Data: 2001-01-05 12:22:44
Temat: Re: ciasto na pierogi
Od: sadyl <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka wrote:
>
> Właśnie! Jak sie je robi, aby było smaczne i nie rozklejało się przy
> gotowaniu?
Smak to kwestia składników, a rozklejanie - również (a może przede
wszystkim) technologii.
Parę zasad:
- sklejane krawędzie nie mogą być tłuste ani mieć nadmiaru mąki
- przy sklejaniu ręcznym warto lekko przesunąć ciasto między palcami,
aby utworzyła się falbanka
- wrzucasz pierogi do _dużej_ ilości wrzątku (aby jak najmniej obniżyć
temperaturę wody) i do momentu wypłynięcia dajesz maksymalny ogień - aby
jak najszybciej zaczęły wrzeć ponownie
- natychmiast po ugotowaniu wyjmujesz z wody
- podajesz od razu na talerze, lub przekładasz np. masłem - inaczej
skleją się po ugotowaniu i będą się rozwalać przy nakładaniu
o ciepłej wodzie już pisała Siostryczka
sadyl
|