| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-22 10:10:16
Temat: ciasto z marchewkąNie dawno czytałam na grupie przepis na ciasto z marchewką(starkowaną) i
orzechami.Nie zdązyłam go ściągnąć i już nie mogę go znależć. Pomóżcie !
POZDRAWIAM
MARIOLA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-22 11:06:13
Temat: Re: ciasto z marchewką
Użytkownik "Mariola" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:amk4t0$khk$1@news.tpi.pl...
> Nie dawno czytałam na grupie przepis na ciasto z marchewką(starkowaną) i
> orzechami.Nie zdązyłam go ściągnąć i już nie mogę go znależć. Pomóżcie !
> POZDRAWIAM
> MARIOLA
>
> Ciasto marchewkowe
2szkl. maki
1,5 szkl. cukru
1,25 szkl. oleju sojowego
2szkl. ugotowanej startej marchwi
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1,25 szkl. zmielonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
0,75 szkl. rodzynek
1 łyżeczka soli
Mąka + olej + kolejno jajka - wszystko dobrze zmiksować, aż masa zbieleje.
Następnie dodać marchew, cukier, sól, sodę, cynamon bakalie. Piec około
40-45 min w bardzo gorącym piekarniku (uważać by nie spalić ciasta!!!).
Jest to przepis Bożenki z Wilna wzięłam go z archiwum grupy.
lub :
Ciasto marchewkowe
składniki:
4 jajka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 2 szklanki orzeszków
(mogą być rożne co macie byle drobno potłuczone albo wręcz mielone), 3
szklanki potartej drobno marchewki, 100 gram roztopionej margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem dodać mąkę, margarynę/masło, proszek do pieczenia,
orzeszki i marchewkę wszystko dobrze wymieszać. Wlać toto do foremki np.
keksowej i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 45 min.
przepis Niuteczki
przepisy możesz znaleźć w archiwum :
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.
rec.kuchnia
Smacznego:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 12:55:38
Temat: Re: ciasto z marchewką
"Mariola" <j...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:amk4t0$khk$1@news.tpi.pl...
> Nie dawno czytałam na grupie przepis na ciasto z marchewką(starkowaną) i
> orzechami.Nie zdązyłam go ściągnąć i już nie mogę go znależć. Pomóżcie !
> POZDRAWIAM
>
Ciasto marchewkowe
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno utartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody szczypta soli
orzechy, rodzynki
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na
końcu marchew, proszek do
pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40
min.
Polewa: czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do
rozpuszczenia cukru. Smarować zimne
ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym
marty gessler ( z gazety.pl)
Smacznego >
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 13:30:51
Temat: Re: ciasto z marchewką
Uzytkownik "I.P." <i...@g...de> napisal w wiadomosci
news:amkekq$ls4$05$1@news.t-online.com...
>
>
> ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym
>
> marty gessler ( z gazety.pl)
>
jesli moge dodac swoje trzy grosze, to bardzo polecam te wersje ciasta!!
Robilam je juz z piec razy i zawsze pyszne, szczegolnie, jesli sie podaje z
serkiem waniliowym wymieszanym ze starta skorka cytrynowa i lyzka soku
cytrynowego. Pyyyyycha. I ten cynamon... albo przyprawy do piernikow nieco,
jesli ktos woli :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 13:36:50
Temat: Re: ciasto z marchewką
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:amkgrb$t6l$1@news2.tpi.pl...
> jesli moge dodac swoje trzy grosze, to bardzo polecam te wersje ciasta!!
> Robilam je juz z piec razy i zawsze pyszne, szczegolnie, jesli sie podaje
z
> serkiem waniliowym wymieszanym ze starta skorka cytrynowa i lyzka soku
> cytrynowego. Pyyyyycha. I ten cynamon... albo przyprawy do piernikow
nieco,
> jesli ktos woli :)
>
> wkn
czy to jest przepis na duza blache?
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 17:32:58
Temat: Re: ciasto z marchewką
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:amkh0s$bm$1@news2.tpi.pl...
>
>
> czy to jest przepis na duza blache?
>
> Mechcia
>
>
>
ja bym rzekla, ze raczej na srednia, ja pieke w sredniej okraglej i wychodzi
w sam raz.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 18:40:52
Temat: Re: ciasto z marchewką
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:amkv20$m9e$1@news.tpi.pl...
> ja bym rzekla, ze raczej na srednia, ja pieke w sredniej okraglej i
wychodzi
> w sam raz.
>
> wkn
>
dzieki!
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 18:44:48
Temat: Re: ciasto z marchewką
> > ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym
> > marty gessler ( z gazety.pl)
> jesli moge dodac swoje trzy grosze, to bardzo polecam te wersje ciasta!!
> Robilam je juz z piec razy i zawsze pyszne, szczegolnie, jesli sie podaje
z
> serkiem waniliowym wymieszanym ze starta skorka cytrynowa i lyzka soku
> cytrynowego. Pyyyyycha. I ten cynamon... albo przyprawy do piernikow
nieco,
> jesli ktos woli :)
>
> wkn
>
Nie brdzo rozumiem, co mam zrobić z serkiem-posmarować na wierzchu? Jakiej
wielkości serek, ile gram?
Jali to jest serek marty gessler,
Jeszcze raz dziękuję za przepisy
Mariola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-22 22:21:30
Temat: Re: ciasto z marchewką
Użytkownik "Mariola" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aml31m$crk$1@news.tpi.pl...
>
> Nie brdzo rozumiem, co mam zrobić z serkiem-posmarować na wierzchu? Jakiej
> wielkości serek, ile gram?
> Jali to jest serek marty gessler,
> Jeszcze raz dziękuję za przepisy
> Mariola
>
>
łoj! no taki zwyczajny, homo itd, waniliowy, gram ile chcesz, podajesz
ciasto, a obok podajesz miseczke z serkiem, niech sobie kazdy chlapnie
kleksa, no.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-23 06:40:29
Temat: Re: ciasto z marchewką - mala obserwacjaOczywiscie tytulowe ciasto wychodzi zawsze pyszne, ale raz pyszniejszejsze
raz mniej, co odkrylam dzieki mojemu lenistwu;)
Stoi napisane w przepisie, zeby ukrecac na pulchna mase. Ja oczywiscie
uzywam miksera, bo nie chce mi sie krecic recznie. I to na dodatek koncowki
z nozykami, takiej jak np. do zup przecierowych. Robilam ciasto juz kilka
razy ukrecane ta metoda - zawsze wychodzi wspaniale, lekko wilgotne, ale
nie tluste. Moja mama oczywiscie podeszla do tego fachowo, ukrecila ciasto
recznie, pieknie, na puszysta mase, tak, ze stosujac te same ilosci
skladnikow wyszla jej masa ciastowa w postaci malej foremki extra. Hmm.. to
ciasto zle nie bylo, ale smakowalo za bardzo jak proszkowiec, brak bylo tej
wilgoci. Wszyscy jednoglosnie, lacznie z moja mama stwierdzili, ze moje
lepsze!:-)
Lenistwo czasem poplaca;)
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |