Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciasto z gruszkami
Date: Thu, 16 Nov 2000 19:27:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <8v18rm$s4b$1@news.tpi.pl>
References: <3a13e589$1@news.astercity.net>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 974399158 28811 213.25.246.186 (16 Nov 2000 18:25:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Nov 2000 18:25:58 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37425
Ukryj nagłówki
"Małgorzata Prożogo" <p...@a...net> wrote in message
news:3a13e589$1@news.astercity.net...
> Witam
> Szukam przepisu na szybkie ciasto z gruszkami.
> Mam kilka gruszek i chcialabym cos z nimi zrobic. Moze macie jakies inne
> pomysly?
> Pozdrawiam
> Gosia
Biszkopt czekoladowy z gruszka:
6 zoltek
4 lyzki wody
15 dkg cukru
6 bialek
szczypta soli
15 dkg maki
5 dkg kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 niezbyt twarde gruszki
4 lyzki cukru pudru
3-4 lyzki bialej wytrawnej wodki owocowej z gruszek
Zoltka ubic na piane z woda dodajac stopniowo 2/3 podanej ilosci cukru
zwyklego.Ucierac,az cukier calkowicie sie rozpusci.Ubic posolone bialka na
sztywno dodajac pod koniec reszte cukru. Dodac do masy zoltkowej.Zmieszac
make z kakao i proszkiem do pieczenia, dodac do jajek i wymieszac.
Tortownice (26cm) natluscic, obsypac bulka tarta. Nalozyc polowe ciasta,
wygladzic wierzch.
Gruszki obrac przekroic na pol, usunac gniazda nasienne, oblozyc ciasto
dookola i przykryc pozostala masa. Piec ok. 45 min na dolnej polce
piekarnika w temp.200.Po wyjeciu pozostawic na chwile w formie by ciasto
odparowalo,po czym wyjac do ostygniecia. Gdy biszkopt calkowicie wystygnie
powoli nasaczyc wierzch wodka:) ( tu pozdrawiam Ostrego:). Tuz przed
podaniem obficie posypac cukrem pudrem.
Rada: gruszki trzeba obierac bardzo sprawnie gdyz ciasto biszkoptowe nie
moze dlugo stac. Od razu po przygotowaniu trzeba je wstawic do piekarnika,
by zachowalo puszysta konsystencje.Dlatego mozna obrac gruszki zanim
zaczniemy robic ciasto ale wowczas trzeba je skropic sokiem z cytryny aby
nie sciemnaly.
Pozdrawiam Jola
|