| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-01 12:23:28
Temat: Re: ciasto ze śliwkami
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:bgdk1a$db5$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisała:
> > > Planuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
> > > Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
> > > czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
> >
> > zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol,
>
> No to jej teraz namieszalas ;-))
>
no widzisz, jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy - oczywiscie
przecietym w GORE
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-01 14:00:31
Temat: Re: ciasto ze ?liwkamiUżytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:nklkivsirm0lpd6q9vb68vksautsi69qvv@4ax.com...
> to to moje to zupelnie inne ciasto - kruche sie inaczej z owocami
> zachowuje. to zydowskie jest dla ciast-idiotow najlepsze bi nic
> sie nie warzy, nie da sie zepsuc, nie ma, z enie wyszlo ;))
>
Ale ze mnie sklerotyk (szczęście to nie boli).
Jak napisałaś o tych wtopionych śliwkach, to sobie przypomniałem, że Żona
już z dwa razy je upiekła.
Pozdrawiam
ogr, któremu smakowało
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 14:02:40
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
Użytkownik "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bgdkgi$gic$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
> wiadomości news:2ikkiv0ivn4v8n08rmb4kgcrrvbmqtqn30@4ax.com...
> > gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
> > ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
>
> Polecam to ciasto, jest przepyszne :).
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
Narobiłyście mi apetytu :-)), ale gdzie ten przepis?
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 14:15:16
Temat: Re: ciasto ze śliwkami
> zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol, jak polozysz
> przecietym w dol to caly sok wsiaknie w ciasto i bedzie duza szansa na
> zakalec.
:))) chyba powinno byc tak:))...."a miejscem przeciecia w górę..." inaczej
to masz.."masło maślane"..a sok i tak wycieknie..
Kropeczka:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 14:35:04
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
>> > gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
>> > ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
>>
>> Polecam to ciasto, jest przepyszne :).
>> --
>> Pozdrawiam,
>> Ania
>
>Narobi?y?cie mi apetytu :-)), ale gdzie ten przepis?
>
>Pozdrawiam, Stokrotka
>
ano tu:
http://minilien.com/?kbLsjBncUz
popatrzylam na wlasny przepis i widze, ze sliwek nie trzeba
smarowac maslem...ja pewnie za ktoryms tam razme posmarowalam i
nic tragicznego sie nie wydarzylo.
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 14:57:12
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:g0ukivcfk44f7vq4h8l9i1bogbof9t5389@4ax.com...
> ano tu:
> http://minilien.com/?kbLsjBncUz
>
> popatrzylam na wlasny przepis i widze, ze sliwek nie trzeba
> smarowac maslem...ja pewnie za ktoryms tam razme posmarowalam i
> nic tragicznego sie nie wydarzylo.
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
Pięknie dziękuję :-)). Miało być na niedzielę z wiśniami, będzie
ze śliwkami.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 20:50:45
Temat: Re: ciasto ze śliwkami>
> A z jakiego przepisu na ciasto korzystasz Danko?
>
Mam przepis na jabłecznik, ale zamiast jabłek będą śliwki :)
To najzwyklejsze i chyba najszybsze ciasto. Nic nie trzeba miksować tylko
wszystko wymieszać ugnieść.
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
szczypta soli
pozdrawiam
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-02 00:19:34
Temat: Re: ciasto ze śliwkami
Danka wrote:
>
> >
> > A z jakiego przepisu na ciasto korzystasz Danko?
> >
> Mam przepis na jabłecznik, ale zamiast jabłek będą śliwki :)
> To najzwyklejsze i chyba najszybsze ciasto. Nic nie trzeba miksować tylko
> wszystko wymieszać ugnieść.
> 2 szklanki mąki
> 1 łyżka proszku do pieczenia
> 1 szklanka cukru
> 1 kostka margaryny
> 3 jajka
> szczypta soli
Znam cos podobnego.
Za czasów , kiedy wypadało mieć w domu kawałek ciasta (dla gosci), z
obowiązku tego wywiazywałam się posługujac się jednym przepisem, który
chyba jeszcze pamiętam.
Podstawa to:
cwierc, cwierc, cwierc , 5, 1
tzn.cwierc kilo cukru, cwierc maki, cwierc masła, 5 jaj, 1 łyzeczka
proszku do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem. Do maki dodać proszek i wymieszac z
jajo-cukrem.
Masło roztopic na patelence i powoli wlać mieszając.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i chyba to było 40 minut.
Ale...zapomniałam, ze przed wstawieniem trzeba zadecydować , jakie to
ciasto bedzie.
I albo sliwki albo kawałki jabłek albo brzoskwinie czy morele, albo
dzień wczesniej sparzona szklanka maku(do piegusa), albo kokos albo
kakao itd
Albo rozdzielić ciasto np na 3 częsci i upiec od razu 3 ciasta. ;-)
Nie zdarzyło mi się, zeby cos w tym sie nie udało. Po wyjeciu posypac
cukrem pudrem.
Pozdrawiam Halina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-03 11:02:25
Temat: Re: ciasto ze ?liwkamiUżytkownik Krysia Thompson napisał:
>
> ano tu:
> http://minilien.com/?kbLsjBncUz
>
> popatrzylam na wlasny przepis i widze, ze sliwek nie trzeba
> smarowac maslem...ja pewnie za ktoryms tam razme posmarowalam i
> nic tragicznego sie nie wydarzylo.
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
no widzisz Krychna, mialam przepis wziac jak bylam:)
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |