| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-01 11:33:02
Temat: ciasto ze śliwkamiPlanuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
pozdrawiam
Danka
--
====================================================
===========
www.Polano.pl --- Twój serwis aukcyjny. Zapraszam do odwiedzin.
====================================================
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-01 11:41:57
Temat: Re: ciasto ze śliwkamiUżytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bgdjdt$ao0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Planuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
> > Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
> > czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
>
>
> zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol, jak polozysz
> przecietym w dol to caly sok wsiaknie w ciasto i bedzie duza szansa na
> zakalec.
Basia ma rację.
Ja bym przed włożeniem posypał trochę cukrem pudrem (po wyjęciu i upieczeniu
więcej) i obficie cynamonem. Ach, ten zapach w kuchni!!!!!
Pozdrawiam
cynamonowy ogr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 11:44:36
Temat: Re: ciasto ze śliwkami> zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol, jak polozysz
> przecietym w dol to caly sok wsiaknie w ciasto i bedzie duza szansa na
> zakalec.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
Dziękuję za szybką odpowiedź.
pozdrawiam
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 11:44:46
Temat: Re: ciasto ze śliwkami
Użytkownik "Danka" <d...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:bgdj4c$lu0$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Planuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
> Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
> czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol, jak polozysz
przecietym w dol to caly sok wsiaknie w ciasto i bedzie duza szansa na
zakalec.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 11:47:05
Temat: Re: ciasto ze śliwkamiUżytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisała:
> > Planuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
> > Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
> > czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
>
> zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol,
No to jej teraz namieszalas ;-))
A z jakiego przepisu na ciasto korzystasz Danko?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 11:47:16
Temat: Re: ciasto ze śliwkamiOn Fri, 1 Aug 2003 13:41:57 +0200, "ogr"
<o...@N...pl> wrote:
>Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:bgdjdt$ao0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> > Planuję na niedzielę upiec ciasto ze śliwkami.
>> > Proszę przypomnijcie mi bo zapomniałam,
>> > czy śliwki układa się skórką do góry? czy skórką na dół?
>>
>>
>> zdecydowanie skorka w dol a miejscem przeciecia w dol, jak polozysz
>> przecietym w dol to caly sok wsiaknie w ciasto i bedzie duza szansa na
>> zakalec.
>
>Basia ma rację.
>Ja bym przed włożeniem posypał trochę cukrem pudrem (po wyjęciu i upieczeniu
>więcej) i obficie cynamonem. Ach, ten zapach w kuchni!!!!!
>
>Pozdrawiam
>cynamonowy ogr
gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
ciasto sie kladzie na blache (troche wylewa, troche wypycha ;) )
i smaruje maslem roztopionym - pewnie pomaga w nieprzenikaniu
ewentualnego soku ze sliwek. i przed pieczeniem , o ile pa,mietam
smaruje sie znowu maslem sliwki i posypuje zwyklym cukrem
wymieszanym z cynamonem. cukier puder nie da chrupiacych
krysztalkow, ale tez sprobuje kiedys.
a po wyjeciu z pieca posypuje sie, jescze gorace ciasto reszta
cukru z cynamonem.
tez kocham cynamon
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 11:54:08
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
>> gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
>> ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
>
>Polecam to ciasto, jest przepyszne :).
najlepsze zdecydowanie jest swieze. na drugi dzien jakies takie,
do odgrzania ;)
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 12:00:58
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:2ikkiv0ivn4v8n08rmb4kgcrrvbmqtqn30@4ax.com...
> gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
> ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
Polecam to ciasto, jest przepyszne :).
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 12:05:32
Temat: Re: ciasto ze ?liwkamiUżytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:2ikkiv0ivn4v8n08rmb4kgcrrvbmqtqn30@4ax.com...
>
> gdzies w archiwum jest przepis, ktory podawlam na zydowskie
> ciasto ze sliwkami (zydwoskie, bo wz zydowskiej ksiazki kuch.) -
> ciasto sie kladzie na blache (troche wylewa, troche wypycha ;) )
> i smaruje maslem roztopionym - pewnie pomaga w nieprzenikaniu
> ewentualnego soku ze sliwek. i przed pieczeniem , o ile pa,mietam
> smaruje sie znowu maslem sliwki i posypuje zwyklym cukrem
> wymieszanym z cynamonem. cukier puder nie da chrupiacych
> krysztalkow, ale tez sprobuje kiedys.
>
Brzmi apetycznie. Napisałaś : trochę wypycha trochę wylewa - czyli ciasto
jest półpłynne?
Moja Mama robi takie kruche, którego można przyrządzić większą ilość i
przechowywać w zamrażarce do dalszego użytku. Chłodne świetnie się kroi i
wykłada brytfannę. Nato oczywiście śliwki, posypać i do pieca.
Z zwykłym cukrem tego nie jadłem, trzeba spróbować.
Pozdrawiam
ogr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-01 12:07:27
Temat: Re: ciasto ze ?liwkami
>Brzmi apetycznie. Napisałaś : trochę wypycha trochę wylewa - czyli ciasto
>jest półpłynne?
> Moja Mama robi takie kruche, którego można przyrządzić większą ilość i
>przechowywać w zamrażarce do dalszego użytku. Chłodne świetnie się kroi i
>wykłada brytfannę. Nato oczywiście śliwki, posypać i do pieca.
>
>Z zwykłym cukrem tego nie jadłem, trzeba spróbować.
>
>Pozdrawiam
>ogr
to to moje to zupelnie inne ciasto - kruche sie inaczej z owocami
zachowuje. to zydowskie jest dla ciast-idiotow najlepsze bi nic
sie nie warzy, nie da sie zepsuc, nie ma, z enie wyszlo ;))
ciasto jest jak straszliwei geste ciasto nalesnikowe (make,
cukier, porszek, maslo, mleko miesza sie w machinie kuchennej
razem), stad to wylewanie i wypychanie ;)))
z kruchym pocwicze...mialam Ci-ja kiedys taki swietny przepis na
ciasto kruche - z telewizji, zapisane na swistku straszliwym,
proporcje byly zadziwjajace i - tez jak za 1. razem - trzymalam
sie proporcji - mieszanka masla i smalcu w to wchodzila, ale bez
zywklej logiki ze 20 dkg tego i 10 tego i 10 tamtego...no i
przepis wcielo a ciasto bylo TAKIE kruche...usilowalam potem
odtworzyc na oko, ale widac oko nie to samo...jakby kto znal cos
podobnego to wdzieczna bede
Trys
p.s. raz mialam za malo slowek to poupychalam kawalki kwasnych
jablek i rodzynek tu i tam
p.s.2 - zaczelam o roznicy z ciastem Twojej Mamy i nie
dokonczylam - w to ciasto sliwki sa zatopione tak do pasa. ciasto
rosnie i potem im tylko troche widac - z tym sokiem/cukrem/cynam.
fajne.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |