| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-16 13:47:55
Temat: ciasto z gruszkamiWitam
Szukam przepisu na szybkie ciasto z gruszkami.
Mam kilka gruszek i chcialabym cos z nimi zrobic. Moze macie jakies inne
pomysly?
Pozdrawiam
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-16 14:26:09
Temat: Re: ciasto z gruszkami"Małgorzata Prożogo" wrote:
>
> Witam
> Szukam przepisu na szybkie ciasto z gruszkami.
> Mam kilka gruszek i chcialabym cos z nimi zrobic. Moze macie jakies inne
> pomysly?
Prosze bardzo:
dla tych co lubia gruszki a takze czekolade...
kruche ciasto (kupic gotowe)
75 g migdalow sproszkowanych
45 g gorzkiej czekolady
30 g gestej smietany (chodzi tutaj o crčme fraîche czyli gesta,slodka
smietane)
75 g masla
1 jajo
4 gruszki
1 cytryna
Wykonanie : na malym ogniu,w rondlu wymieszac smietane z czekolada az
czekolada sie stopi.
Miekkie maslo wymieszac z migdalami i jajkiem.Polaczyc obie masy.
Obrac i pokroic gruszki,polac je sokiem z cytryny.
Wlac mase do formy wylozonej kruchym ciastem,ulozyc odsaczone kawalki
gruszek. Piec okolo 40 minut w temperaturze 150°C.
Wyprobowalam ten przepis - pyszne ale bardzo slodkie:)
pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-16 18:27:18
Temat: Re: ciasto z gruszkami
"Małgorzata Prożogo" <p...@a...net> wrote in message
news:3a13e589$1@news.astercity.net...
> Witam
> Szukam przepisu na szybkie ciasto z gruszkami.
> Mam kilka gruszek i chcialabym cos z nimi zrobic. Moze macie jakies inne
> pomysly?
> Pozdrawiam
> Gosia
Biszkopt czekoladowy z gruszka:
6 zoltek
4 lyzki wody
15 dkg cukru
6 bialek
szczypta soli
15 dkg maki
5 dkg kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 niezbyt twarde gruszki
4 lyzki cukru pudru
3-4 lyzki bialej wytrawnej wodki owocowej z gruszek
Zoltka ubic na piane z woda dodajac stopniowo 2/3 podanej ilosci cukru
zwyklego.Ucierac,az cukier calkowicie sie rozpusci.Ubic posolone bialka na
sztywno dodajac pod koniec reszte cukru. Dodac do masy zoltkowej.Zmieszac
make z kakao i proszkiem do pieczenia, dodac do jajek i wymieszac.
Tortownice (26cm) natluscic, obsypac bulka tarta. Nalozyc polowe ciasta,
wygladzic wierzch.
Gruszki obrac przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, oblozyc ciasto
dookola i przykryc pozostala masa. Piec ok. 45 min na dolnej polce
piekarnika w temp.200.Po wyjeciu pozostawic na chwile w formie by ciasto
odparowalo,po czym wyjac do ostygniecia. Gdy biszkopt calkowicie wystygnie
powoli nasaczyc wierzch wodka:) ( tu pozdrawiam Ostrego:). Tuz przed
podaniem obficie posypac cukrem pudrem.
Rada: gruszki trzeba obierac bardzo sprawnie gdyz ciasto biszkoptowe nie
moze dlugo stac. Od razu po przygotowaniu trzeba je wstawic do piekarnika,
by zachowalo puszysta konsystencje.Dlatego mozna obrac gruszki zanim
zaczniemy robic ciasto ale wowczas trzeba je skropic sokiem z cytryny aby
nie sciemnaly.
Pozdrawiam Jola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |