| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-10 17:13:09
Temat: ciasto pytanie o przepiscześć
mam pytanie o przepis na cudownej urody ciasto , które jadłam ostatnio w
Mrągowie:
było to cosik w ten deseń
spód miodownik lub piernik przełozony kremem budyniowym a wierzch (o nieba
!!!! ) wyłozony orzechami włoskimi i chyba zalany karmelem ?
Błagam o jakieś światełko w ciemności :)))
jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-10 19:25:06
Temat: Re: ciasto pytanie o przepisZnajomego ojciec robi coś takiego w cukierni, może odpali przepis.
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-10 19:29:24
Temat: Re: ciasto pytanie o przepis spód miodownik lub piernik przełozony kremem budyniowym a wierzch (o nieba
> !!!! ) wyłozony orzechami włoskimi i chyba zalany karmelem ?
>
> Błagam o jakieś światełko w ciemności :)))
>
> jola
To masz hint
Mnie sie wydaje ze ciasto to placki miodowe-piernikowe roznych wariacjach
Zasadniczo robi sie tak:
Najpierw ciasto na placki:
Maka 500 g
Cukier 150 g
Soda 1 Lyzka stolowa
Mleko 0,5 szklanki
Jajko 1 szt.
--------
to zarobic wstepnie
Maslo 50 g
Miod 70 g
-------
to rozpuscic w rondelku i dodac do reszty
Bardzo dokladnie wyrobic, zeby nie bylo grudek,
bedzie sie kleic bo tluste
najlepiej zeby nie bylo czuc krysztalkow cukru
Do lodowki ale nie koniecznie.
Z tego pieczemy 3 placki
jakies 15 minut w 180 st. C az beda ladne brazowe
Trzeba dobrze rozciagnac w blasze wylozonej folia / papierem
posmarowanej maslem.
Gotowe placki przekladamy czym tam chcemy
Ja daje na dole dzem z kwasnych owocow
jakis z czarnej porzeczki zda sie najlepiej
wyzej krem z kaszy mannej. Gore polewamy np. polewa
albo takim karmelem
to sie robi na patelni cukier z woda i jakas wodka, potem orzechy.
Jak to sie wszystko zlozy to musi postac tak ze dwa dni coby dobrze nasiaklo
i "zmieklo" troszke.
Do ciasta mozna jak sie chce dodac przypraw jak do piernika.
Najwazniejsze sa w tym ciescie placki a przeklada sie czym chce.
Pozdro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-10 20:07:58
Temat: Re: ciasto pytanie [P]> spód miodownik lub piernik przełozony kremem budyniowym a wierzch (o nieba
> !!!! ) wyłozony orzechami włoskimi i chyba zalany karmelem ?
> jola
>
Witam!
To ulubione ciasto mojego męża. Podawałam niedawno jako _Ciasto orzechowe_, ale
wklejam:
Ciasto:
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżka sody
2 łyżki mleka
3 szklanki mąki
20 dkg masła
masa orzechowa:
1 szklanka orzechów (ja daję mieszankę Uno)
1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
10 dkg masła
masa budyniowa:
! budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/2 szklanki mleka
10 dkg masła
Składniki masy orzechowej rozpuścić. Prażyć na złoty kolor. Ostudzić.
Ciasto: Rozpuścić miód, masło, dodać mleko i sodę. Wlać do mąki z cukrem, wygnieść
ciasto. (Będzie się trochę kruszyć, ale nie szkodzi). Podzielić na dwie części.
Wylepić nimi dwie tortownice. Na jeden z placków wyłożyć ostudzoną masę orzechową.
Oba placki piec w piekarniku nagrzanym do 225 stopni ok. 15 minut.
Z podanych składników ugotować budyń. Ostudzić i wkręcić masło.
Na pusty, ostudzony placek wyłożyć masę budyniową. Przykryć plackiem z orzechami.
Najlepszy następnego dnia, jak się trochę _przegryzie_ Ale pierwszego dnia też już
jest pyszny!!
Pozdrawiam!
Agnieszka i Złota Rybka
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |