Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciasto na pierogi Re: ciasto na pierogi

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ciasto na pierogi

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!not-for-mail
From: "Joanna Harasym" <h...@c...ae.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto na pierogi
Date: Fri, 5 Jan 2001 13:54:12 +0100
Organization: Politechnika Wroclawska
Lines: 21
Message-ID: <934gnl$ejo$1@panorama.wcss.wroc.pl>
References: <9345v1$t0f$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: h306.iep.ae.wroc.pl
X-Trace: panorama.wcss.wroc.pl 978699829 14968 156.17.97.80 (5 Jan 2001 13:03:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...pwr.wroc.pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jan 2001 13:03:49 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40024
Ukryj nagłówki

Witam!
Ciasto na pierogi ma jeden haczyk o ktorym trzeba wiedziec, a wtedy napewno
sie uda - ten haczyk to cierpliwosc. Podobnie ja Lew ciasto pierogowe robie
z maki i wody, a dodatek jajka czy soli to juz dowolna wariacja, jesli
chodzi o temperature wody - tez bez znaczenia, maka plus woda plus
wyrabianie, najlepiej rozpoczac wyrabianie ciasta - oczywiscie recznie i nie
ma krecenia nosem ;) - kiedy mamy na stole cos w rodzju mokrej paciaji, nie
zrazac sie tylko wyrabiac starajac sie nie podsypywac maka - dlaczego?
Dlatego, ze im wiecej maki tymi ciasto twardsze, musi byc luzne, nie nalezy
sie przejmowac tym, ze sie klei do rak - tak ma byc, trzeba pomyslec o
jakims swoim wrogu i walic w to ciasto, az zacznie stawiac sie gladkie i
lsniace. Dlaczego? - dlatego, ze zawarty w mace gluten musi miec czas na
usieciowanie sie i wytworzenie wlasnie tego co nazywamy ciastem i ten czas i
to sieciowanie to wlasnie wyrabianie. Zawsze sie zastanawialam, dlaczego
moja Sp. Babcia pohodzaca z Kresow tak narzekala, ze ja bola rece od
robienia pierogow - teraz wiem - jak mam wygrzmocic potezna ilosc ciasta na
pierogi i uszka to potem mnie bola barki i ramiona ;))) Pozdrawiam
pierogolubow i uszkozercow :)
JoannaH


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.01 Ann
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem