| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-05 10:03:19
Temat: ciasto na pierogiWłaśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
gotowaniu?
Pozdrawiam!
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-05 10:23:12
Temat: Re: ciasto na pierogi
Użytkownik Agnieszka <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9345v1$t0f$...@n...tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
>
> Pozdrawiam!
> Aga
>
>
Rozklejanie sie pierogów IMHO ma niewiele wspólnego z rodzajem ciasta tylko
raczej ze sposobem klejenia. Ja robię to tak, ze brzeg pieroga przed
sklejeniem smaruje wodą. Nigdy się nic nie rozkleja. A swoją drogą ciasto
powinno być dość wolne, bo inaczej pierogi są twarde (i trudniej się takie
ciasto rozwałkowywuje). Pozdrawiam - Agnieszka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 10:31:24
Temat: Re: ciasto na pierogi
"Agnieszka" <a...@p...wp.pl> wrote in message
news:9345v1$t0f$1@news.tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
>
> Pozdrawiam!
> Aga
Tajemnica tkwi w dodaniu cieplej wody a nie zimnej.Reszta to standard:
maka, jajko...dobrze wyrobic. Jak za geste- dolewac odrobine wody(cieplej) i
dalej wyrabiac.
Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 10:47:15
Temat: Re: ciasto na pierogi
Agnieszka <a...@p...wp.pl> wrote in message
news:9345v1$t0f$1@news.tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
Ja robie tak:
2 szkl maki
1 zoltko
lyzka masla
sol
1/2 szkl wrzatku
Skladniki do miski i zalewam wrzatkiem, nie calym na poczatek. Mieszam
najpierw nozem, a gdy troche ostygnie "recami". W razie potrzeby dolewam
reszte wody.
Wychodzi pyszne, nigdy mi sie nie rozklejalo.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 12:09:55
Temat: Re: ciasto na pierogiA ja robie ciasto tylko z maki i wody (cieplej, przegotowanej) trzeba troche
pougniatac... dluuugo, ale takiego ciasta nie jadlem jeszcze nigdzie...
Polecam... przepis mojej S.P. Babci..
Lew
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 12:22:44
Temat: Re: ciasto na pierogi
Agnieszka wrote:
>
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
Smak to kwestia składników, a rozklejanie - również (a może przede
wszystkim) technologii.
Parę zasad:
- sklejane krawędzie nie mogą być tłuste ani mieć nadmiaru mąki
- przy sklejaniu ręcznym warto lekko przesunąć ciasto między palcami,
aby utworzyła się falbanka
- wrzucasz pierogi do _dużej_ ilości wrzątku (aby jak najmniej obniżyć
temperaturę wody) i do momentu wypłynięcia dajesz maksymalny ogień - aby
jak najszybciej zaczęły wrzeć ponownie
- natychmiast po ugotowaniu wyjmujesz z wody
- podajesz od razu na talerze, lub przekładasz np. masłem - inaczej
skleją się po ugotowaniu i będą się rozwalać przy nakładaniu
o ciepłej wodzie już pisała Siostryczka
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 12:54:12
Temat: Re: ciasto na pierogiWitam!
Ciasto na pierogi ma jeden haczyk o ktorym trzeba wiedziec, a wtedy napewno
sie uda - ten haczyk to cierpliwosc. Podobnie ja Lew ciasto pierogowe robie
z maki i wody, a dodatek jajka czy soli to juz dowolna wariacja, jesli
chodzi o temperature wody - tez bez znaczenia, maka plus woda plus
wyrabianie, najlepiej rozpoczac wyrabianie ciasta - oczywiscie recznie i nie
ma krecenia nosem ;) - kiedy mamy na stole cos w rodzju mokrej paciaji, nie
zrazac sie tylko wyrabiac starajac sie nie podsypywac maka - dlaczego?
Dlatego, ze im wiecej maki tymi ciasto twardsze, musi byc luzne, nie nalezy
sie przejmowac tym, ze sie klei do rak - tak ma byc, trzeba pomyslec o
jakims swoim wrogu i walic w to ciasto, az zacznie stawiac sie gladkie i
lsniace. Dlaczego? - dlatego, ze zawarty w mace gluten musi miec czas na
usieciowanie sie i wytworzenie wlasnie tego co nazywamy ciastem i ten czas i
to sieciowanie to wlasnie wyrabianie. Zawsze sie zastanawialam, dlaczego
moja Sp. Babcia pohodzaca z Kresow tak narzekala, ze ja bola rece od
robienia pierogow - teraz wiem - jak mam wygrzmocic potezna ilosc ciasta na
pierogi i uszka to potem mnie bola barki i ramiona ;))) Pozdrawiam
pierogolubow i uszkozercow :)
JoannaH
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-05 18:11:45
Temat: Re: ciasto na pierogiLudzie ciasto na pierogi to tylko woda(ciepła przegotowana) + mąka +
odrobina oleju. Wszystko to razem dobrze wyrobić i gotowe.
--
Z poważaniem
Anna Górska
a...@e...com.pl
ICQ 101671611
Użytkownik Agnieszka <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9345v1$t0f$...@n...tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
>
> Pozdrawiam!
> Aga
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |