi piec pyszna drozdzowke ale nie za pracochlona ?
Lubie ciasta drożdżowe i często je piekę. A oto kilka moich podstawowych
zasad:
- drożdże muszą być świeże (unikać tych które mają zbyt "kwaśny' zapach),
suszonych nie używam
- proporcje: 1 dag drożdży na 10 dag mąki
- ciasto lepiej rośnie w cieplym pomieszczeniu, nie lubi przeciągów,
należy je wstawiać już do nagrzanego piekarnika
1) Najprostrze ciasto drożdzowe (np. z owocami):
0,5 kg mąki, 5 dag drożdży, mleko (w ok. 1/2 szkl. cieplego mleka z
łyżeczką cukru należy rozuścić drożdże), 1/2 szkl. cukru (lub więcej-
jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasto), szczypta soli, 1/3 kostki masła
lub margaryny (roztopić i dodać do wyrabianego ciasta na końcu), cukier
waniliowy lub starta wanilia, kilka łyżek kwaśnej śmietany, 2-3 jajka.
Wymieszać mąkę, jajka, cukier, śmietankę, dodać do tego wyrośniete
drożdże, wyrabiać (w zależności od uzyskanej konsystencji dodawać mleko),
a na końcu dodać roztopiony (leko ciepły tylko) tłuszcz. Pozostawić do
wyrośnięcia, włożyć do formy, na to owoce.. jak fantazja poniesie
2) Babka drożdżowa
3 jajka i 2 żółtka, a reszta jak powyżej, pod koniec wyrabiania ciasta
dodać garść rodzynków (zaparzonych), skórkę pomarańczową lub cytrynową i
rozdrobnione orzechy
3) Rogaliki drożdżowe (drożdżówki)
Tak jak 1) ale ciasto musi byc bardziej gęste, więc mniej mleka do
wyrabiania.
pozdrawiam
Mdana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |