Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: cappucino z ekspresu?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: cappucino z ekspresu?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-02 10:18:28

Temat: Re: cappucino z ekspresu?
Od: k...@m...gov.pl (Izabela Modzelewska) szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik Ela <e...@b...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> W trakcie parzenia kawy wylacz urzadzenie, gdy woda w dzbanku osiagnie
> poziom pary (taki rysuneczek).
[ciach]

ooo...to juz bardzo konkretny przepis :)
Dziekuje bardzo...napisze jutro co mi wyszlo ;)

> powodzenia
> Ela

Pozdrawiam
Salmatis

--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-02 11:04:26

Temat: Re: cappucino z ekspresu?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Izabela Modzelewska" <k...@m...gov.pl> wrote in message
news:012201c044b5$f8233480$07041eac@min.mofnet.gov.p
l...
>
>
> Użytkownik Ela <e...@b...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > W trakcie parzenia kawy wylacz urzadzenie, gdy woda w dzbanku osiagnie

Ktos tu kiedys pisal ze najlepsza pianka wychodzi z chudego mleka.... a nie
z 3.2%...wiec tak na wszelki wypadek przypominqam:)

Jola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-02 12:24:49

Temat: Re: cappucino z ekspresu?
Od: "Ela" <e...@b...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie zauwazylam takich prawidlowosci.
Osobiscie uwazam, ze mleko 3,5% jest najlepsze do kawy.
Ela

Jola L-L <j...@i...pl> wrote in message
news:8trhla$8m5$1@news.tpi.pl...
>
> "Izabela Modzelewska" <k...@m...gov.pl> wrote in message
> news:012201c044b5$f8233480$07041eac@min.mofnet.gov.p
l...
> >
> >
> > Użytkownik Ela <e...@b...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:3...@n...vogel.pl...
> > > W trakcie parzenia kawy wylacz urzadzenie, gdy woda w dzbanku osiagnie
>
> Ktos tu kiedys pisal ze najlepsza pianka wychodzi z chudego mleka.... a
nie
> z 3.2%...wiec tak na wszelki wypadek przypominqam:)
>
> Jola
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-02 13:08:55

Temat: Re: cappucino z ekspresu?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl>...

> Ktos tu kiedys pisal ze najlepsza pianka wychodzi z chudego mleka.... a
nie
> z 3.2%...wiec tak na wszelki wypadek przypominqam:)
>
> Jola

Jolu...
Ja z góry przepraszam za to co napiszę, ale gdyby chodziło tylko o
konsystencję, to można by położyć na kawie piankę z PCV...
Tu chodzi o smak mleka...
Krowy dają jeszcze tłuściejsze... nie 3,2%, nie 3,5%...
Najsmaczniejsze jest takie prosto od krowy, ale jak się nie ma co się lubi
to się lubi co się ma...
Chude mleko, lub jeszcze gorzej odtłuszczone jest bez smaku w najlepszym
przypadku... w pozostałych jest buee...

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-02 14:07:44

Temat: Re: cappucino z ekspresu?
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> wrote in message
news:8trp7o$1s6$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl>...
>
> > Ktos tu kiedys pisal ze najlepsza pianka wychodzi z chudego mleka.... a
> nie
> > z 3.2%...wiec tak na wszelki wypadek przypominqam:)
> >
> > Jola
>
> Jolu...
> Ja z góry przepraszam za to co napiszę, ale gdyby chodziło tylko o
> konsystencję, to można by położyć na kawie piankę z PCV...
> Tu chodzi o smak mleka...
> Krowy dają jeszcze tłuściejsze... nie 3,2%, nie 3,5%...
> Najsmaczniejsze jest takie prosto od krowy, ale jak się nie ma co się lubi
> to się lubi co się ma...
> Chude mleko, lub jeszcze gorzej odtłuszczone jest bez smaku w najlepszym
> przypadku... w pozostałych jest buee...
>
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl


Dnia 30.08.2000 r byla dyskusja na temat "cappucino- jak zrobic pianke".
Znalazlam tam wiele rad a to jest post Justy:

" Mam wprawdzie ekspres KRUPS ale mleczko wychodzi wspaniale - najlepiej
nadaje się do tego SIELSKA DOLINA 0,5% - ekspres musi być dobrze nagrzany.
Nalewam 1/5 kubeczka mleka MOCNO SCHŁODZONEGO - prosto z lodówy - i
PIENIMY - nie ruszam kubeczkiem, tylko obserwuję jak powstaje mnóstwo piany,
którą wlewam do kawy i posypuję gorzkim kakaem.
Czasem problemem może być zbyt tłuste mleko, lub uszkodzona lub zatkana
rurka "pieniąca". Najlepiej dokłądnie ją umyć i sprawdzić czy wszystkie
części są na swoim miejscu - w KRUPSIE jest taka maleńka zatyczka z tworzywa
na końcu rurki spieniającej, i gdy się ją wyciągnie mleko się nie pieni.
To tyle, jeżeli chodzi o pomysły."


Tyle cytatu (mam nadzieje ze Justy mi wybaczy:))

A Ty Salmatis zerknij jeszcze do pozostalych postow tego dnia, moze cos Ci
sie przyda

pozdrowienia - Jola






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 07:35:48

Temat: Re: cappucino z ekspresu?
Od: k...@m...gov.pl (Izabela Modzelewska) szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje wszystkim za pomoc przy robieniu cappuccino :)
Dzisiaj zrobilam sobie na sniadanie i wyszlo przepyszne... z pianka itd.
Uzylam mleka 2% bo takie akurat mialam, ale bede jeszcze eksperymentowac w
tej mierze.

Jaka kawe polecacie do przygotowania cappuccino? Jasno czy ciemno paloną...
moze jakies konkretne gatunki?
Na razie uzywam takiej z aromatem wanilii (akurat mam w domu - dostalam ja w
prezencie) i miele tuz przed wsypaniem do ekspresu...

Pozdrawiam kawowo

Salmatis

--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Specialy z Australii?
Szarlotka Joanny
Re: cappucino z ekspresu?
cappucino z ekspresu?
zrobilam w koncu sarnine

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »