« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-27 10:15:26
Temat: ciasto z marchwi?Witam,
Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
sie do tego nadaja?
-- pozdrawiam,
Ola Zyszkowska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-27 10:19:20
Temat: Re: ciasto z marchwi?Dnia 27 Apr 2006 03:15:26 -0700, Waćpanna lub waćpan z...@g...com, w
wiadomości <news:1146132926.001288.135660@i39g2000cwa.googlegro
ups.com>
zawarł, co następuje:
> Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
> bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
> suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
> istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
> sie do tego nadaja?
Absolutnie się nadają. Masz przepis mojej koleżanki, wypróbowany
http://glinki.com/?l=6vtyx6
Ciasto wychodzi w nim bardzo mokre, więc jak dasz takie wysuszone wiórki, to
będzie ciut bardziej wysuszone.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-27 10:29:20
Temat: Re: ciasto z marchwi?>Witam,
>
>Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
>bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
>suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
>istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
>sie do tego nadaja?
>
Zrób jeszcze sok z buraków, a potem:
3/4 szklanki oleju, 1 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 1 łyżeczka esencji
waniliowej, 3 łyżki gorącej wody, 2 szkalnki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do
pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 2 szklanki surowej, drobno
tartej marchewki, 1 szklanka surowych drobno tartych buraków, 1/2 szkalnki
posiekanych orzechów, 3 białka
Nagrzać piekarnik do 175 stop. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm.
Utrzeć olej, cukier, żółtka, esencję waniliową i wodę. W osobnym pojemniku
wymieszać suche składniki i połączyć z masą żółtkową. Dodać marchew, buraki i
posiekane orzechy. Dobrze wymieszać, Białka ubić i ostrożnie połączyć z
ciastem. Piec ok. 50 min.
Może być?
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-27 10:33:14
Temat: Re: ciasto z marchwi?<zyszkola@...> wrote in message
news:1146132926.001288.135660@i39g2000cwa.googlegrou
ps.com...
Witam,
Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
sie do tego nadaja?
Nigdy nie robilam z takich resztek, ale mysle, ze sie nadaja.
Polecam moje ciasto marchewkowe:
2 szkl. maki
niepelna szkl. cukru
3 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki cinamonu
1 szkl. drobno tartej marchewki
0,5 szkl. oleju
5 jajek (jesli sa duze, to 4)
10 dkg rozdrobnionych orzechów wloskich (moga byc tez inne)
10 dkg rodzynek
10 dkg kandyzowanej skórki pomaranczowej
Jajka ubic z cukrem, dodac inne skladniki i wymieszac. Ciasto przelozyc do
wysmarowanej maslem formy. Piec w temperaturze 200C przez 45-50 minut. W
formie 22cm x 30cm ciasto wyrasta na ok. 5 cm.
Efekt koncowy wyglada tak:
http://glinki.com/?l=6r8cvu
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-27 10:39:14
Temat: Re: ciasto z marchwi?z...@g...com napisał(a) 27/04/2006 12:15:
> Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
> bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
> suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
> istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
> sie do tego nadaja?
Mnie się wydaje, że ciasto z wiórkami wyszłoby za suche, przynajmniej wg
przepisu Ktoski, który ja stosuję:
http://tnij.org/ktoski
Ale w nim jest mało jajek, więc może do takich bardziej mokrych przepisów
można... Tyle że wiórki chyba jednak nie mają już takiego smaku.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-27 11:02:57
Temat: Re: ciasto z marchwi?>Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
>bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
>suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
>istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
>sie do tego nadaja?
Hej!
Zrób kupe w lesie:
1 opakowanie platków owsianych, koniecznie górskich wymieszac z dowolna
iloscia dowolnych bakalii (u mnie beda rodzynki, orzeczy wloskie, migdaly i
suszone morele) zalac goraca woda, tak, zeby wszystko wsiaklo i zostawic na
2 godziny. Do masy dodac 2-4 marchewki starte na grubych oczkach, 2 lyzki
miodu albo cukru pudru (to juz jak kto woli), opcjonalnie 2 lyzki zmielonego
siemienia lnianego.
Mala tortownice wylozyc folia aluminiowa, polozyc mase. Na wierzch zetrzec
dowolna ilosc ulubionych jablek, wymieszanych z cynamonem i z odrobina cukru
pudru. Na to mozna, ale nie trzeba posypac grubym cukrem - krysztalem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podawac na cieplo lub na
zimo.
--
pzdr
K
"Cale zycie z wariatami"
[by Pogodno]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-27 18:46:26
Temat: Re: ciasto z marchwi?Kinga 'Slowotok' napisał(a):
>> Jestem szczesliwa posiadaczka sokowirówki i robie sobie soki na
>> bazie glównie marchwi. Zostaja takie suche wiórki, które sa za
>> suche, zeby z nich zrobic surówke. No i mam odpady. Wiem, ze
>> istnieje cos takiego jak ciasto z marchwi- czy takie wiórki spod soku
>> sie do tego nadaja?
>
> Hej!
>
dzięki wszystkim :) Coś następnym razem wymodzę z tych wiórków i
uprzejmie doniosę jak wyszło!
--
Pozdrawiam cieplutko,
Ola Żyszkowska i Koty
Dziś już nie ma takich fotografów jak kiedyś. Wystarczy porównać
moje zdjęcia sprzed dziesięciu lat i obecne.(c)Stefania Grodzieńska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |