| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-14 10:29:36
Temat: koperkowaWITAM
Czy ktoś potrafi podać mi szybki przepis na zupę koperkową ?
Czekam na odpowiedż .
Hej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-14 11:15:46
Temat: Re: koperkowa
> Czy ktoś potrafi podać mi szybki przepis na zupę koperkową ?
> Czekam na odpowiedż .
> Hej
>
Hejeczka;-))))
Zupę koperkową robię tak, mniej więcej na 2 - 2,5 litra wywaru biorę dwa
pęczki koperku. Robię wywar na jarzynkach (w ostateczności na kostce
Knorra), podsmażam na maśle większość posiekanego koperku (resztę zostawiam
do posypania zupki) , wrzucam do wywaru i gotuje chwilkę, następnie zabielam
śmietaną z łyżką maki (oczywiście dodaje trochę gorącej zupy, żeby się nie
ścięło), doprawiam solą i pieprzem. Zupkę podaję z jajkiem, posypaną reszta
koperku. Można robić z ryżem, wtedy przed wrzuceniem koperku wrzucam ryż i
reszta tak jak wyżej. Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 08:40:23
Temat: Odp: koperkowa
Użytkownik Jadwiga Kuczwara <j...@p...ckp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3bc96912$...@n...vogel.pl...
> WITAM
> Czy ktoś potrafi podać mi szybki przepis na zupę koperkową ?
> Czekam na odpowiedż .
> Hej
>
Ja robie wg przepisu mojej mamy, jest pyyyyszna:
- wywar z potarkowana marchewka i pietruszka (w wersji 'super speed'
wystarcza 2-3 kostki rosolku drobiowego lub bulionu warzywnego, w zaleznosci
od gabarytow gara oczywiscie)
- w czasie kiedy wywar sie gotuje, przygotowuje kluski kladzione(bez jajka,
sa bardziej miekkie): maka + woda + wymieszac
- na gotujacy sie wywar klade lyzka kluseczki
- jak kluski wyplyna wrzucam pokrojony koper (duzo, co najmniej jeden duzy
peczek), gotuje ok. 1 min.
- po zagotowaniu dodaje lyzke masla i zabielam smietana, najlepiej wiejska
W niedziele byla koperkowa,poszla cala, obiecalam nowa na poniedzialek, ale
nie zdazylam, robie dzisiaj:-)
Smacznego
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 09:07:38
Temat: Re: koperkowaJadwiga Kuczwara wrote:
>
> WITAM
> Czy ktoś potrafi podać mi szybki przepis na zupę koperkową ?
> Czekam na odpowiedż .
> Hej
moja mama zupelnie nie potrafiac gotowac zrobila przepyszna zupe koperkowa
- taka z nikt nie mogl sie nadziwic jaka dobra.
jaka ciezka praca to okupila dlugo nikt nie wiedzial.
ciocia mamy powiedziala jej co mniej wiecej ma zrobic i wyszla - mama
musiala sama sobie radzic. i poradzila sobie jak umiala. ale koper wrzucila
caly, razem z nasionkami. bo to byl taki prawdziwy, dorodny, wiejski koper
- taki jak do ogorkow, a nie sliczny peczek delikatniutkiego koperku. wiec
wrzucila caly. a pozniej biedna siedziala z lyzka i go wylawiala - bo
wiekszosc nasionek poodpadala i plywala luzem w zupie. naprawcowala sie co
nie miara ale wylowila wszystkie nasionka.
pozniej kazdy sie opychal i zachwycal ze takiej dobrej jeszcze nie jadl :)
ale mama sie nie przyznala jak dokladnie ja zrobila :) za bardzo sie
wstydzila ze nie umie gotowac :)
moze wiec i wrzucanie calego kopru nie jest zlym pomyslem, al te nasionka
to trzeba by bylo w jakims woreczku lnianym czy cos... zeby te ziarenka
aromat daly a pozniej zeby mozna sie ich bylo latwo pozbyc.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |