Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciasto na pierogi

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-05 10:03:19

Temat: ciasto na pierogi
Od: "Agnieszka" <a...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
gotowaniu?

Pozdrawiam!
Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-05 10:23:12

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "batory" <A...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agnieszka <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9345v1$t0f$...@n...tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
>
> Pozdrawiam!
> Aga
>
>
Rozklejanie sie pierogów IMHO ma niewiele wspólnego z rodzajem ciasta tylko
raczej ze sposobem klejenia. Ja robię to tak, ze brzeg pieroga przed
sklejeniem smaruje wodą. Nigdy się nic nie rozkleja. A swoją drogą ciasto
powinno być dość wolne, bo inaczej pierogi są twarde (i trudniej się takie
ciasto rozwałkowywuje). Pozdrawiam - Agnieszka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-05 10:31:24

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Agnieszka" <a...@p...wp.pl> wrote in message
news:9345v1$t0f$1@news.tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
>
> Pozdrawiam!
> Aga

Tajemnica tkwi w dodaniu cieplej wody a nie zimnej.Reszta to standard:
maka, jajko...dobrze wyrobic. Jak za geste- dolewac odrobine wody(cieplej) i
dalej wyrabiac.

Jola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-05 10:47:15

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "asia" <j...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Agnieszka <a...@p...wp.pl> wrote in message
news:9345v1$t0f$1@news.tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
Ja robie tak:
2 szkl maki
1 zoltko
lyzka masla
sol
1/2 szkl wrzatku
Skladniki do miski i zalewam wrzatkiem, nie calym na poczatek. Mieszam
najpierw nozem, a gdy troche ostygnie "recami". W razie potrzeby dolewam
reszte wody.
Wychodzi pyszne, nigdy mi sie nie rozklejalo.
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-05 12:09:55

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Lew" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

A ja robie ciasto tylko z maki i wody (cieplej, przegotowanej) trzeba troche
pougniatac... dluuugo, ale takiego ciasta nie jadlem jeszcze nigdzie...
Polecam... przepis mojej S.P. Babci..
Lew


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-05 12:22:44

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Agnieszka wrote:
>
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?

Smak to kwestia składników, a rozklejanie - również (a może przede
wszystkim) technologii.
Parę zasad:
- sklejane krawędzie nie mogą być tłuste ani mieć nadmiaru mąki
- przy sklejaniu ręcznym warto lekko przesunąć ciasto między palcami,
aby utworzyła się falbanka
- wrzucasz pierogi do _dużej_ ilości wrzątku (aby jak najmniej obniżyć
temperaturę wody) i do momentu wypłynięcia dajesz maksymalny ogień - aby
jak najszybciej zaczęły wrzeć ponownie
- natychmiast po ugotowaniu wyjmujesz z wody
- podajesz od razu na talerze, lub przekładasz np. masłem - inaczej
skleją się po ugotowaniu i będą się rozwalać przy nakładaniu

o ciepłej wodzie już pisała Siostryczka

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-05 12:54:12

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Joanna Harasym" <h...@c...ae.wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Ciasto na pierogi ma jeden haczyk o ktorym trzeba wiedziec, a wtedy napewno
sie uda - ten haczyk to cierpliwosc. Podobnie ja Lew ciasto pierogowe robie
z maki i wody, a dodatek jajka czy soli to juz dowolna wariacja, jesli
chodzi o temperature wody - tez bez znaczenia, maka plus woda plus
wyrabianie, najlepiej rozpoczac wyrabianie ciasta - oczywiscie recznie i nie
ma krecenia nosem ;) - kiedy mamy na stole cos w rodzju mokrej paciaji, nie
zrazac sie tylko wyrabiac starajac sie nie podsypywac maka - dlaczego?
Dlatego, ze im wiecej maki tymi ciasto twardsze, musi byc luzne, nie nalezy
sie przejmowac tym, ze sie klei do rak - tak ma byc, trzeba pomyslec o
jakims swoim wrogu i walic w to ciasto, az zacznie stawiac sie gladkie i
lsniace. Dlaczego? - dlatego, ze zawarty w mace gluten musi miec czas na
usieciowanie sie i wytworzenie wlasnie tego co nazywamy ciastem i ten czas i
to sieciowanie to wlasnie wyrabianie. Zawsze sie zastanawialam, dlaczego
moja Sp. Babcia pohodzaca z Kresow tak narzekala, ze ja bola rece od
robienia pierogow - teraz wiem - jak mam wygrzmocic potezna ilosc ciasta na
pierogi i uszka to potem mnie bola barki i ramiona ;))) Pozdrawiam
pierogolubow i uszkozercow :)
JoannaH


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-05 18:11:45

Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: "Ann" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludzie ciasto na pierogi to tylko woda(ciepła przegotowana) + mąka +
odrobina oleju. Wszystko to razem dobrze wyrobić i gotowe.

--
Z poważaniem
Anna Górska
a...@e...com.pl
ICQ 101671611

Użytkownik Agnieszka <a...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9345v1$t0f$...@n...tpi.pl...
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
>
> Pozdrawiam!
> Aga
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mnostwo ziemniakow!
Czy rosol /wywar/ na miesie jest zdrowy?
DO JOANNY DUSZYNSKIEJ :((((((((((((
Obiadki
lazanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »