Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciecierzyca

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciecierzyca

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-14 10:28:01

Temat: ciecierzyca
Od: "Urszula Zarzycka" <u...@p...ckp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Ktoś wie, co to jest ciecierzyca?
Ulla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-14 10:43:39

Temat: Re: ciecierzyca
Od: JA <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Urszula Zarzycka wrote:

> Witam
> Ktoś wie, co to jest ciecierzyca?

roślina strączkowa, z wyglądu przypominająca groch. Gotuje się też
podobnie. Używane np. do fallafela.

Waldek, ogonkowo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-14 10:54:54

Temat: Re: ciecierzyca
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Urszula Zarzycka" <u...@p...ckp.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, October 14, 2001 12:28 PM
Subject: ciecierzyca


> Witam
> Ktoś wie, co to jest ciecierzyca?
> Ulla
>
To tzw. groch wloski , niektorzy nazywja ja cieciorka. To roslina
straczkowa, z tego co wiem jest bardzo lubiana przez wegetarian i uzywana
przez nich w wielu wariacjach. Mozna z niej robic zupe, dodac do salatki,
zdaje sie, ze sa tez pasty i kotlety z ciecierzycy. U nas mozna ja dostac
np. w puszkach.
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 05:17:29

Temat: Re: ciecierzyca
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

z tego co wiem jest bardzo lubiana przez wegetarian i uzywana
> przez nich w wielu wariacjach.

Masz rację :-)
Moja ulubiona wariacja, to ugotowana ciecierzyca, połączona na patelni ze
szpinakiem i cebulką.

pozdrawiam serdecznie
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 08:50:14

Temat: Re: ciecierzyca
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
> Masz rację :-)
> Moja ulubiona wariacja, to ugotowana ciecierzyca, połączona na patelni ze
> szpinakiem i cebulką.

napisz dokladnie jak to sie robi. wszystkie skladniki mam a wyglada na
szybka potrawe - akurat na dzis lub jutro mialabym obiad :)

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 09:01:36

Temat: Re: ciecierzyca
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:3BCAA346.19DD5F17@spinacz.pl...
> Basia wrote:
> > Masz rację :-)
> > Moja ulubiona wariacja, to ugotowana ciecierzyca, połączona na patelni
ze
> > szpinakiem i cebulką.
>
> napisz dokladnie jak to sie robi. wszystkie skladniki mam a wyglada na
> szybka potrawe - akurat na dzis lub jutro mialabym obiad :)

Witaj Pat ;-))

Sprawa jest bardzo prosta:
Namoczoną ciecierzycę gotuję.
Na patelni podsmażam na złoto cebulkę, wrzucam na to paczkę mrożonego
szpinaku (jak jest świeży, to posiekany świeży ;-), podgrzewam, do tego
wrzucam ugotowaną ciecierzycę (wedle gustu i liczby biesiadników, ale tak
ok. szklanki juz po ugotowaniu), doprawiam solą, pieprzem, imbirem, gałką
muszk., i gotowe - zjadam z chlebem, ale pewnie można z kaszą, ziemniakami,
ryżem...jak kto lubi ;-)

ps. jak ktoś jada jajka, to można wbić 1-2 sztuki
(ale Ty Pat chyba nie jesz jajek)

pozdrawiam serdecznie
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 09:37:19

Temat: Re: ciecierzyca
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
> Namoczoną ciecierzycę gotuję.
> Na patelni podsmażam na złoto cebulkę, wrzucam na to paczkę mrożonego
> szpinaku (jak jest świeży, to posiekany świeży ;-), podgrzewam, do tego
> wrzucam ugotowaną ciecierzycę (wedle gustu i liczby biesiadników, ale tak
> ok. szklanki juz po ugotowaniu), doprawiam solą, pieprzem, imbirem, gałką
> muszk., i gotowe - zjadam z chlebem, ale pewnie można z kaszą, ziemniakami,
> ryżem...jak kto lubi ;-)

mmmmmm, zapowiada sie fantastycznie :)
jako len naczelny skorzystam jednak z takiego dobrodziejstwa jak cieciorka
w puszce :)
moze nastepnym razem zrobie z gotowana. przy okazji zrobilabym sobie tez
wtedy paste bakaliowa z cieciorki, bo wole ja hurtem gotowac niz po garsce
za kazdym razem :)

> ps. jak ktoś jada jajka, to można wbić 1-2 sztuki
> (ale Ty Pat chyba nie jesz jajek)

hm, zdecydowanie nie. i mialam cicha nadzieje ze twoj przepis jest weganski
- bwiekszosc szpinakowych wymaga jajek.
no i... nie zawiodlam sie :)

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 09:46:39

Temat: Re: ciecierzyca
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > ps. jak ktoś jada jajka, to można wbić 1-2 sztuki
> > (ale Ty Pat chyba nie jesz jajek)
>
> hm, zdecydowanie nie. i mialam cicha nadzieje ze twoj przepis jest
weganski
> - bwiekszosc szpinakowych wymaga jajek.
> no i... nie zawiodlam sie :)

Jajka powodują że całość jest bardziej "związana", ale to zupełnie zbędne.

pozdrawiam i zyczę smacznego
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 17:09:45

Temat: Re: ciecierzyca
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia wrote:
>
> > > ps. jak ktoś jada jajka, to można wbić 1-2 sztuki
> > > (ale Ty Pat chyba nie jesz jajek)
> >
> > hm, zdecydowanie nie. i mialam cicha nadzieje ze twoj przepis jest
> weganski
> > - bwiekszosc szpinakowych wymaga jajek.
> > no i... nie zawiodlam sie :)
>
> Jajka powodują że całość jest bardziej "związana", ale to zupełnie zbędne.

a mi sie wydawalo ze szpinak wyplukuje zelazo i jajko ma jakos temu
zapobiegac. tylko jak.... tego nie wiem.
przeciez szczawiowa tez sie z jajkiem podaje zwyczajowo. taki po prostu
zwyczaj czy naprawde ma glebszy sens?

pat

--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-15 17:58:46

Temat: Re: ciecierzyca
Od: "arielka" <a...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora

spinak akurat ma duzo zelaza dobrze popic sobie sokiem z czarnej
porzeczki -witC
Pomaga w przyswajaniu przez organizm zelaza .Chodzi ci pewnie o wapn bo
spinak ma kwas szczawiowy ktory uniemozliwia przyswajanie wapnia.
Moze tez ten kwas uniemozliwia przyswajanie zelaza .
jest taka prosta potrawa "ser ze spinakiem "bedzie w "Uczcie ".A zapomniałam
,ze to nie dla ciebie Pat ale mozesz zrobic z tofu .
pozdro.arielka

"PatryCCCja" <k...@s...pl> wrote in message > > > hm,

zdecydowanie nie. i mialam zelazo i jajko ma jakos temu
> zapobiegac. tylko jak.... tego nie wiem.
> przeciez szczawiowa tez sie z jajkiem podaje zwyczajowo. taki po prostu
> zwyczaj czy naprawde ma glebszy sens?
>
> pat
>
> --
> Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pierwsze wedzenie
chateau briand
różne potrawy z ziemniaków
pietruszka
witam i ..

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »